Antioxidant Activity and Characterization of the Essential oil from the Roots of Piper Marginatum Jacq.

Authors

  • Fernanda Bay Hurtado UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.
  • Renato Abreu Lima UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS
  • Leda Fabiélen Teixeira UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.
  • Isadora Carmo Silva UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.
  • Márcia Bay Bay INSTITUTO FEDERAL DE RONDÔNIA.
  • Mariângela Soares Azevedo UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.
  • Valdir Alves Facundo UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X21803

Keywords:

phenylpropanoids, sesquiterpenes, monoterpenes, Piper, Piperaceae.

Abstract

Piper marginatum is traditionally known as "caapeba cheirosa" or "malvarisco", it is a medicinal plant native from Central and South America; its parts are traditionally used in folk medicine to treat stomach problems in general. Due to its importance in folk medicine and because it is a species mainly obtained by extractivism in an indiscrimante manner, this study aimed to extract, identify and quantify its fresh essential oils collected in Porto Velho, the state capital of Rondônia. The extraction of essential oil from the roots of P. marginatum was perfomed by hydrodistillation using a Clevenger graduated apparatus; the oil analysis was performed by gas chromatography with mass spectrometry. Twenty-five compounds were determined in the essential oil, among them, the (E)-anethol, (Z)-anethol, safrol, germacrene D, germacrene B, and bicyclogermacrene, showed higher levels than the other constituents in all collections and the predominant class of essential oils were the monoterpenes, sesquiterpenes and phenylpropanoids.

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Author Biographies

Fernanda Bay Hurtado, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICA, DOUTORA EM BIOLOGIA EXPERIMENTAL.

Renato Abreu Lima, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS

Biólogo; Pós-graduado em Gestão Ambiental; Mestre em Meio Ambiente e Doutorando em Biodiversidade e Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas. Departamento de Ciências Biológicas.

Leda Fabiélen Teixeira, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICA, MESTRE EM BIOLOGIA EXPERIMENTAL.

Isadora Carmo Silva, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

Márcia Bay Bay, INSTITUTO FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICA. MESTRE EM QUÍMICA. DOCENTE DO IFRO.

Mariângela Soares Azevedo, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICA. DOUTORA DO DEPARTAMENTO DE QUÍMICA DA UNIR.

Valdir Alves Facundo, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA.

QUÍMICO INDUSTRIAL. DOUTOR EM QUÍMICA.

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Published

2016-09-28

How to Cite

Hurtado, F. B., Lima, R. A., Teixeira, L. F., Silva, I. C., Bay, M. B., Azevedo, M. S., & Facundo, V. A. (2016). Antioxidant Activity and Characterization of the Essential oil from the Roots of Piper Marginatum Jacq. Ciência E Natura, 38(3), 1504–1511. https://doi.org/10.5902/2179460X21803

Issue

Section

Chemistry

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