Chemical characterization, toxicity, antioxidant and antimicrobial activity of the essential oils of Hymenaea courbaril L. and Syzygium cumini (L.) Skeels

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X43819

Keywords:

essential oil, antimicrobial, toxicity.

Abstract

This study evaluated the antimicrobial, antioxidant and toxicity activity of essential oils (EOs) of Hymenaea courbaril L. var. courbaril bark and Syzygium cumini (L.) Skeels leaves. The EOs were extracted by hydrodistillation and chemically characterized by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC/MS). The ABTS and DPPH assay were used to evaluate antioxidant activity. For the toxicity assay, lethality was evaluated against Artemia salina Leach. For the antimicrobial assay, the method of Disc Diffusion and Dilution in Broth was applied to obtain the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal. The major constituent of the EO of H. courbaril was β-ocimene (23.33%) and the EO of S. cumini was isocaryophyllene (18.01%). Both OE showed relevant antioxidant activity and low toxicity against Artemia salina. The EOs showed bactericidal activity against E. coli, S. aureus, P. aeruginosa, Salmonella sp., B. cereus and P. mirabilis. The results obtained are encouraged by the potential use of the OE's studied in the control and fight of pathogenic microorganisms.

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Author Biographies

Gustavo Oliveira Everton, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Mestrando em andamento em Saúde e Ambiente pela Universidade Federal do Maranhão e bolsista da Fundação de Amparo à Pesquisa ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico

Ana Patrícia Matos Pereira, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Mestranda em andamento em Saúde e Ambiente pela Universidade Federal do Maranhão, bolsista da Fundação de Amparo à Pesquisa ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico e especialista em Microbiologia Clínica pela Universidade CEUMA.

Paulo Victor Serra Rosa, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Graduação em Biomedicia pela Faculdade Mauricio de Nassau e participa do Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais.

Nilton Silva Costa Mafra, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Graduando em Engenharia Química pela Universidade Federal do Maranhão, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais.

Paulo Sérgio Santos Júnior, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Graduando em Engenharia Química pela Universidade Federal do Maranhão, Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais.

Franscristhiany Silva Souza, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Doutorado em andamento em Biodiversidade e Biotecnologia - Rede Bionorte pela Universidade Federal do Amazonas, Mestre em Química pela Universidade Federal do Maranhão; Núcleo de Catálise, Combustíveis e Ambiental.

Caritas de Jesus Silva Mendonça, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Possui Graduação em Química Industrial. Mestrado e Doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas. Atualamente é Professora Colaboradora do Mestrado Profissional em Energia e Ambiente da Universidade Federal do Maranhão.

Fernando Carvalho Silva, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Doutor em Química pela Universidade Federal de Minas Gerais; Núcleo de Catálise, Combustíveis e Ambiental (NCCA / UFMA).

Paulo Roberto Barros Gomes, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Mestrado em Química pela Universidade Federal do Maranhão; Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais.

Victor Elias Mouchrek Filho, Universidade Federal do Maranhão, São Luis, MA

Doutorado em Química pela Universidade de São Paulo; Laboratório de Pesquisa e Aplicação de Óleos Essenciais (LOEPAV / UFMA).

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Published

2021-03-01

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Everton, G. O., Pereira, A. P. M., Rosa, P. V. S., Mafra, N. S. C., Santos Júnior, P. S., Souza, F. S., Mendonça, C. de J. S., Silva, F. C., Gomes, P. R. B., & Mouchrek Filho, V. E. (2021). Chemical characterization, toxicity, antioxidant and antimicrobial activity of the essential oils of Hymenaea courbaril L. and Syzygium cumini (L.) Skeels. Ciência E Natura, 43, e11. https://doi.org/10.5902/2179460X43819

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