This is an outdated version published on 2023-01-09. Read the most recent version.

Evaluation of the antioxidant and photoprotective potential of plants from the Atlantic Forest of southern Bahia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X66491

Keywords:

Vegetable extract, Photoprotection, Antioxidant, Optimized extraction, Phenolics

Abstract

Study of the many therapeutic and pharmacological actions of plants that result from the benefits of secondary metabolites, is an important part of appreciating and understanding the rich biodiversity of Brazilian biomes. The objective of this study was to investigate the antioxidant and photoprotective properties of extracts optimized through simple centroid planning of a solvent mixture of Copaifera lucens Dwyer, Schnella angulosa (Vogel) Wunderlin, and Miconia albicans (SW) Triana collected from the Atlantic Forest of southern Bahia, Brazil. The results showed that all extracts were dependent on DPPH concentration for antioxidant activity. S. angulosa (EC50 21.37 and IAA 1.40) and (EC50 37.21 and IAA 0.80) were considered active. However, photoprotective activity was not significant (FPS < 6).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nilson Marques Silva Junior, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Luciano da Silva Lima, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Marcus Luciano Souza de Ferreira Bandeira, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

Jorge Antonio Silva Costa, Universidade Federal do Sul da Bahia, Porto Seguro, BA

Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental, Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, Universidade Federal do Sul da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

André Burigo Leite, Instituto Federal da Bahia, Porto Seguro, BA

Instituto Federal Ciência e Tecnologia da Bahia, 458100000, Porto Seguro-Bahia-Brasil

References

ALMEIDA, A. S. DE et al. Óleo de pequi (Caryocar brasiliense Camb) métodos de extração, constituição química e propriedades medicinais. Diversitas Journal, v. 3, n. 3, p. 557, 7 dez. 2018.

ALVES, C. J. M. et al. Avaliação do grau de incapacidade dos pacientes com diagnóstico de hanseníase em Serviço de Dermatologia do Estado de São Paulo. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, v. 43, n. 4, p. 460–461, 2010.

ANUNCIAÇÃO, K. D. F. et al. Avaliação da Atividade Antioxidante e Fenóis Totais dos Óleos Extraídos das Sementes de Moringa oleifera Lam. Revista Virtual de Quimica, v. 12, n. 1, p. 148–154, 2020.

BARNI, S. T.; CECHINEL FILHO, V.; COUTO, A. G. Caracterização química e tecnológica das folhas, caules e planta inteira da Ipomoea pes-caprae (L.) R. Br., Convolvulaceae, como matéria-prima farmacêutica. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 19, n. 4, p. 865–870, 2009.

BATISTA, Â. G. et al. Polyphenols, antioxidants, and antimutagenic effects of Copaifera langsdorffii fruitFood Chemistry, 2016.

BRASIL. RDC No 30. Ministério da Saúde, p. 1–5, 2012.

BRUM, A. A. S.; ARRUDA, L. F. DE; REGITANO-D´ARCE, M. A. B. Métodos de extração e qualidade da fração lipídica de matérias-primas de origem vegetal e animal. Quim. Nova, v. 32, n. 4, p. 849–854, 2009.

CÓRDOVA, A.; NAVAS, F. J. Os radicais livres e o dano muscular produzido pelo exercício : papel dos antioxidantes. Rev Bras Med Esporte, v. 6, p. 204–208, 2000.

CROZIER, A.; JAGANATH, I. B.; CLIFFORD, M. N. Dietary phenolics: Chemistry, bioavailability and effects on health. Natural Product Reports, v. 26, n. 8, p. 1001–1043, 2009.

D’ORAZIO, J. et al. UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences, v. 14, n. 6, p. 12222–12248, 2013.

DE SOUZA, F. P.; CAMPOS, G. R.; PACKER, J. F. Determinação da atividade fotoprotetora e antioxidante em emulsões contendo extrato de Malpighia glabra L. - Acerola. Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada, v. 34, n. 1, p. 69–77, 2013.

FERREIRA, A. L. S.; MATSUBARA, L. S. Radicais livres : conceito , doenças relacionadas, sistema de defesa e estresse oxidativo. Revista Associação Médica do Brasil, p. 61–68, 1997.

FRUET, A. C. Avaliação do Efeito Fotoprotetor de Compostos Fenólicos sobre culturas de células da pele irradiadas por UVA e UVB . Universidade de São Paulo, 2015.

FURLAN, C. M. et al. Flavonoids and antioxidant potential of nine Argentinian species of Croton (Euphorbiaceae). Brazilian Journal of Botany, v. 38, n. 4, p. 693–702, 21 dez. 2015.

GUEDES, M. N. S. et al. Atividade antioxidante e fenóis totais de amoras-pretas cultivadas em clima tropical de altitude. Acta Scientiarum - Agronomy, v. 39, n. 1, p. 43–48, 2017.

HANDA, C. L. et al. Multi-response optimisation of the extraction solvent system for phenolics and antioxidant activities from fermented soy flour using a simplex-centroid design. Food Chemistry, v. 197, p. 175–184, 2016.

LACHMAN, J. et al. Evaluation of antioxidant activity and total phenolics of selected Czech honeys. LWT - Food Science and Technology, v. 43, n. 1, p. 52–58, 2010.

MANSUR, J. DE S. et al. Determinaçäo do Fator de Proteçäo Solar por Eespectrofotometria. An. Bras. Dermatol, v. 61, n. 3, p. 121–4, 1986.

MARKHAM, K. R. et al. An Increase in the Luteolin: Apigenina ratio in Marchantia polymorpha on UV-B enhancement. Phytochemistry, v. 48, p. 791–794, 1998.

MATHEW, M.; SUBRAMANIAN, S. In vitro screening for anti-cholinesterase and antioxidant activity of methanolic extracts of ayurvedic medicinal plants used for cognitive disorders. PLoS ONE, v. 9, n. 1, p. 1–7, 2014.

MEDINA, C. O.; LOUCHARD, B. O.; GONÇALVES, T. Análise espectrofotométrica da atividade fotoprotetora in vitro de extratos das folhas de Byrsonima sericea. Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada, v. 36, n. 3, p. 391–398, 2015.

MOREIRA, I. et al. Efeito do solvente na extração de ácidos clorogênicos, cafeína e trigonelina em Coffe arabica. Quimica nova, v. 37, n. 1, p. 39–43, 2014.

MUNHOZ, V. M. et al. Avaliação do fator de proteção solar em fotoprotetores acrescidos com extratos da flora brasileira ricos em substâncias fenólicas. Revista de Ciencias Farmaceuticas Basica e Aplicada, v. 33, n. 2, p. 225–232, 2012.

NASCIMENTO, L. F.; SANTOS, E. P.; AGUIAR, A. P. Fotoprotetores Orgânicos: Pesquisa, Inovação e a Importância da Síntese Orgânica. Revista Virtual de Quimica, v. 6, n. 2, p. 190–223, 2014.

NEVES, L. C.; ALENCAR, S. M. DE; CARPES, S. T. Determinação da atividade antioxidante e do teor de compostos fenólicos e flavonoides totais em amostras de pólen apícola de Apis mellifera. Brazilian Journal of Food Technology, v. VII BMCFB, p. 107–110, 2009.

ORLANDA, J. F. F.; VALE, V. V. Análise fitoquímica e atividade fotoprotetora de extrato etanólico de Euphorbia tirucalli Linneau (Euphorbiaceae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 17, n. 4, p. 730–736, 2015.

PACHECO, F. V. et al. Teor e natureza química do óleo essencial de folha e raiz de Piper aduncum cultivada sob diferentes condições de irradiância. Horticultura Brasileira, v. 31, p. 2488–2495, 2014.

PEREIRA, R. J.; CARDOSO, M. DAS; GRAÇAS. Metabólitos secundários vegetais e benefícios antioxidantes. Journal of Biotechnology and Biodiversity, v. 3, n. November, p. 146–152, 2012.

PEREIRA, R. S. et al. Photoprotective property and cytotoxicity of polar extracts of three species of Maytenus native to the Southwest of Bahia. Scientia Plena, v. 16, n. 2, p. 1–11, 18 mar. 2020.

PIERONI, L. G. et al. Antioxidant activity and total phenols from the methanolic extract of miconia albicans (Sw.) triana leaves. Molecules, v. 16, n. 11, p. 9439–9450, 2011.

REYNERTSON, K. A. et al. Quantitative analysis of antiradical phenolic constituents from fourteen edible Myrtaceae fruits. Food Chemistry, v. 109, n. 4, p. 883–890, 2008.

RIBANI, M. et al. Validação em Métodos Cromatográficose Eletroforéticos. Quimica Nova, v. 27, n. 5, p. 771–780, 2004.

RIBEIRO, R. P. Desenvolvimento e validação da metodologia de análise do teor de filtros solares e determinação do FPS in vitro em formulações fotoprotetoras comerciais. [s.l.] Universidade Federal do Rio de Janeiro, 2004.

ROCKENBACH, I. I. et al. Influência do solvente no conteúdo total de polifenóis, antocianinas e atividade antioxidante de extratos de bagaço de uva (Vitis vinifera) variedades Tannat e Ancelota Solvent Influence on total polyphenol content, anthocyanins, and antioxidant activity . Food Science and Technology, v. 28, n. 002600, p. 238–244, 2008.

RODRIGUES, F. A. M. et al. Spondias purpurea L. Stem Bark Extract: Antioxidant and in vitro Photoprotective Activities. v. 00, n. 00, p. 1–13, 2021.

SCHEFFE, H. The Simplex-Centroid Design for Experiments with Mixtures. Journal of the Royal Statistical Society. Series B (Methodological), v. 25, n. 2, p. 235–263, 1963.

SCHERER, R.; GODOY, H. T. Antioxidant activity index (AAI) by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl method. Food Chemistry, v. 112, n. 3, p. 654–658, 2009.

SILVA, J. B. et al. Quantification of phenols, total flavonoids and pharmacological activities of geopropolis Plebeia aff. flavocincta of Rio Grande do Norte, Brazil. Pesquisa Veterinaria Brasileira, v. 36, n. 9, p. 874–880, 2016.

SILVA, M. L. et al. Compostos fenólicos , carotenóides e atividade antioxidante em produtos vegetais Phenolic compounds , carotenoids and antioxidant activity in plant products. Semina: Ciências Agrárias, v. 31, n. 3, p. 669–682, 2010.

TABARELLI, M. et al. Desafios e oportunidades para a conservação da biodiversidade na Mata Atlântica brasileira. Megadiversidade, v. 1, n. 1, p. 132–138, 2005.

VIEIRA, L. M. et al. Fenóis totais, atividade antioxidante e inibição da enzima tirosinase de extratos de Myracrodruon urundeuva Fr. All. (Anacardiaceae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 17, n. 4, p. 521–527, dez. 2015.

VIOLANTE, I. M. P. et al. Avaliação in vitro da atividade fotoprotetora de extratos vegetais do cerrado de Mato Grosso. Brazilian Journal of Pharmacognosy, v. 19, n. 2 A, p. 452–457, 2009.

ZORN, S. M. F. E. et al. Avaliação dos fatores envolvidos na extração de lipídios da biomassa da microalga Chlorella minutissima via solventes. HOLOS, v. 2, p. 66, 29 ago. 2017.

Published

2022-12-19 — Updated on 2023-01-09

Versions

How to Cite

Marques Silva Junior, N. M., da Silva Lima, L. da S., Luciano Souza de Ferreira Bandeira, M. L. S. de F., Antonio Silva Costa, J. A. S., & Burigo Leite, A. B. (2023). Evaluation of the antioxidant and photoprotective potential of plants from the Atlantic Forest of southern Bahia. Ciência E Natura, 44, e51. https://doi.org/10.5902/2179460X66491 (Original work published December 19, 2022)