Chemical profile, thermodynamic stability and fungicidal activity of the nanoemulsion incorporated with essential oil and hydroalcoholic extract of Syzygium aromaticum (L.) Merr. & LM.Perry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X63929

Keywords:

Fungicide, Syzygium aromaticum, phytochemistry.

Abstract

.This work aimed to evaluate the fungicidal activity of nanoemulsions of hydroalcoholic extract and essential oil of sprouts of Syzygium aromaticum. For the extraction of essential oil, the hydrodistillation technique was used. To obtain the hydroalcoholic extract, the process of maceration with solvent extract methanol P.A 70% (v / v) was performed. Nanoemulsions were obtained using the low-energy phase inversion method. For the fungicidal activity, the Broth Dilution and Agar Seeding assay was used to determine the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Fungicidal Concentration (CFM). The action of the biotechnological product was tested against three strains of fungi Aspergillus niger, Colletotrichum gloeosporioides, Penicillium chrysogenum. For antifungal action of the essential oil nanoemulsion, the MIC obtained was 25 µg mL-1, 25 µg mL-1 and 50 µg mL-1against A. niger, C. gloeosporioides and P. chrysogenum, respectively, for the hydroalcoholic extract nanoemulsion the result was 50 µg mL-1, 50 µg mL-1 and 100 µg mL-1 for A. niger, C. gloeosporioides and P. chrysogenum, respectively. Finally, this study points to the nanoemulsion of S. aromaticum as an alternative fungicide in the control and combat of pathogenic fungi.

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Author Biographies

Thaylanna Pinto de Lima, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Graduação em Quimica Industrial (Universidade Federal do Maranhão);Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

Thayane Lopes de Sousa, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Graduação em Quimica Industrial (Universidade Federal do Maranhão);Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

Joao Pedro Mesquita Oliveira, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Graduação em Quimica Industrial (Universidade Federal do Maranhão);Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

Maria Giullia Alves Carneiro Felizardo, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Graduação em Quimica Industrial (Universidade Federal do Maranhão);Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

Gustavo Oliveira Everton, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Mestrado em Saúde e Ambiente (PPGSA/UFMA): Biotecnologia aplicada à saúde; Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

Victor Elias Mouchrek Filho, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA); Universidade Federal do Maranhão.

Professor Titular UFMA; Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV/UFMA).

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Published

2021-07-29

How to Cite

Lima, T. P. de, Sousa, T. L. de, Oliveira, J. P. M., Felizardo, M. G. A. C., Everton, G. O., & Filho, V. E. M. (2021). Chemical profile, thermodynamic stability and fungicidal activity of the nanoemulsion incorporated with essential oil and hydroalcoholic extract of Syzygium aromaticum (L.) Merr. & LM.Perry. Ciência E Natura, 43, e77. https://doi.org/10.5902/2179460X63929

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