Estimação da Usabilidade de Sites e-commerce Pelo Método da Máxima Verossimilhança

Authors

  • Fernando de Jesus Moreira Junior UFSM
  • Rafael Tezza UFSC
  • Antonio Cezar Bornia UFSC

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X9360

Abstract

This article investigates the performance of Maximum Likelihood (ML)method to estimate the usability of e-commerce sites and compares theperformance between the software Bilog-MG ® and Excel ® in theestimation of these usability. For this, we used real data from a study onthe degree of usability of 361 e-commerce sites, which were applied 32items calibrated by the unidimensional logistic model of two parameters(MLU2) of Item Response Theory (IRT). The estimation process by MLwas developed in BILOG® and Excel® softwares. The results showedthat the ML method is flawed when there is a constant pattern of response,which may occur during application of the first items on the questionnaire.However, the method performs well when the pattern of responses is notconstant. Moreover, process performance prepared in Excel® was betterthan in conventional software BILOG-MG®. The parameters of the itemsalso influence the estimation of ML.

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Author Biographies

Fernando de Jesus Moreira Junior, UFSM

Docente do Departamento de Estatística / CCNE / UFSM. Formação: Graduação em Estatística (UFRGS), Mestrado em Engenharia de Produção (UFRGS), Doutorado (em andamento) em Engenharia de Produção (UFSC).

Rafael Tezza, UFSC

Formação: Engenharia de Produção Elétrica (UFSC), Mestrado em Engenharia de Produção (UFSC), Doutorado (em andamento) em Engenharia de Produção (UFSC).

Antonio Cezar Bornia, UFSC

Departamento de Engenharia de Produção e Sistemas (EPS) / Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Formação: Engenharia Mecânica (UFPR), Mestrado em Engenharia de Produção (UFSC), Doutorado em Engenharia de Produção (UFSC).

Published

2011-12-17

How to Cite

Moreira Junior, F. de J., Tezza, R., & Bornia, A. C. (2011). Estimação da Usabilidade de Sites e-commerce Pelo Método da Máxima Verossimilhança. Ciência E Natura, 33(2), 23–42. https://doi.org/10.5902/2179460X9360

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