Aquous extract on corporal weight, food and liquid ingestion of immature Wistar rats

Authors

  • Zuleica Tabarelli Departamento de Fisiologia, Centro de Ciências da Saúde - CCS, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM, Santa Maria, RS.
  • Ana Maria Chagas Departamento de Fisiologia, Centro de Ciências da Saúde - CCS, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM, Santa Maria, RS.

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X25443

Abstract

Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni is a wild herb that grows in Brazil (South Mato Grosso) and Paraguay, being used by natives as a sweetener and as medicine. According to these properties, the authors investigated effects of the aquous extract of this plant on immature Wistar rats corporal weight and food and liquid ingestion, using three different concentrations, through oral application. Solutions were prepared by cold infusion and used in four animal groups, ten animals each. Three experimental groups received Stevia solution at 1%, 2% and 4% respectively. The fourth, control, received destilled water. The animals were males and females and were maintained in the same experimental conditions, receiving during 49 days water and food "ad libitum". The corporal weight was verified every seven days and the results showed that Stevia rebaudiana, in the given concentrations, did not modify the animals' corporal weight, nor altered normal weight variations, since they were in growth phase.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMAT, A.G. (1983). Los princípios activos adulcorantes de Stevia rebaudiana Bert. Estado actual de su conocimiento. Acta Farm Bonarense, 1(2):121-123.

AHMED, M.S. & DOBBERSTEIN, R.H. (1982). II-High-performance liquid chromatographic separation and quantitation of Rebaudiosides B,D and E, Dulcoside-A and Stevioside. J. Chromatography, 245: 373-376.

AKASHI, H. & YOKOYAMA, Y. (1975). Dried-leaf extracts of Stevia. Toxicologial Tests. Shokuin Kogyo, 18(20): 34-43.

BERTONI, M.S. (1899). El Caã-Ehe (Eupatorium rebaudianum, species nova). Revista de Agronomia de L'Assumption, 1 :35-37.

BERTONI, M.S. (1905). Le Caã-hêe: sa nature e ses proprietes Anales cientificos paraguayos, 1:1.

CHAGAS, A.M.; COPETTI, H.; KOSA, L.M.S. Alterações produzidas pela administração aguda endovenosa do extrato aquoso de Stevia rebaudiana em ratos na vigencia da administração sub-aguda de Stevia pela via oral sobre o pneumograma e eletrocardiograma. XlV Encontro Ciências Fisiológicas, pp 22, Pelotas, 1985s

CHAGAS, A.M.; MACHADO, E. & TARARELLI, Z. Ingesta de líquido e alimento de ratos Wistar impuberes tratados com extrato aquoso bruto de Stevia rebaudiana. XIV Encontro de Ciencias Fisiológicas, pp 26, 1985.

CHAGAS, A.M. & REIS, D. Efeitos cardíacos del extracto acuoso de la Stevia' rebaudiana (Bert) Bertoni. Acta Jornadas Zoologia, Montevideo, Uruguay, pp 30, 1985.

CHAGAS, A.M.; TABARELLI, Z. & SITYÃ, C. Efectos de la Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni sobre el sistema vascular. Acta Jornadas de Zoologia, Montevideo, Uruguay, pp 24, 1985.

COPETTI, H.; ROSA, L.M.S. & CHAGAS, A.H. Influência da administração aguda e do extrato aquoso da Stevia rebaudiana sobre a respiração e eletrocardiograma em ratos. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 21, 1985.

CORREA, M.P. (1926). Dicionário das Plantas Oteis do Brasil e das Exóticas Cultivadas. 1ª edição, vol.1: 348.

FELIPPE, G.M. (1977). Stevia rebaudiana Bert: Uma revisão. Ciência e Cultura, 29 (11 ): 1240-1248.

FELIPPE, G. M.; LUCAS, N. M. C.; BEHAR, L. & OLIVEIRA, M.A.C. (1971). Observações a respeito da Germinação da Stevia rebaudiana Bert Hochnea 1: 81-93.

IMANISHI, S. (1979). Stevia souaibai oyobi shunkaku text. Catálogo do Takabaru Shizen Kanmi Saibai.

KARAYAMA, O. (1976). Stevia jitsuyooka to kenkymkai-hatsu data. p 302-312, I.S.V. SA, Tóquio, 1973, Atarashii Kanmigen.

MACHADO, E.K.; CHAGAS, A.M & REIS, D.S. Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni: administração aguda e sub-aguda em pressão arterial de cães. XlV Encontro de Ciências Fisiológicas. Pelotas, pp 29, 1985.

MITSUASHI, H. (1976). Safety of Stevioside. In TAMA BIOCHEMICAL CO.LTDA. Report of Stevia, pp 9-10 (1981).

MITSUASHI, H; UENO, J. & SUMITA, T. (1975). Studies on cultivation of Stevia rebaudiana. Determination of Stevioside II. Yakugaku Zasshi (12). 1501-1503.

MONTEIRO, R. (1980). Biologia Floral de Stevia rebaudiana Bertoni. Tese de Mestrado. Universidade Estadual de Campinas.

PALLAORO, C.N.; STEIN, A.N. & CHAGAS, A.M. Efeito da administração sub-aguda do extrato aquoso de Stevia rebaudiana e de seu esteviosídeo nas taxas de glicose sanguínea e urinária. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 25, 1985.

POMARET, M. & LAVIEILLE, R. (1931). Le principe à saveur sucrêe du Kaã-he-ê (Stevia rebaudiana Bertoni). IV-Quelques proprietês physioloqiques du stevioside. Bull Soc Chem Biol, 13: 1248-1252.

RASENACK, P. (1908). Uber die Süstoffe des Eupatorium rebaudianum und der kaizerlichen. Gesundheitsant, 28:400-443. 23.

REBAUDI, O. (1900). Notas sobre el Kaã-ehê. Revista de Quimica Farmacêutica. Buenos Aires, 1: 2-3.

ROSA, L.M.S.; CHAGAS, A.M.; BRANDA, T.M; COPETTI, H. Administração sub-aguda do extrato aquoso da Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni na respiração e no eletrocardiograma em ratos. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 24, 1985.

SAKAGUCHI, M. & KANT, T. As pesquisas japonesas com Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni e seu esteviosídeo. Ciência e Cultura, 34 (2) 235-248.

SILVA, A.R.; SALDANHA, C.M.; BOELTER, R. & CHAGAS, A.M. Estudos sobre a Stevia rebaudiana e seu esteviosídeo na fertilidade de ratas. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 23,1985.

TABARELLI, Z. & CHAGAS, A.M. Estudo da ação do extrato aquoso de Stevia rebaudiana sobre o peso corpóreo de ratos Wistar impúberes. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, pp30,1985.

TABARELLI, Z.; FRICK, W. & CHAGAS, A.M. Efeito do extrato aquoso de Stevia rebaudiana sobre o coração isolado de cobaio. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 2&, 1985.

TANAKA, O.; YAMAZAKI, K.; SASAI, R. & KANDA, H. (1970). Rebaudiosides Ajimoto Co. Inc. Japan Kokai, 77: 83-731.

THOMAS, E. (1937). Stevia rebaudiana, Bull. Assoc. Chem. London, 54: 844-847.

VILLEN, E.A.; MACHADO, E.K.; TABARELLI, Z. & CHAGAS, A.M. Stevia rebaudiana e seu esteviosídeo: resposta condicionada, limiar de dor e preferência de ingesta. XIV Encontro de Ciências Fisiológicas, Pelotas, pp 27, 1985.

VILLEN, E.A. & CHAGAS, A.M. Efectos de la solucion aquosa de Stevia rebaudiana (Bert) Bertoni sobre el tiempo de sangria e coagulacion. Act. Jorn. Zool. Montevideo, Uruguay, pp 14, 1985.

VILLEN, E.A.; MACHADO, E.K.; TABARELLI, Z. & CHAGAS, A.M. Extrato acuoso total de Stevia rebaudiana y estevíoside O. Estudo sobre la preferencia de ingesta, limiar de dolor y respuesta condicionada en ratones Wistar. Act.Jorn.Zool. Montevideo, Uruguay, pp 83, 1985.

VIS, E. & FLETCHER, Jr., H.G. (1956). Evidence that stevioside is a sophoroside. J.Am.Chem.Soc. 78: 4709-4710.

WOOD, H.B. & FLETCHER, Jr. H.G. (1956). Stevioside III. The anomeric 2,3,4,6 tetra-0-acethyl, l-O-mesitoyl-D-Glucopyranoses and their behavior with alkali. J.Am.Chem.Soc. 78:207-210.

ZELNIK, R. (1964). Pesquisa sobre o novo esteviosídeo da stevia rebaudiana. FAPESP - Processo nº 64/025. Ciências Agronômicas.

Published

1986-12-09

How to Cite

Tabarelli, Z., & Chagas, A. M. (1986). Aquous extract on corporal weight, food and liquid ingestion of immature Wistar rats. Ciência E Natura, 8(8), 73–80. https://doi.org/10.5902/2179460X25443

Most read articles by the same author(s)