The rescue of the use of unconventional food plants: activities in the school of Cerro Branco - RS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40592

Keywords:

Education, PANC, Extension

Abstract

Many plants called “bushes”, “innos” or “weeds” make an important economic, ecological, nutritional and medicinal role. These plants or part of them are called Unconventional Food Plants (PANC). Because of the lack of knowledge of these plants by the population, actions are needed to rescue the use of PANC. In this sense, as objectives of the work, it is considered achievement of lectures and tastings of food produced with PANC at the Cerro Branco State College, in Cerro Branco - RS. In addition, at the meeting participants answered questionnaires that sought to investigate previous knowledge about PANC. From the questionnaires it was found that, out of a hundred and thirty-six participants, only nine knew the PANC and that the most recognized and consumed PANC was the blackberry (Morus nigra L.). Regarding the golden rain (Cassia fistula L.), only 40 students know and none consume, showing that there is a need to disseminate information about PANC among the school community, encouraging the consumption of PANC on a daily basis.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rosana Santos de Moraes, Universidade Federal de Santa Maria, Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria, Campus Cachoeira do Sul

Viviane Dal-Souto Frescura, Universidade Federal de Santa Maria, Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria, Campus Cachoeira do Sul

Janessa Aline Zappe, Universidade Federal de Santa Maria, Cachoeira do Sul, RS

Universidade Federal de Santa Maria, Campus Cachoeira do Sul

References

BIONDO E, FLECK M, KOLCHINSKI ME, SANT’ANNA V, POLESI RG. Diversidade e potencial de utilização de plantas alimentícias não convencionais ocorrentes no Vale do Taquari, RS. Revista Eletrônica. Científica da UERGS. 2018;4(1):61-90.

BREDARIOL LR. Levantamento e caracterização das Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC’S) Espontâneas Presentes em um Sistema Agroflorestal no Município de Rio Claro – SP [monography]. Rio Claro: Instituto de Biociência

/UNESP – Campus Rio Claro; 2015.

CHAVES MS, ANDRADE JS. Hortaliça Não Convencional: processamento, composição química e análise sensorial de Xanthosomaviolaceum (Araceae). In: Anais do II congresso de Iiniciação Cientifica PIBIC/CNPq – PAIC/FAPEAM [Internet]; 2013 Julho 15-19; Manaus, Brasil. 2013. Availablefrom: https://repositorio.inpa.gov.br/bitstream/123/709/1/Mariane%20Sousa%20Chaves.pdf

CONAB, COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Prévia Perspectivas para a agropecuária: v. 6 - safra 2018/2019. Brasília, 2018. Available from: https://www.conab.gov.br/images/arquivos/outros/Perspectivas-para-a-agropecuaria-2018-19.pdf.

GUNDOGDU M, MURADOGLU F, GAZIOGLU SRI, YILMAZ H. Determination of fruit chemical properties of Morus nigra L., Morus alba L. and Morus rubra L. by HPLC. Scientia Horticulturae. 2011;132:37-41.

JUNIOR CV, REZENDE A, SILVA DHS, GAMBÔA IC, BOLZANI VS, BARREIRO EJ et al. Aspectos químicos, biológicos e etnofarmacológicos do gênero Cassia. Química Nova. 2006;29(6):1279-1286.

KINUPP VF, BARROS IBI. Levantamento de dados e divulgação do potencial das plantas alimentícias alternativas no Brasil. Revista Horticultura brasileira. 2004; 22(2Suppl [CD-ROM]).

KINUPP VF, LORENZI H. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil:guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Instituto Plantarum: São Paulo. 2014. 768p.

MARINELLI PS. Farinhas de moringa (Moringa oleífera Lam.) e ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Mill.): Biomateriais funcionais [thesis]. Bauru: Faculdade de Ciência/UNESP – Campus de Bauru; 2016. 76 p.

PENHA LAO, FONSECA ICB, MANDARINO JM, BENASSI VT. A soja como alimento: valor nutricional, benefícios para a saúde e cultivo orgânico. Boletim Centro de Pesquisa de Processamentos de Alimentos/B.CEPPA, Curitiba. 2007; 25(1): 91-102.

Published

2020-02-07

How to Cite

Moraes, R. S. de, Frescura, V. D.-S., & Zappe, J. A. (2020). The rescue of the use of unconventional food plants: activities in the school of Cerro Branco - RS. Ciência E Natura, 42, e23. https://doi.org/10.5902/2179460X40592

Most read articles by the same author(s)