Profile of livestock farmers from Tocantins and green cattle breeding
DOI:
https://doi.org/10.5902/2236117016940Keywords:
Ranchers, Beef cattle, Management practices, Environmental impact.Abstract
The purpose of this article is to study and evaluate the profile of ranchers of beef cattle located in the State of Tocantins. Applied in a first moment a closed questionnaire focused on charting the social profile of the ranchers. Then we applied a questionnaire with open questions in which the ranchers issued their opinion on economic activity, logistics, environmental indicators, animal, pasture and technology. It was adopted the method of saturation to analyze qualitative data, discursive. The study was divided into two steps: data collection, with semistructured interviews with ranchers in the three regions of the State (North, central and South). In another step they have tabbed the data obtained in the collection and analyzed the profiles of ranchers highlighting its specificities. For the analysis, the ranchers were separated into 3 groups: small, medium and large ranchers. All ranchers analyzed are cattle breeders, who sell directly or indirectly to refrigerators. This article identifies the cattleman profile state of Tocantins and the Green supply chain management system and its competitive edge in the creation of cattle.
Downloads
References
ANDREATTA, T.; MIGUEL, A. Organização de Estabelecimentos e Perfil dos Pecuaristas Criadores de Bovinos de Corte no Rio Grande do Sul. Sociedade Brasileira de Economia. Administração e Sociologia Rural, 2009.
ASKARANY, D.; YAZDIFAR, H.; SAKARY, S. Supply chain management, activity-based costing and organizational factors. International Journal of Production Economics, v.127, n.2, 238–248, 2010.
AUNG, M.; CHANG, Y. Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives. Food Control, v.39, n.2, p.172-184, 2014.
BALBINO, L.; BARCELLOS, A.; STONE, L. (Ed.). Marco referencial: integração lavoura pecuária Floresta. Brasília, DF: Embrapa, (2011) p. 132.
BATALHA, M. Gestão agroindustrial: Grupo de estudo e pesquisas agroindustriais. São Paulo: Atlas, 1997.
BATALHA, M. Gestão Agroindustrial. São Paulo: Atlas, 2001.
BEEFPOINT, 2014. O ponto de encontro da cadeia de carne. Disponivel em: http://www.beefpoint.com.br/novidades-agripoint/boi-organico-x-boi-verde-40367/. Acesso em 16 de Agosto de 2014
CHAKRAVARTHY, B. A new strategy framework for coping with turbulence. Sloan Management Review, v.38, n.4, p.69–82, 1997.
DAVIS, J.; GOLDBERG, R. The concept of agribusiness. Boston: Harvard University, 1957. 135p
EDWARDS-JONES, G. Modelling farmer decision-making: concepts, progress and challenges. Animal Science, Cambridge, v.82, n.6, p.783-790, 2006.
EUCLIDES FILHO, K. Produção de bovinos de corte e o trinômio genótipo – ambiente – mercado. Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2000. 61 p. il. (Embrapa Gado de Corte, Documentos, n. 85).
FAO (2010). Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura. Disponível em: https://www.fao.org.br/. Acesso em 17 de agosto de 2014.
FAO (2013). World Livestock 2013. Changing disease landscapes. Disponível em: http://www.fao.org/docrep/019/i3440e/i3440e.pdf. Acesso em 15 de agosto de 2014.
FIORELLI, C.; DEDIEU, B.; PAILLEUX, J. Explaining diversity of livestock-farming management strategies of multiple-job holders: importance of level of production objectives and role of farming in the household. Animal England, v.1, n.10, p.1209-1218, 2007.
GIL, A. Como elaborar um projeto de pesquisa. 4.ed. São Paulo: Atlas, 2002.
GLASSER, B.; STRAUSS, A. The discovery of grounded theory. New York: Aldine Publishing, 1967.
GUNTHER, E; SCHEIBE, L. The hurdle lean analysis. A self-evaluation tool for municipalities to identify, analyze and over come hurdles to green procurement. Corporate Social Responsibility and Environmental Management, v.13, n.2, p.61–77, 2006.
IBGE. Associação Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, Disponível em: < http:// www.ibge.gov.br// > Acessado em 10 de Janeiro de 2015.
LAWSON, K. Meeting the growing demand for beef, sustainably – Beef Research New - Beef Issues Quarterly, Disponível em: < http://www.beefresearch.org/beefissuesquarterly.aspx?id=3962 > Acessado em 06 de Fevereiro de 2015.
MANTZOUKAS, S. Issues of representation within qualitative inquiry. Qualitative Research Health, v.14, n.7, p.994-1007, 2004.
MAURO, R.; SILVA, M.; MEDEIROS, S. Certificação Ambiental e Desenvolvimento da Pecuária. In:. Seminário Internacional para o Desenvolvimento Sustentável da Pecuária na Amazônia. Produtividade com Qualidade Ambiental. Embrapa - IICA/Procitrópicos. Porto Velho, Rondônia, Brasil. 15 a 18 de julho de 2003.
MELLO, J.; GOMES, E.; ABREU, C.; CARVALHO, T.; ZENE, S. Análise de desempenho de sistemas de produção modais de pecuária de cria no Brasil. Produção, v. 23, n. 4, p. 877-886, out./dez. 2013
MENTZER, J.; DEWITT, W.; KEEBLER, J. Defining supply chain management. Journal of Business Logistics, v. 22, n. 2, p. 1-25, 2001.
MIN, H.; GALLE, W. Green purchasing strategies: trends and implications. The Journal of Supply Chain Management, v.33, n.3, p.10–17, 1997.
MURPHY, P.; POIST, R. Green logistics strategies: an analysis of usage patterns. Transportation Journal, v.40, n.2, p.5–16, 2000.
PETRONI, R; BÜRGER, K.; GONÇALEZ, P.; ROSSI, G.; VIDAL, M.; AGUILAR, C. Ocorrência de contusões em carcaças bovinas em frigorífico. Revista Brasileira de Saúde E Produção Animal, v.14, n.4, p.478–484, 2013.
RIO +20 (2012). Conferência das Nações Unidas sobre desenvolvimento sustentável. Disponível em. “http://www.rio20.gov.br/”. Acesso em 03 de novembro de 2014.
SARKIS, J.; ZHU, Q.; LAI, K. An organizational theoretic review of green supply chain management literature. International Journal of Production Economics, v.130, n.1, p.1-15, 2011.
SVENSSON, G. Just-in-time: the reincarnation of past theory and practice. Management Decision, v.39, n.10, p.866–879, 2001.
TAN, K. A framework f supply chain management literature. European Journal of Purchasing and Supply Management, v.7, n.1, p.39-48, 2001.
TANICE, A.; LOVOIS, A. Organização de estabelecimentos e perfil dos pecuaristas criadores de bovinos no Rio Grande do Sul. Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural:Porto Alegre, 2009.
TEIXEIRA R.; LACERDA D. Gestão da cadeia de suprimentos: analise
dos artigos publicados em alguns periódicos acadêmicos entre os anos de 2004 a 2006. Gestão & Produção, v.17, n.1, p.207-227, 2010.
THIRY-CHERQUES, H. Saturação em Pesquisa Qualitativa: Estimativa Empírica de Dimensionamento – Saturation in qualitative research: Empirical Sizing Estimation. Af – Revista PMKT, Vol. 1, 2009.
VACHON, S.; KLASSEN, R. Green project partnership in the supply chain: the case of the package printing industry. Journal of Cleaner Production, v.14, n.6-7, p.661–671, 2006.
WHITE, R; MURRAY, S; ROHWEDER, M. Grassland Ecosytems. Washington: Word Resources Institute. 2000. 70p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
DECLARATION