Factors affecting the productivity of yerba mate plantations

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1980509863661

Keywords:

Ilex paraguariensis, Production and management, Productive potential, Non-wood forest products

Abstract

The yerba mate (Ilex paraguariensis) is a species native to Brazil which is strongly linked to the culture and history of the states of southern Brazil, the world's largest producer and exporter. However, the productive performance of yerba mate plantations in Brazil has decreased over the last few years, despite of the available technologies to producers. Therefore, the objective of this work was to study factors that affect the productivity as a function of productivity levels of cultivated yerba mate. The data were collected by applying structured questionnaires in 470 farms distributed throughout the yerba mate-producing region in Brazil. The properties were grouped into productivity levels using the average productivity and its standard deviation, and the technological adoption was compared between the levels. The multinomial logistic regression model was used to identify the most determinant technologies for productivity. According to our results, the cultivated yerba mate is conducted by diversified family agriculture, with a predominance of low access to technical assistance and technology. Properties with a high level of productivity showed higher technological adoption, a more significant presence of technical assistance, and greater workforce training. Among the evaluated technologies, fertilization, improved seedlings, weed control, pest control, pruning tools, and cleaning pruning were determinants for medium and high productivity levels. Thus, public policies involving training and transfer of technologies should be encouraged in the yerba mate sector to stimulate the incorporation of new technologies in the Brazilian yerba mate plantations.

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Author Biographies

Ives Clayton Gomes dos Reis Goulart, Embrapa Florestas, Colombo, PR

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal do Rio Grande do Su. Meste em Fitotecnia com ênfase em herbologia pelo Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia da UFRGS. Doutor em Agronomia pelo Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal da Universidade Federal do Paraná.

Tem experiência em Fitotecnia e Proteção Vegetal, atua em projetos sobre produção e manejo de culturas, com ênfase na cultura da erva-mate. É responsável pelo Sistema de produção de erva-mate Erva 20, da Embrapa. Atualmente é analista de Inovação e Tecnologia da Embrapa Florestas

Engenheiro Agrônomo, Dr., Analista da Embrapa Florestas, BR 476 Km 111, CEP 82630304, Colombo (PR), Brasil.

Delmar Santin, Pesquisador Autônomo, Canoinhas, SC

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal de Santa Maria (2006), Mestrado em Ciência do Solo pela Universidade Federal do Paraná (2008), Doutorado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa - MG (2013) e Pós-doutorado em Ciência do Solo pela Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, SC (2014 e 2015). Tem experiência na área de ciências do solo e recursos florestais, com ênfase em silvicultura, atuando principalmente em nutrição mineral de plantas, fertilidade do solo, propagação e manejo de espécies nativas.

Engenheiro Florestal, Dr., Pesquisador Autônomo, Rua Pedro dos Santos Corrêa, 75, Alto da Tijuca, CEP 89464-244, Canoinhas (SC), Brasil.

Bruno Portela Brasileiro, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR

Professor Adjunto na Universidade Federal do Paraná (UFPR), lecionando a Disciplina Experimentação Agrícola do Departamento de Fitotecnia e Fitossanitarismo. Doutor em Genética e Melhoramento pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Tem experiência na área de Genética e Estatística, atuando principalmente na Conservação e Caracterização de Recursos Genéticos.

Biólogo, Dr. Professor do Departamento de Fitotecnia e Fitossanidade, Universidade Federal do Paraná, Rua dos Funcionários, CEP 80035050, Curitiba (PR), Brasil.

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Published

2022-09-22

How to Cite

Goulart, I. C. G. dos R., Santin, D., & Brasileiro, B. P. (2022). Factors affecting the productivity of yerba mate plantations. Ciência Florestal, 32(3), 1345–1367. https://doi.org/10.5902/1980509863661

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