THE ROLE OF TRANSNATIONAL CORPORATIONS IN THE HUMAN RIGHT TO FOOD

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1981369426698

Keywords:

International actors, International corporations, Human Rigths.

Abstract

This article aims to analyze the performance of transnational corporations and their impact on the human right to food. Transnational corporations are non-state international actors that play a significant role in the international arena because of their bargaining power and influence. The primary purpose of these actors is to maximize profit, and their performance directly reflects on the human right to food. Currently, there is a global food system structured only for the generation of profits in favor of transnational corporations, which operates both in the prevalence of conversion of basic human food to animal feed, as well as in the use of pesticides and transgenics in commercialized foods. These situations help explain why the human right to food is not absolutely made effective. The methodology used in this article consists in the deductive method and qualitative research. The research technique used was the bibliographical one.

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Author Biographies

Isadora Kauana Lazaretti, Universidade Comunitária da Região de Chapecó - UNOCHAPECÓ. Chapecó, Santa Catarina - Brasil.

Mestranda em Direito pela Universidade Comunitária da Região de Chapecó - Unochapecó. Bolsista na modalidade bolsa de apoio à produção científica financiada pela Unochapecó.

Giovanni Olsson, Universidade Comunitária da Região de Chapecó - UNOCHAPECÓ. Chapecó, Santa Catarina - Brasil.

Doutor em Direito (UFSC). Mestre em Direito (UFSC). Especialista em Direito. Bacharel em Ciências Sociais e Ciências Jurídicas (UFRGS). Pesquisador visitante no IUE (Italia). Juiz do Trabalho Titular (TRT 12a Região). Juiz Auxiliar da Corregedoria Nacional de Justiça (CNJ). Ex-Membro do Conselho Consultivo e ex-Coordenador de Cursos da Escola Nacional de Formação e Aperfeiçoamento de Magistrados do Trabalho (ENAMAT/TST). Pesquisador do Grupo de Pesquisa Relações Internacionais, Direito e Poder (CNPQ). Professor Permanente do Programa de Mestrado em Direito da Universidade Comunitária Regional na linha Atores Internacionais (UNO-SC). Temas de interesse: atores internacionais, globalização, poder, governança com e sem governo, saber, educação para o trabalho, formação profissional de Magistrados e metodologia do ensino e da pesquisa.

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Published

2017-08-11

How to Cite

Lazaretti, I. K., & Olsson, G. (2017). THE ROLE OF TRANSNATIONAL CORPORATIONS IN THE HUMAN RIGHT TO FOOD. Revista Eletrônica Do Curso De Direito Da UFSM, 12(2), 572–592. https://doi.org/10.5902/1981369426698

Issue

Section

Artigos científicos