Drying, phytochemical analysis and the fungicide potential of oil-in-water nanoemulsion (O/A) incorporated with Ocimum citriodurum L.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X63915

Keywords:

Antimicrobial, Fungicide, Inhibition.

Abstract

This study aimed to analyze the phytochemical profile and drying with prediction of the leaves of Ocimum citriodurum L, quantify the total phenolics and flavonoids and determine the unprecedented potential of the fungicidal activity of the oil-in-water nanoemulsion incorporated with essential oil and hydroalcoholic extract of O. citriodurum L. The leaves were carefully selected in the rural area of São Luís, Maranhão, Brazil, and subsequently crushed and stored. The essential oil was obtained by hydrodistillation (100°C / 3h). To obtain the hydroalcoholic extract, maceration in solvent extract ethanol PA 70% (v / v) was used. To determine the antifungal activity, the technique recommended by the International Clinical Laboratory Standard was used through the technique of Dilution in Broth and Sowing and Agar to determine the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Fungicidal Concentration (CFM), respectively, front to strains of Aspergillus niger (ATCC 6275), Colletotrichum gloeosporioides (ATCC 96723), Penicillium chrysogenum (ATCC 10106). The results obtained for fungicidal action attested to CIM and strong inhibition for the action of essential oils and hydroalcoholic extracts with a concentration of 250 µg mL-1 in front of A. niger, C. gloeosporioides and P. chrysogenum. CFM's of 300, 250 and 500 mL-1 were observed in front of A. niger, C. gloeosporioides and P. chrysogenum, respectively. With the results obtained it is stated that a stable nanoemulsion was obtained for both (EX) and (OE) and that they present active compounds in which they favor an excellent antifungal activity.

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Author Biographies

Cassiano Vasques Frota Guterres, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Graduação em Química;Laboratório de Pesquisa e Aplicação Óleos Essenciais(LOEPAV/UFMA); Universidade Federal Do Maranhão/UFMA

Thayane Lopes De Sousa, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Graduação em Química Industrial(UFMA);Laboratório de Pesquisa e Aplicação Óleos Essenciais(LOEPAV/UFMA) ;Universidade Federal Do Maranhão/UFMA

João Pedro Mesquita Oliveira, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Graduação em Química Industrial(UFMA);Laboratório de Pesquisa e Aplicação Óleos Essenciais(LOEPAV/UFMA) ;Universidade Federal Do Maranhão/UFMA. Pesquisador Química de Produtos Naturais

Larissa Gabrielle Pinheiro Ferreira, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Graduanda em Ciências Biológicas, pela Universidade Federal do Maranhão (UFMA), onde desenvolve um trabalho com a temática "Determinação de Metais Pesados na Bacia Hidrográfica do Bacanga" no Laboratório de Ictiologia e Recursos Pesqueiros (LABIRPesq). Na mesma universidade participa dos grupos de pesquisas: Planejamento Ambiental Costeiros (NEPAC) e o de Recursos Pesqueiros. Laboratório de Pesquisa e Aplicação Óleos Essenciais(LOEPAV/UFMA)

Éverton Holanda Sales, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Graduação em Engenharia Química(UFMA);Laboratório de Pesquisa e Aplicação Óleos Essenciais(LOEPAV/UFMA); Universidade Federal Do Maranhão/UFMA

Victor Elias Mouchrek Filho, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Possui Graduação em Química Industrial pela Universidade Federal do Maranhão (1994), em Ciências Biológicas pela Universidade Cruzeiro do Sul (2017) e em Engenharia Ambiental pela Universidade Cruzeiro do Sul (2021), graduando em Gestão Ambiental pela Universidade Cruzeiro do Sul (2022). Especialização em Magistério Superior pela Universidade Federal do Maranhão (2003), Especialização em Engenharia de Bioprocessos pela AVM Faculdade Integrada (2015), Especialização em Engenharia Genética pela AVM Faculdade Integrada (2016), Especialização em Engenharia de Alimentos pela Faculdade Unyleya (2016), Especialização em Bioquímica pela Faculdade Integrada de Tecnologia - FITEC (2021). Mestrado em Química pela Universidade de São Paulo (1997) e Doutorado em Química pela Universidade de São Paulo (2000). Atualmente é Professor Titular do Departamento de Tecnologia Química da UFMA das disciplinas de Bioquímica e Processos Industriais Bioquímicos, Professor e Orientador Permanente do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Ambiente (Mestrado Interdisciplinar - Ciências Biológicas), Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA - Ciências Ambientais), Co-orientador credenciado no Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade e Biotecnologia da Rede BIONORTE (Doutorado). Sub-Coordenador do Programa de Controle de Qualidade de Alimentos e Águas - PCQA da Universidade Federal do Maranhão, Consultor Técnico do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimento - CEPPA da Universidade Federal do Paraná, Assessor Científico do MACKPESQUISA do Instituto Presbiteriano Mackenzie e consultor ad hoc da Universidade Estadual do Maranhão e da Universidade Federal do Maranhão. Membro efetivo da Academia Maranhense de Ciências. 

Gustavo Oliveira Everton, Universidade Federal Do Maranhão, São Luís, MA, Brasil

Doutorando em Química pela Universidade Federal do Maranhão. Mestrado em Saúde e Ambiente: Biotecnologia aplicada à saúde pela UFMA. Graduando em Engenharia Química pela UFMA. Pesquisador em Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais, Universidade Federal do Maranhão (2015-2021). Possui Graduação em Química Industrial pela UFMA. 

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Published

2022-07-13 — Updated on 2022-12-06

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Guterres, C. V. F., Sousa, T. L. D., Oliveira, J. P. M., Ferreira, L. G. P., Sales, Éverton H., Filho, V. E. M., & Everton, G. O. (2022). Drying, phytochemical analysis and the fungicide potential of oil-in-water nanoemulsion (O/A) incorporated with Ocimum citriodurum L. Ciência E Natura, 44, e10. https://doi.org/10.5902/2179460X63915 (Original work published July 13, 2022)

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