Influence of planting density on growth of brown flaxseed

Authors

  • Eduardo de Rossi Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR
  • Cleber Antonio Lindino Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR
  • Reginaldo Ferreira Santos Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR
  • Paulo André Cremonez Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR
  • Willian Cezar Nadaletti Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC
  • Pedro Henrique Braga Maschio Universidade Paranaense, Cascavel, PR
  • Kenia Gabriela dos Santos Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130813599

Keywords:

Competition, Population variation, Linum usitatissimum L.

Abstract

Flaxseed can be consumed as food or feed, besides being used for various other purposes, has a percentage of protein in equal proportion of fibers and mostly oil, usually the product of interest in culture can be grown brown and golden flaxseed. The objective of this study was to analyze the influence of population densities in the culture of brown flaxseed (Linum usitatissimum L.) using the online system of planting, being spaced at 0.45 m. The experiment was conducted at the State University of West Paraná, year 2013 campus, using a completely randomized design with eight systems of planting density: 67, 84, 99, 117, 137, 154, 172 and 190 plants/m2 with six replicates, we performed 130 days after harvesting crops. The vegetative behavior was assessed following the variables fenometric plant height, stem diameter, number of branches of the stem, fresh and dry mass of the aerial part of the plant, number of capsules, fresh and dry seeds. Evaluating the data plotted in generated by applying the Tukey test, the table can not infer the best for high density planting of brown flaxseed aiming to yield grain, only it was noted that high density below 99 plants/m2 reduce productivity in grain brown.

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Author Biographies

Eduardo de Rossi, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

Mestrando em Energia na Agricultura - Unioeste
Tecnólogo em Biocombustíveis - UFPR

Cleber Antonio Lindino, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

Graduação em Licenciatura Plena e Bacharelado em Química, mestrado em Química, doutorado em Ciências, mestrado e doutorado em química, Professor no Mestrado em Engenharia de Energia na Agricultura, na Universidade Estadual do Oeste do Paraná - campus Cascavel/Paraná-Brasil.

Reginaldo Ferreira Santos, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

Graduação em Agronomia, mestrado em engenharia agrícola, doutorado em Agronomia, Professor no Mestrado em Engenharia de Energia na Agricultura, na Universidade Estadual do Oeste do Paraná - campus Cascavel/Paraná-Brasil.

 

 

Paulo André Cremonez, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

Graduação de Tecnologia em Biocombustíveis, Mestrando em Engenharia de Energia na Agricultura, na Universidade Estadual do Oeste do Paraná - campus Cascavel/Paraná-Brasil.

Willian Cezar Nadaletti, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC

Graduação em engenharia ambiental, meste em Energia na Agricultura, Doutorando em Engenharia Ambiental pela Universidade Federal de Santa Catarina - Florianópolis – SC.

 

Pedro Henrique Braga Maschio, Universidade Paranaense, Cascavel, PR

Graduando em Engenharia Civil. Universidade Paranaense – Cascavel – Paraná.

 

Kenia Gabriela dos Santos, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Cascavel, PR

Graduação de Tecnologia em Biocombustíveis, Mestranda em Engenharia de Energia na Agricultura, na Universidade Estadual do Oeste do Paraná - campus Cascavel/Paraná-Brasil

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Published

2014-09-01

How to Cite

Rossi, E. de, Lindino, C. A., Santos, R. F., Cremonez, P. A., Nadaletti, W. C., Maschio, P. H. B., & Santos, K. G. dos. (2014). Influence of planting density on growth of brown flaxseed. Monografias Ambientais, 13(4), 3523–3528. https://doi.org/10.5902/2236130813599

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