PHYSIOLOGICAL QUALITY OF <i>Syzygium cumini</i> L. SEEDS DURING STORAGE

Authors

  • Lucicléia Mendes de Oliveira
  • Riselane de Lucena Alcântara Bruno
  • Géri Eduardo Meneghello

DOI:

https://doi.org/10.5902/1980509820594

Keywords:

Eugenia jabolanum, conservation, viability, recalcitrant seed

Abstract


http://dx.doi.org/10.5902/1980509820594

Syzygium cumini L. is a native Indian tree popularly known as “jambolão”, largely grown as ornamental, medicinal properties and its fruits are edible, however, studies on seed conservation are still insufficient. The objective of this research was to evaluate the physiological quality of Syzygium cumini seeds during storage. The work was performed at the seed testing laboratory and in the greenhouse of the Center for Agricultural Sciences (CCA) of the Federal University of Paraíba (UFPB), Campus II, Areia -PB. The fruits were depulped and the seeds were placed in double plastic bags containing moistened (10 to 20% moisture) substrates: sand, vermiculite and sand+vermiculite (1:1). The plastic bags were stored in a dry chamber (19 ± 5 ºC and 74 ± 20 % RH) for 30 days. Every six days the seeds were removed for the determination of water content and seedling emergence test, emergence speed index, length and dry matter of seedling. The best conditions for the preservation of physiological seed quality of “jambolão” are obtained when seeds are packed in humid substrates (vermiculite and/or sand, vermiculite), and under this condition the seeds stay viable for 30 days. Vermiculite+sand with 10% of moisture stand out as the best treatment to preserve the physiological characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AZEVEDO, S. K. S.; SILVA, I. M. Plantas medicinais e de uso religioso comercializadas em mercados e feiras livres no Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Acta Botânia Brasílica, São Paulo, v. 20. n. 1, p. 185-194, jan./mar. 2006.

BONOME, L. T. S. et al. Influência do tratamento fungicida e da temperatura sobre a qualidade fisiológica de sementes de seringueira durante o armazenamento. Agrarian, Dourados-MS, v. 2, n. 5, p. 97-112, jul./set. 2009.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regras para Análise de Sementes. Brasília: MAPA/ACS, 2009. 399p

CHIN, H. F.; ROBERTS, E. H. Recalcitrant crop seed. Malaysia: Tropical Press SDN. BHD., 1980, 152 p.

DELGADO, L. F.; BARBEDO, C. J. Tolerância à dessecação de sementes de espécies de Eugenia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 42, n. 2, p. 265-272, fev. 2007.

HONG, T. D.; ELLIS, R. H. Chapter 3: Storage. In: Tropical Tree Seed Manual. [s.l]: USDA Forest Service’s, Reforestation, Nurseries, & Genetics Resources, 2003.

LOGUERCIO, A. P. et al. Atividade antibacteriana de extrato hidro-alcólico de folhas de jambolão (Syzygium cumini (L.) Skells). Ciência Rural, Santa Maria, v. 35, p.37-376, Mar./Abr. 2005.

MAGUIRE, L. D. Speed of germination – aid in selection and evolution for seedling emergence and vigor. Crop Science, v. 2, n. 2, p. 176-177, 1962.

MEDEIROS, A. C. S.; EIRA, M. T. S. Comportamento Fisiológico, Secagem e Armazenamento de Sementes Florestais Nativas. Circular técnica 127, Colombo, EMBRAPA, 2006.13p.

MELCHIOR, S. J. et al. Colheita e armazenamento de sementes de gabiroba (Campomanesia adamantium Camb. –Myrtaceae) e implicações na germinação. Revista Brasileira de Sementes, Pelotas, v. 28, n.3, p.141-150, dez. 2006.

MUXFELD, R. E. Sensibilidade à dessecação em sementes de jambolão (Syzygium cumini) e canela-batalha (Cryptocarya aschersoniana). 2008. 46f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Florestal) Univesidade Federal de Lavras, Lavras.

ROBERTS, E. H. Predicting the storage life of seeds. Seed Science and Technology, v.1, p.499-514, 1973.

SILVA, A. N. et al.Germinação de sementes de castanheira-do-pará armazenadas em areia úmida.Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 11, p.1431-1436, nov. 2009.

SILVA, B. M. S. et al. Germinação e armazenamento de sementes de coca (Erythroxylum ligustrinum DC – Erythroxylaceae). Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 30, n. 3, p.25-29, 2008.

SILVA, E. O. Propagação e armazenamento de sementes de mangabeira (Hancornia speciosa Gomes). 2010. 105 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal da Paraíba, Areia.

SILVA. S. Frutas no Brasil. São Paulo: Empresa das artes, 1996. 231p.

SILVA, T. T. A. et al. Temperatura de germinação, sensibilidade à dessecação e armazenamento de sementes de jaqueira. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 38, n. 4, p. 436-439, out./dez. 2007.

VIEIRA, F. A.; GUSMÃO, E. Biometria, armazenamento de sementes e emergência de plântulas de Talisia esculenta Radlk. (Sapindaceae). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 4, p. 1073-1079, jul./ago. 2008.

VILLELA, F. A.; MARCOS-FILHO, J. Estados energéticos e tipos de água na semente. Revista Brasileira de Sementes, Brasília, v. 20, n. 2, p.79-83-1998.

Published

2015-12-30

How to Cite

Oliveira, L. M. de, Bruno, R. de L. A., & Meneghello, G. E. (2015). PHYSIOLOGICAL QUALITY OF <i>Syzygium cumini</i> L. SEEDS DURING STORAGE. Ciência Florestal, 25(4), 921–931. https://doi.org/10.5902/1980509820594

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)