Evaluation of the antioxidant and photoprotective potential of plants from the Atlantic Forest of southern Bahia
DOI:
https://doi.org/10.5902/2179460X66491Keywords:
Vegetable extract, Photoprotection, Antioxidant, Optimized extraction, PhenolicsAbstract
Study of the many therapeutic and pharmacological actions of plants that result from the benefits of secondary metabolites, is an important part of appreciating and understanding the rich biodiversity of Brazilian biomes. The objective of this study was to investigate the antioxidant and photoprotective properties of extracts optimized through simple centroid planning of a solvent mixture of Copaifera lucens Dwyer, Schnella angulosa (Vogel) Wunderlin, and Miconia albicans (SW) Triana collected from the Atlantic Forest of southern Bahia, Brazil. The results showed that all extracts were dependent on DPPH concentration for antioxidant activity. S. angulosa (EC50 21.37 and IAA 1.40) and (EC50 37.21 and IAA 0.80) were considered active. However, photoprotective activity was not significant (FPS < 6).
Downloads
References
ALMEIDA, A. S. DE et al. Óleo de pequi (Caryocar brasiliense Camb) métodos de extração, constituição química e propriedades medicinais. Diversitas Journal, v. 3, n. 3, p. 557, 7 dez. 2018.
ALVES, C. Q.; BRANDÃO, H. N.; DAVID, J. M.; DAVID, J. P.; LIMA, L. S. Avaliação da atividade antioxidante de Flavonoides. Diálogos & Ciência, [s.l.], v. 12, p. 1-8, 2007.
ALVES, C. Q.; DAVID, J. M.; DAVID, J. P.; BAHIA, M. V.; AGUIAR, R. M.Métodos para determinação de atividade antioxidante in vitro em substratos orgânicos. Química Nova, [s.l.], v. 33, n. 10, p. 2202-2210, 2010.
ANUNCIAÇÃO, K. D. F. et al. Avaliação da Atividade Antioxidante e Fenóis Totais dos Óleos Extraídos das Sementes de Moringa oleifera Lam. Revista Virtual de Quimica, v. 12, n. 1, p. 148–154, 2020.
AZMIR, J.; ZAIDUL, I. S. M.; RAHMAN, M. M.; SHARIF, K. M.; MOHAMED, A.; SAHENA, F.;JAHURUL, M. H. A.; GHAFOOR, K.; NORULAINI, N. A. N.; OMAR, A. K. M. Techniques for extraction of bioactive compounds from plant materials: A review. Journal of Food Engineering, [s.l.], v. 117, n. 4, p. 426-436, 2013.
BARNI, S. T.; CECHINEL FILHO, V.; COUTO, A. G. Caracterização química e tecnológica das folhas, caules e planta inteira da Ipomoea pes-caprae (L.) R. Br., Convolvulaceae, como matéria-prima farmacêutica. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 19, n. 4, p. 865–870, 2009.
BRASIL. RDC No 30. Ministério da Saúde, p. 1–5, 2012.
BRUM, A. A. S.; ARRUDA, L. F. DE; REGITANO-D´ARCE, M. A. B. Métodos de extração e qualidade da fração lipídica de matérias-primas de origem vegetal e animal. Quim. Nova, v. 32, n. 4, p. 849–854, 2009.
CARVALHO, C. S.; MORIM, M. P.; SANTOS, J. U. M. dos. Sinopse taxonômica de Caesalpinioideae (Leguminosae) na Floresta Nacional de Caxiuanã, Pará, Brasil. Rodriguésia, Pará, v. 71, p. 1-23, 2020.
CÓRDOVA, A.; NAVAS, F. J. Os radicais livres e o dano muscular produzido pelo exercício : papel dos antioxidantes. Rev Bras Med Esporte, v. 6, p. 204–208, 2000.
CORRÊA, J. G. D. S. C; BIANCHIN, M.; LOPES, A. P.; SILVA, E.; AMES, F. Q.; POMINI, A. M.; CARPES, S. T.; RINALDI, J. D. C.; MELO, R. C.; KIOSHIMA, E. S.; BERSANI-AMADO, C. A.; PILAU, E. J.; CARVALHO, J. E. D.; RUIZ, A. L.T. G.; VISENTAINER, J. V.; SANTIN, S. M. D. O. Chemical profile, antioxidant and anti-inflammatory properties of Miconia albicans (Sw.) Triana (Melastomataceae) fruits extract. Journal of Ethnopharmacology, [s.l.], v. 273, p. 1-14, 2021.
Costa, J. A. S. Copaifera in Flora e Funga do Brasil. Jardim Botânico do Rio de Janeiro. Disponível em: https://floradobrasil.jbrj.gov.br/FB78656. Access on: Mar. 21, 2021.
CUNHA, G. O. S.; MATOS, A. P.; BERNARDO, A. R.; MENEZES, A. C. S.; BURGER, M. C. D. M.; VIEIRA, P. C.; MOACIR ROSSI FORIM, M. S.; FERNANDES, J. B.; SILVA, M. F. D. G. F. Constituintes químicos e atividade inseticida de Miconia ferruginata. Química Nova, [s.l.], v. 40, n. 10, p. 1158-1163, 2017.
DAL PRÁ, V.; LUNELLI, F. C.; VENDRUSCOLO, R. G.; MARTINS, R.; WAGNER, R.; LAZZARETTI JR, A. P.; FREIRE,D. M. G.; ALEXANDRI, M.; KOUTINAS, A.; MAZUTTI, M. A.; ROSA, B. M. Ultrasound-assisted extraction of bioactive compounds from palm pressed fiber with high antioxidant and photoprotective activities. Ultrasonics Sonochemistry, [s.l.], v. 36, p. 362-366, 2017.
SOUZA, F. P.; CAMPOS, G. R.; PACKER, J. F. Determinação da atividade fotoprotetora e antioxidante em emulsões contendo extrato de Malpighia glabra L. - Acerola. Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada, [s.l.], v. 34, n. 1, p. 69-77, 2013.
EVERTON, G. O.; PEREIRA, A. P. M.; ROSA, P. V. S.; MAFRA, N. S. C.; SANTOS JÚNIOR, P. S.; SOUZA, F. S.; MENDONÇA, C. J. S.; SILVA, F. C.; GOMES, P. R. B.; MOUCHREK FILHO, V. E. Chemical characterization, toxicity, antioxidant and antimicrobial activity of the essential oils of Hymenaea courbaril L. and Syzygium cumini (L.) Skeels. Ciência e Natura, Santa Maria, v. 43, e11, p. 1-33, 2021.
FLORES, D. C. B.; BOEIRA, C. P.; ROLIM, C. M. B.; LIBRELOTTO, D. R. N.; REIS, F. L.; MORANDINI, L. M. B.; MOREL, A. F.; ROSA, C. S.Phenolic compounds , antimicrobial activity , cytotoxicity and identification of phytochemicals present in Inga marginata Willd seeds. Ciência e Natura, Santa Maria, v. 43, e78, p. 1-25, 2021.
FURLAN, C. M. et al. Flavonoids and antioxidant potential of nine Argentinian species of Croton (Euphorbiaceae). Brazilian Journal of Botany, v. 38, n. 4, p. 693–702, 21 dez. 2015.
GUEDES, M. N. S. et al. Atividade antioxidante e fenóis totais de amoras-pretas cultivadas em clima tropical de altitude. Acta Scientiarum - Agronomy, v. 39, n. 1, p. 43–48, 2017.
HANDA, C. L.; LIMA, F. S.; GUELFI, M. F. G.; GEORGETTI, S. R.; IDA, E. I. Multi-response optimisation of the extraction solvent system for phenolics and antioxidant activities from fermented soy flour using a simplex-centroid design. Food Chemistry, [s.l.], v. 197, p. 175-184, 2016.
KUMAR, N.; GOEL, N. Phenolic acids: natural versatile molecules with promising therapeutic applications. Biotechnology Reports, [s.l.], v. 370, p. 1-24, 2019.
KUMAR, N.; GUPTA, S.; CHAND YADAV, T.; PRUTHI, V.; VARADWAJ, P. K.; GOEL, N.Extrapolation of phenolic compounds as multi-target agents against cancer and inflammation. Journal of Biomolecular Structure and Dynamics, [s.l.], v. 37, n. 9, p. 2355-2369, 2019.
LACHMAN, J. et al. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT - Food Science and Technology, v. 43, n. 1, p. 52–58, 2010.
LACHMAN, J.; ORSÁK, M.; HEJTMÁNKOVÁ, A.; KOVÁŘOVÁ, E. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT - Food Science and Technology, [s.l.], v. 43, n. 1, p. 52-58, 2010.
LIMA, L. S.; ROSSI, A. S.; CRUZ, H. J. M.; BANDEIRA, M. L. S. F.; L. D. N. Ensaio miniaturizado para a quantificação simultânea de antocianinas em flores de Hibiscus. Agropecuária Científica no Semiárido, [s.l.], v. 16, n. 2, p. 102-106, 2020.
LIMA, R. de C. L; KONGSTAD, K. T.; KATO, L.; SILVA, M. J.; FRANZYK, H.; STAERK, D. High-resolution PTP1B inhibition profiling combined with HPLC-HRMS-SPE-NMR for identification of PTP1B inhibitors from Miconia albicans. Molecules, [s.l.], v. 23, n. 7, p. 1-13, 2018,
MARKHAM, K. R.; RYAN, K. G.; BLOOR, S. J.; MITCHELL, K. An increase in the Luteolin: Apigenina ratio in Marchantia polymorpha on UV-B enhancement. Phytochemistry, [s.l.], v. 48, p. 791-794, 1998.
MATHEW, M.; SUBRAMANIAN, S. In vitro screening for anti-cholinesterase and antioxidant activity of methanolic extracts of ayurvedic medicinal plants used for cognitive disorders. PLoS ONE, v. 9, n. 1, p. 1–7, 2014.
MORAIS, S. M.; LIMA, K. S. B.; SIQUEIRA, S. M. C.; CAVALCANTI, E. S. B.; SOUZA, M. S. T.; MENEZES, J. E. S. A.; TREVISAN, M. T. S. Correlação entre as atividades antiradical, antiacetilcolinesterase e teor de fenóis totais de extratos de plantas medicinais de farmácias vivas. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, [s.l.], v. 15, n. 4, p. 575-582, 2013.
MOTA, M. D.; BOA MORTE, A. N. da; SILVA, L. C. R. C.; CHINALIA, F. A.Sunscreen protection factor enhancement through supplementation with Rambutan (Nephelium lappaceum L) ethanolic extract. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, [s.l.], v. 205, p. 111837, 2020.
MOTA, M. D.; COSTA, R. Y. S.; SILVA, L. C. R. C.; CHINALIA, F. A. Guava-fruit extract can improve the UV-protection efficiency of synthetic filters in sun cream formulations. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, [s.l.], v. 201, p. 111639, 2019.
NAUSER, T.; GEBICKI, J. M. Antioxidants and radical damage in a hydrophilic environment: chemical reactions and concepts. Essays in Biochemistry, [s.l.], v. 64, n. 1, p. 67-74, 2019.
NEVES, L. C.; ALENCAR, S. M. ; CARPES, S. T. Determinação da atividade antioxidante e do teor de compostos fenólicos e flavonoides totais em amostras de pólen apícola de Apis mellifera. Brazilian Journal of Food Technology, [s.l.], v. VII BMCFB, p. 107-110, 2009.
NOVAES, C. G.; YAMAKI, R. T.; PAULA, V. F.; NASCIMENTO JÚNIOR, B. B.; BARRETO, J. A.; VALASQUES, G. S.; BEZERRA, M. A. Otimização de métodos analíticos usando metodologia de Superfícies de Respostas - Parte II: Variáveis de mistura. Revista Virtual de Química, [s.l.], v. 10, n. 2, p. 393-420, 2018.
OLIVEIRA, G. A. R. Otimização de processos de extração de princípios ativos de plantas. Revista Processos Químicos, [s.l.], v. 8, n. 16, p. 33-41, 2014.
ORLANDA, J. F. F.; VALE, V. V. Análise fitoquímica e atividade fotoprotetora de extrato etanólico de Euphorbia tirucalli Linneau (Euphorbiaceae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 17, n. 4, p. 730–736, 2015.
PALMA-DURAN, S. A.; VLASSOPOULOS, A.; LEAN, M.; GOVAN, L.; COMBET, E.Nutritional intervention and impact of polyphenol on glycohemoglobin (HbA1c) in non-diabetic and type 2 diabetic subjects: Systematic review and nmeta-analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, [s.l.], v. 57, n. 5, p. 975-986, 2017.
PEREIRA, R. J.; CARDOSO, M. G. Metabólitos secundários vegetais e benefícios antioxidantes. Journal of Biotechnology and Biodiversity, [s.l.], v. 3, p. 146-152, 2012.
PEREIRA, R. S.; PEREIRA, R. S.; AGUIAR, R. M.; LEMOS, G. S.; VIEIRA FILHO, S. A.; OLIVEIRA, D. M.Photoprotective property and cytotoxicity of polar extracts of three species of Maytenus native to the Southwest of Bahia. Scientia Plena, [s.l.], v. 16, n. 2, p. 1-11, 2020.
PIERI, F. A.; MUSSI, M. C.; MOREIRA, M. A. S. Óleo de copaíba (Copaifera sp.): histórico, extração, aplicações industriais e propriedades medicinais. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, [s.l.], v. 11, n. 4, p. 465-472, 2009.
PIERONI, L. G. et al. Antioxidant activity and total phenols from the methanolic extract of miconia albicans (Sw.) triana leaves. Molecules, v. 16, n. 11, p. 9439–9450, 2011.
QUINTANS-JÚNIOR, L. J.; GANDHI, S. R.; PASSOS, F. R. S.; HEIMFARTH, L.; PEREIRA, E. W. M.; MONTEIRO, B. S.; SANTOS, K. S.; DUARTE, M. C.; ABREU, L. S.; NASCIMENTO, Y. M.; TAVARES, J. F.; SILVA, M. S.; MENEZES, I. R. A.; COUTINHO, H. D. M.; LIMA, A. A. N.; ZENGIN, G.; QUINTANS, J. S. S. Dereplication and quantification of the ethanol extract of Miconia albicans (Melastomaceae) by HPLC-DAD-ESI-/MS/MS, and assessment of its anti-hyperalgesic and anti-inflammatory profiles in a mice arthritis-like model: Evidence for involvement of TNF-α, I. Journal of Ethnopharmacology, [s.l.], v. 258, p. 1-10, 2020.
RIBANI, M. et al. Validação em Métodos Cromatográficose Eletroforéticos. Quimica Nova, v. 27, n. 5, p. 771–780, 2004.
REYNERTSON, K. A. et al. Quantitative analysis of antiradical phenolic constituents from fourteen edible Myrtaceae fruits. Food Chemistry, v. 109, n. 4, p. 883–890, 2008.
ROCKENBACH, I. I. et al. Influência do solvente no conteúdo total de polifenóis, antocianinas e atividade antioxidante de extratos de bagaço de uva (Vitis vinifera) variedades Tannat e Ancelota Solvent Influence on total polyphenol content, anthocyanins, and antioxidant activity . Food Science and Technology, v. 28, n. 002600, p. 238–244, 2008.
RODRIGUES, F. A. M.; GIFFONY, P. S.; SANTOS, S. B.; GUEDES, J. A.; RIBEIRO, M. E. N.; ARAÚJO, T. G. D.; SILVA, L. M. R.; ZOCOLO, G. J.; RICARDO, N. M. P. S. Spondias purpurea L. Stem Bark Extract: Antioxidant and in vitro Photoprotective Activities. Journal of the Brazilian Chemical Society, [s.l.], v. 32, n. 10, p. 1918-1930, 2021.
ROSA, M. B.; OLIVEIRA, T. G.; CARVALHO, C. A.; SILVA, F. D.; CARVALHO, L. M.; NASCIMENTO, P. C.; PERES, R. L.Estudo espectrofotométrico da atividade foto-protetora de extratos aquosos de Achillea Millefolium, Brassica Oleracea Var. Capitata, Cyperus Rotundus, Plectranthus Barbatus, Porophyllum Ruderale (Jacq.). Revista Eletrônica de Farmácia, [s.l.], v. 5, n. 1, p. 101-110, 2008.
SANTOS, A. O.; UEDA-NAKAMURA, T.; DIAS FILHO, B. P.; VEIGA, V. F.; PINTO, A. C.; NAKAMURA, C. V.Effect of Brazilian copaiba oils on Leishmania amazonensis. Journal of Ethnopharmacology, [s.l.], v. 120, n. 2, p. 204-208, 2008.
SCHEFFE, H. The Simplex-Centroid Design for Experiments with Mixtures. Journal of the Royal Statistical Society. Series B (Methodological), [s.l.], v. 25, n. 2, p. 235-263, 1963.
SCHERER, R.; GODOY, H. T. Antioxidant activity index (AAI) by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl method. Food Chemistry, [s.l.], v. 112, n. 3, p. 654-658, 2009.
SILVA, K. L. DA; FILHO, V. C. Plantas do Gênero Bauhinia: composição química e potencial farmacológico. Química nova, [s.l.], v. 25, n. 3, p. 449-454, 2002.
SOLEAS, G. J.; GRASS, L.; JOSEPHY, P. D.; GOLDBERG, D. M.; DIAMANDIS, E. P.A comparison of the anticarcinogenic properties of four red wine polyphenols. Clinical Biochemistry, [s.l.], v. 35, n. 2, p. 119-124, 2002.
SOUZA VIEIRA, L. S. Estudo de espécies bioativas da Mata Atlântica do Sul da Bahia. 2020. 68 f.Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais) - Instituto Federal da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia. Porto Seguro, Bahia, 2020.
TABARELLI, M.; PINTO, L. P.; SILVA, J. M. C.; HIROTA, M. M.; BEDÊ, L. C. Desafios e oportunidades para a conservação da biodiversidade na Mata Atlântica brasileira. Megadiversidade, [s.l.], v. 1, n. 1, p. 132-138, 2005.
VIEIRA, L. M.; CASTRO, C. F. S.; DIAS, A. L. B.; SILVA, A. R.Fenóis totais, atividade antioxidante e inibição da enzima tirosinase de extratos de Myracrodruon urundeuva Fr. All. (Anacardiaceae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, [s.l.], v. 17, n. 4, p. 521-527, 2015.
ZORN, S. M. F. E.; PEDRO, G. A.; AMARAL, M. S.; LOURES, C. C. A.; SILVA, M. B.Avaliação dos fatores envolvidos na extração de lipídios da biomassa da microalga Chlorella minutissima via solventes. HOLOS, [s.l.], v. 2, p. 66-79, 2017.
Published
Versions
- 2023-01-09 (4)
- 2023-01-09 (3)
- 2023-01-06 (2)
- 2022-12-19 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Ciência e Natura
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
To access the DECLARATION AND TRANSFER OF COPYRIGHT AUTHOR’S DECLARATION AND COPYRIGHT LICENSE click here.
Ethical Guidelines for Journal Publication
The Ciência e Natura journal is committed to ensuring ethics in publication and quality of articles.
Conformance to standards of ethical behavior is therefore expected of all parties involved: Authors, Editors, Reviewers, and the Publisher.
In particular,
Authors: Authors should present an objective discussion of the significance of research work as well as sufficient detail and references to permit others to replicate the experiments. Fraudulent or knowingly inaccurate statements constitute unethical behavior and are unacceptable. Review Articles should also be objective, comprehensive, and accurate accounts of the state of the art. The Authors should ensure that their work is entirely original works, and if the work and/or words of others have been used, this has been appropriately acknowledged. Plagiarism in all its forms constitutes unethical publishing behavior and is unacceptable. Submitting the same manuscript to more than one journal concurrently constitutes unethical publishing behavior and is unacceptable. Authors should not submit articles describing essentially the same research to more than one journal. The corresponding Author should ensure that there is a full consensus of all Co-authors in approving the final version of the paper and its submission for publication.
Editors: Editors should evaluate manuscripts exclusively on the basis of their academic merit. An Editor must not use unpublished information in the editor's own research without the express written consent of the Author. Editors should take reasonable responsive measures when ethical complaints have been presented concerning a submitted manuscript or published paper.
Reviewers: Any manuscripts received for review must be treated as confidential documents. Privileged information or ideas obtained through peer review must be kept confidential and not used for personal advantage. Reviewers should be conducted objectively, and observations should be formulated clearly with supporting arguments, so that Authors can use them for improving the paper. Any selected Reviewer who feels unqualified to review the research reported in a manuscript or knows that its prompt review will be impossible should notify the Editor and excuse himself from the review process. Reviewers should not consider manuscripts in which they have conflicts of interest resulting from competitive, collaborative, or other relationships or connections with any of the authors, companies, or institutions connected to the papers.