Treatment of organic waste from university restaurant: biological decomposition monitored

Authors

  • Jacson Rodrigues França Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Alexandre Couto Rodrigues Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Carlos Eduardo Balestrin Flores Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Rafael Borth da Silveira Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Guilherme Barros Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Pablo Ricardo Piceti Pretto Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Willian Fernando de Borba Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Pedro Daniel da Cunha Kemerich Universidade Federal de Santa Maria, Frederico Westphalen, RS

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130810936

Keywords:

Compost piles, Compost, Organic fertilizers

Abstract

Nowadays, increasingly becomes evident the need to take a final destination environmentally sound waste organic solids, since these are most of the waste produced by man, and being discharged into the environment incorrectly, can generate numerous problems such as contamination of soil and water, nutrient leaching and greenhouse gas emissions. This study aims to evaluate the efficiency of composting organic waste treatment resulting from restaurant meals Federal University of Santa Maria campus in Frederico Westphalen, analyze the macro and micro nutrients present in the compound, the presence or absence of undesirable parameters, and identifying the different stages of composting according to the temperature variation measured in the process. At the end of the experiment, it can be seen that the composting technique was effective, yielding a compound that may be useful in the production of food.

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Author Biographies

Jacson Rodrigues França, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmico do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria.

Alexandre Couto Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Possui graduação em Engenharia Agronômica (1992), Mestrado em Ciências (1996), Doutorado em Ciências, pela Universidade Federal de Pelotas (2000) e Pós-Doutorado em Ecofisiologia Vegetal pelo Institut National de la Recherche Agronomique INRA - França (2001). Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Federal de Santa Maria.

Carlos Eduardo Balestrin Flores, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmico do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria.

Rafael Borth da Silveira, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmico do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria.

Guilherme Barros, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmico do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria.

Pablo Ricardo Piceti Pretto, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmico do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria.

Willian Fernando de Borba, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Técnico em Agropecuária pela Universidade Federal de Santa Maria (2007). Aluno de Graduação do Curso de Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Maria (2009 - 2014). Trabalha nas áreas de Contaminação de Solo, Resíduos Sólidos, Águas Subterrâneas, Recursos Hídricos e Topografia.

Pedro Daniel da Cunha Kemerich, Universidade Federal de Santa Maria, Frederico Westphalen, RS

Possui graduação em Engenharia Ambiental pelo Centro Universitário Franciscano -UNIFRA (2005). Possui mestrado pela Universidade Federal de Santa Maria - UFSM, em Recursos Hídricos e Saneamento Ambiental (2008), Pós-Graduação em Engenharia de Segurança do Trabalho pelo Centro Universitário Franciscano - UNIFRA (2009) e é Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Engenharia Ambiental da Universidade Federal de Santa Catarina.

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Published

2014-02-26

How to Cite

França, J. R., Rodrigues, A. C., Flores, C. E. B., Silveira, R. B. da, Barros, G., Pretto, P. R. P., Borba, W. F. de, & Kemerich, P. D. da C. (2014). Treatment of organic waste from university restaurant: biological decomposition monitored. Monografias Ambientais, 13(1), 2920–2927. https://doi.org/10.5902/2236130810936

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