LIVESTOCK PRODUCTION AND ITS ENVIRONMENTAL COSTS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1981369429434

Keywords:

Bioethics, Global Governance, Global Warming, Greenhouse Gas Emissions, Meat Consumption.

Abstract

The article starts from the fact that Livestock Production is generating large amounts of Greenhouse Gas Emissions, setting the sector at the heart of Climate Change and Global Warming debate. With CO2 emissions (and equivalents) in the order of 7.1 gigatonnes a year, Livestock Farming represents 14.5% of the world emissions of Greenhouse Gases from anthropic activities. Reduction of meat consumption, improvement of productivity and reduction of risks are presented as a strategy of avoiding or preventing damages. Brazilian Mechanisms adopted in Brazil are part of the solution. The article aims to demonstrate that all the necessary measures to avoid the environmental disaster claim to an ethical post-humanist and a Global Strategy, overruling the individualism and nationalism.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Heron José de Santana Gordilho, Universidade Federal da Bahia

Pós-doutor em Direito Ambiental pela Pace University Law School, NY/EU. Doutor em Direito Público pela UFPE. Professor Associado na Universidade Federal da Bahia (UFBA) e da Universidade Católica de Salvador(UCSAL). Fellow da Acadêmia Mundial de Arte e Ciência.

Saulo José Casali Bahia, Universidade Federal da Bahia

Doutor em Direito Público pela PUC/SP. Professor Associado na Universidade Federal da Bahia (UFBA). Fellow da Acadêmia Mundial de Arte e Ciência. Juiz Federal. 

References

ALCAMO, Joseph. Ecosystems and Human Well-being: a Framework for Assessment. Washington: Island Press, 2003.

ÁUDIO do discurso da presidenta da República, Dilma Roussef, durante Sessão Plenária da Conferência das Nações Unidas para a Agenda de Desenvolvimento Pós-2015 - Nova Iorque/EUA (8min26s). Portal Planalto, Brasília, September 27, 2015. Available at: http://www2.planalto.gov.br/centrais-de-conteudos/audios/audio-do-discurso-da-presidenta-da-republica-dilma-roussef-durante-sessao-plenaria-da-conferencia-das-nacoes-unidas-para-a-agenda-de-desenvolvimento-pos-2015-nova-iorque-eua-8min26s. Accessed: April 24, 2018.

AZEVEDO, Plauto Faraco. Ecocivilização. São Paulo: Revista dos Tribunais, 2008.

BERMANN, Célio; DOMINGUES, Marina Soares. O arco de desflorestamento na Amazônia: da pecuária à soja. Revista Ambiente e Sociedade, São Paulo, v. 15, n. 2, 2012.

BOBBIO, Norberto. Da estrutura à função: novos estudos de teoria do Direito.Trad. Daniela Beccccia Versiani. Barueri: Manole, 2007.

CASSUTO, David N. Dominando o que você come: o discurso da alimentação. Revista Brasileira de Direito Animal, Salvador, v.4, n. 5, 2009. Available at: https://portalseer.ufba.br/index.php/RBDA/article/view/10626/7672. Accessed: April 24, 2018.

DALY, H.E.; FARLEY, J. Ecological Economics: principles and applications. Washington, DC: Island Press, 2004.

FARIA, Ana Luisa Sousa. O papel do direito tributário na proteção ao meio ambiente amazônico sob uma análise das idéias de Amartya Sen. In: MARTINEZ, Sergio R.; RIBEIRO, Marcia C. P. Desenvolvimento e meio ambiente. Belo Horizonte: Forum, 2011.

GERBER, P.J. et al. Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.

GORDILHO, Heron; SILVA, Raissa. Cota de reserva ambiental: alternativa sustentável à pecuária extensiva com vistas à redução de emissões de gases de efeito estufa. In: Alana Ramos Araújo; Germana Parente Neiva Belchior; Thaís Emília de Sousa Viegas (Org.). Os impactos das mudanças climáticas no Nordeste brasileiro. 1. ed. Fortaleza/São Paulo: Fundação Sintaf & Instituto O Direito por um Planeta Verde, 2016. Available at: http://www.planetaverde.org/arquivos/biblioteca/arquivo_20160606234717_1237.pdf. Accessed: April 24, 2018.

GUIMARÃES, Renan Eschiletti. Machado. Incentivos fiscais no direito ambiental e a efetivação do princípio do protetor-recebedor na política nacional de resíduos sólidos (lei nº 12.305/2010). Porto Alegra: Buqui, 2012.

HANSEN, James. A mudança climática chegou e é pior do que se pensava. Revista ECO21, Rio de Janeiro, 2012. Available at: http://www.eco21.com.br/textos/textos.asp?ID=2803. Accessed: April 24, 2018.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Censo Agropecuário de 2006: Brasil, grandes regiões e unidades da federação. Rio de Janeiro, 2006. Available at: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/agropecuaria/censoagro/brasil_2006/Brasil_ censoagro2006.pdf. Accessed: December 15, 2017. p. 223.

MACKAAY, Ejan; ROUSSEAU, Stéphane. Análise Econômica do Direito. Trad. Rachel Sztajn. São Paulo: Atlas, 2015.

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Agronegócio Brasileiro em Números. Rio de Janeiro, 2010.

NATURE CLIMATE CHANGE 6. Greenhouse gas mitigation potentials in the livestock sector. 2016. Available at: http://www.nature.com/doifinder/10.1038/nclimate2925. Accessed: April 24, 2018.

PECUÁRIA brasileira. Associação Brasileira de Indústrias Exportadoras de Carnes (Abiec), São Paulo, 2011. Available at: http://www.abiec.com.br/3_pecuaria.asp. Accessed: December 15, 2017.

PLASCENCIA, Lilia Benavides. Van Rensselaer Potter, pioneiro de la ética global. Reencuentro, Distrito Federal, 2012.

POTTER, Van Rensselaer. Bioética: ponte para o futuro. Trad. Diego Carlos Zanella. São Paulo: Loyola, 2016.

PRIMAVESI, Odo. A pecuária de corte brasileira e o aquecimento global. Embrapa Pecuária Sudeste, São Carlos, 2007.

RODRÍGUEZ-GARCÍA, José F.; DÍAS, Carlos Jesús Delgado; RODRÍGUEZ-LEÓN, Gustavo A. Bioética global. Una alternativa a la crisis de la humanidad. Salud en Tabasco, Vilahermosa, v. 15, 2-3: 878-881, maio-dez. 2009. Available at: http://www.redalyc.org/pdf/487/48715008005.pdf. Accessed: April 24, 2018.

SANTOS, Boaventura de Sousa. Pela mão de Alice: o social e o político na pós-modernidade. São Paulo: Cortez, 2013.

SINGER, Peter. Ética prática. 3. ed. São Paulo: Martins Fontes, 2002.

SUKHDEV, P. The economics of ecosystems and biodiversity. Interim Report of the Convention on Biological Diversity. Cambridge, 2008.

UNITED NATIONS. Adoption of the Paris Agreement. United Nations Framework Convention on Climate Change. Paris, 2015. Available at: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf. Accessed: April 24, 2018.

WILLERS, Camila Daniele. Avaliação dos impactos ambientais da pecuária de corte semi- intensiva. Dissertação, Bahia: UESB, 2014. Available at: http://www.uesb.br/ppgca/dissertacoes/2014/Camila.pdf. Accessed: April 24, 2018.

WOLRD HEALTH ORGANIZATION. Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. International Agency for Research on Cancer. Press Release nº 240, October 26 2015. Available at: https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf. Accessed: April 24, 2018.

ZALASIEWICZ J et al. When did the Anthropocene begin? A mid-twentieth century boundary level is stratigraphically optimal. Quat Int, 2015. 383:204-207.

Downloads

Published

2018-05-05

How to Cite

Gordilho, H. J. de S., & Bahia, S. J. C. (2018). LIVESTOCK PRODUCTION AND ITS ENVIRONMENTAL COSTS. Revista Eletrônica Do Curso De Direito Da UFSM, 13(1), 319–339. https://doi.org/10.5902/1981369429434

Issue

Section

Artigos científicos

Most read articles by the same author(s)