Evaluation of the antioxidant and photoprotective potential of plants from the Atlantic Forest of southern Bahia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X66491

Keywords:

Vegetable extract, Photoprotection, Antioxidant, Optimized extraction, Phenolics

Abstract

Study of the many therapeutic and pharmacological actions of plants that result from the benefits of secondary metabolites, is an important part of appreciating and understanding the rich biodiversity of Brazilian biomes. The objective of this study was to investigate the antioxidant and photoprotective properties of extracts optimized through simple centroid planning of a solvent mixture of Copaifera lucens Dwyer, Schnella angulosa (Vogel) Wunderlin, and Miconia albicans (SW) Triana collected from the Atlantic Forest of southern Bahia, Brazil. The results showed that all extracts were dependent on DPPH concentration for antioxidant activity. S. angulosa (EC50 21.37 and IAA 1.40) and (EC50 37.21 and IAA 0.80) were considered active. However, photoprotective activity was not significant (FPS < 6).

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Author Biographies

Nilson Marques Silva Junior, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Luciano da Silva Lima, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Marcus Luciano Souza de Ferreira Bandeira, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Jorge Antonio Silva Costa, Universidade Federal do Sul da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

André Burigo Leite, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

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Published

2022-12-19 — Updated on 2023-01-09

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Silva Junior, N. M., Lima, L. da S., Bandeira, M. L. S. de F., Costa, J. A. S., & Leite, A. B. (2023). Evaluation of the antioxidant and photoprotective potential of plants from the Atlantic Forest of southern Bahia. Ciência E Natura, 44, e51. https://doi.org/10.5902/2179460X66491 (Original work published December 19, 2022)