Physical analysis of entry water in the agro-industry system of tannery in the city of Maringá- Paraná

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X36610

Keywords:

Water, Agroindustry, Physical parameters

Abstract

Assessment of water quality is extreme importance for the health of animals, especially humans. The physical paraments (electrical conductivity, pH, turbidity, apparent color, taste, smell, total solids, total dissolved solids, total suspended solids), in water indicate the quality, including that used for human consumption. Therefore, a water inspection at the entrance and exit of an agroindustrial cutting system in the city of Maringa (Brazil), between the years 2014 and 2017, is important for a relaxation of water standards. The results were published and published based on the environmental legislation showed that the quality of the water used in the agroindustry, regarding the physical parameters, respects as current environmental regulations, not causing damage to the environment and demonstrating that the process used in the agroindustrial system is efficient from an environmental standpoint.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcelo Estevam, Instituto Federal do Paraná - IFPR, Campus Curitiba, Curitiba, PR

Laboratório de Pesquisa e Inovação em Saúde (LPIS)

Instituto Federal do Paraná (IFPR) 

Adriano Willian da Silva, Instituto Federal do Paraná - IFPR, Campus Curitiba, Curitiba, PR

Professor de Física, Instituto Federal do Paraná - IFPR,

Doutor em Física, Universidade Federal do Paraná - UFPR.

Frederico Fonseca da Silva, Instituto Federal do Paraná - IFPR, Campus Curitiba, Curitiba, PR

Professor e pesquisador do Instituto Federal do Paraná (IFPR)

References

AGUAS GUARIROBAS. Qualidade da água. Disponível no endereço eletrônico: http://www.aguasguariroba.com.br/qualidade-agua/ e acessado em 31.out.2017.

AWWA - AMERICAN WATER WORKS ASSOCIATION. Advances in taste and odor treatment and control. Denver, AWWARF, 385p. 1995.

AWWA - AMERICAN WATER WORKS ASSOCIATION - [Standard Methods] 1998, 0-87553-235-7, American Water Works Association, Water Environment.

BRASIL. Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução CONAMA nº 396, de 3 de abril de 2008. Diário Oficial da União. 7 abr. 2008.

BRASIL.. Ministério da Saúde. Portaria do Ministério da Saúde nº 2.914, de 12 de dezembro de 2011. Diário Oficial da União, 14 dez. 2011.

FREEZE, R.A.; CHERRY, J.A. Groundwater.N Jersey, Prentice-Hall inc., 1979, 604 p.

MAGALHÃES, A.B.S. Gosto e odor na água para consumo humano - um problema de saúde pública. 2016. Disponível no endereço eletrônico: https://www.diariodecaratinga.com.br/?p=18804 e acessado em 31.out.2017.

MANUAL TÉCNICOS PARA COLETA DE AMOSTRAS DE ÁGUA, Ministério Público de Santa Catarina. (s/d) Disponível no endereço eletrônico file:///C:/Users/admin/Downloads/livro-manual-tecnico-para-coleta-de-amostras-de-agua-mp-sc.pdf e acessado em 29.out.2017.

METCALF & EDDY, INC. Wastewater Engineering - Treatment, disposal and reuse, third edition. McGraw-Hill book Co, 1991.

ROSA FILHO, E.F.; HINDI, E.C.; MANTOVANI, L.E.; BITTENCOURT, A.V.L.As Águassubterrâneas do Estado do Paraná.Curitiba: Maxi Gráfica, 2010.

ROSA FILHO, E.F.; HINDI, E.C.; MANTOVANI, L.E.; BITTENCOURT, A.V.L. Aquíferos do Estado do Paraná. Curitiba: Maxi Gráfica, 2011.

SABESP - Companhia de Saneamento Básico do Estado de São Paulo. Norma Técnica Interna SABESP NTS 013 SÓLIDOS Método de Ensaio. São Paulo Junho - 1999 Revisão 1. 12 p.

SCHRYVER, P.D; CRAB, R.; DEFOIRDT, N.; BOON, W.The basics of bio-flocs technology: The added value for aquaculture. Aquaculture, v. 277, p. 125-137, 2008.

SILVA, A.W.; SILVA, F.F. Análise química da água de entrada no sistema agroindustrial de curtume em Maringá. REMOA, v. 17, p. 01-16, 2018.

Published

2019-07-16

How to Cite

Estevam, M., Silva, A. W. da, & Silva, F. F. da. (2019). Physical analysis of entry water in the agro-industry system of tannery in the city of Maringá- Paraná. Ciência E Natura, 41, e16. https://doi.org/10.5902/2179460X36610

Issue

Section

Geo-Sciences

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>