Socio-productive diagnostic of passion fruit production systems in family farming in Carlinda, Mato Grosso

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2318179667878

Keywords:

Fruit growing, Passiflora edulis, Rural development

Abstract

Carlinda is one of the main passion fruit producers in Mato Grosso, but despite the favorable edaphoclimatic conditions, the lack of information regarding socioeconomic and technicalproductive aspects makes it difficult to design effective strategies to improve the production chain. Thus, this research aimed to carry out the socio-productive diagnosis of passion fruit production systems in the context of family farming in Carlinda. Data collection took place with technical visits to 21 production units and interviews with 19 producers. In general, the systems have the following technological characteristics: use of conventional fertilization, irrigation and fertigation and management of pests, diseases and weeds with the use mainly of pesticides. Furthermore, the main limiting factors identified are associated with the lack of technical assistance, high labor demand for cultural treatments and fertilizer management. The diagnosis made it possible to highlight the need for public and private inter-institutional actions to strengthen and sustain the production chain, given the limitations and potentialities identified.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcus Henrique Martins e Silva, Instituto Federal de Mato Grosso, Alta Floresta, MT

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos. Técnico/Pesquisador do Núcleo de Geoprocessamento do IFMT - Campus Alta Floresta

Fernando Luiz Silva, Instituto Federal de Mato Grosso, Alta Floresta, MT

Zootecnista do Instituto Federal de Mato Grosso, Campus Alta Floresta.  Mestre e doutorando em Ciências Ambientais pela Universidade do Estado de Mato Grosso.

Soraia Olivastro Teixeira, Instituto Federal de Mato Grosso, Guarantã do Norte, MT

Engenheira Agrônoma. Mestre em Biodiversidade e Agroecossistemas Amazônicos. Docente do IFMT - Campus Guarantã do Norte.

Heloisa Noêmia Lehrbach, Instituto Federal de Mato Grosso, Alta Floresta, MT

Técnica em Agropecuária e Discente do curso de Bacharelado em Zootecnia do IFMT - Campus Alta Floresta

References

ABRAMOVAY, R. Agricultura familiar e desenvolvimento territorial. Reforma Agrária - Revista da Associação Brasileira de Reforma Agrária, Rio Claro, v. 28, n. 1, p. 1-21, jan./ago. 1999. Disponível em: https://ricardoabramovay.com/1999/10/agricultura-familiaredesenvolvimento-territorial/. Acesso em: 20 ago. 2021.

ALTIERI, M. A. Agroecologia: as bases científicas da agricultura alternativa. Rio de Janeiro: PTA/FASE, 1989.

BOLFE, E. L. et al. Uso, ocupação das terras e banco de dados geográficos da metade sul do Rio Grande do Sul. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 6, p. 1729-1737, set. 2009. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0103-8478. Acesso em: 20 ago. 2021.

BORGES, A. L.; ROSA, R. C. C. Nutrição mineral, calagem e adubação. In: JUNGHANS, T. G.; JESUS, O. N. de (ed.). Maracujá: do cultivo à comercialização. Brasília, DF: Embrapa, 2017. 341 p.

BORGES, J. D.; TONON, D. S.; SILVA, D. J. Produção e comercialização do maracujá-azedo em Tangará da Serra/MT, Brasil: desafios, fragilidades e oportunidades. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, Aracajú, v. 10, n. 2, p. 10-24, fev./mar. 2019. Disponível em: http://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2019.002.0002. Acesso em: 20 ago. 2021.

BRACAGIOLI NETO, A. Planejamento e gestão de projetos para o desenvolvimento rural. In: BRACAGIOLI NETO, A. et al. Planejamento e Gestão para o Desenvolvimento Rural da SEAD/UFRGS. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2010.

CAPORAL, F. R. Superando a revolução verde: a transição agroecológica no estado do Rio Grande do Sul, Brasil. In: CAPORAL, F. R., COSTABEBER, J. A. (org.). Agroecologia e extensão rural: contribuições para a promoção do desenvolvimento rural sustentável. Brasília: MDA/SAF/DATER/IICA, 2004.

CARVALHO, R. da S.; FANCELLI, M.; MACHADO, C. de F. Principais insetos e ácaros associados ao maracujazeiro. In: JUNGHANS, T. G.; JESUS, O. N. de (ed.). Maracujá: do cultivo à comercialização. Brasília, DF: Embrapa, 2017. 341 p.

COELHO, E. M.; AZEVEDO, L. C. de; UMSZA-GUEZ, M. A. Fruto do maracujá: importância econômica e industrial, produção, subprodutos e prospecção tecnológica. Caderno de Prospecção, Salvador, v. 9, n. 3, p. 347-361, jul./set. 2016. Disponível em: https://doi.org/10.9771/cp.v9i3.16637. Acesso em: 20 ago. 2021.

COZBY, P. C. Métodos de pesquisa em ciências do comportamento. São Paulo: Atlas, 2003.

DUARTE, G. S. D; GONCALVES, K. G.; PASA, M. C. Agricultura e mão-de-obra familiar em uma Comunidade da Baixada Cuiabana, MT, Brasil. Revista Biodiversidade, Rondonópolis, v. 14, p. 84-97, fev. 2015. Disponível em: https://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/biodiversidade/article/view/2253. Acesso em: 20 ago. 2021.

FALEIRO, F. G. et al. (ed.). Expedição Safra Brasília - Maracujá: prospecção de demandas para pesquisa, extensão rural e políticas públicas baseadas na adoção e no impacto de tecnologias. Brasília: Emater/DF, 2019.

GRISA, C.; SCHNEIDER, S. (org.). Políticas públicas de desenvolvimento rural no Brasil. Porto Alegre: Ed. da UFRGS, 2015.

HIRAKURI, M. H. et al. Sistemas de produção: conceitos e definições no contexto agrícola. Londrina: Embrapa Soja, 2012, p. 24. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/938807/1/Doc335OL.pdf. Acesso em: 20 ago. 2021.

HOMMA, A. K. O. Ciência, tecnologia e inovação no desenvolvimento rural da região amazônica. In: GRISA, C.; SCHNEIDER, S. (org.). Políticas públicas de desenvolvimento rural no Brasil. 1. ed. Porto Alegre, RS: Ed. UFRGS, 2015, p. 485-509.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Produção agrícola municipal. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9117-producao-agricola-municipal-culturas-temporarias-e-permanentes.html?=&t=resultados. Acesso em: 6 abr. 2020.

LIMA, A. de A. et al. Maracujá: sistema de produção convencional. In: PIRES, M. M.; SÃO JOSÉ, A.R.; CONCEIÇÃO, A. O. (Eds.) Maracujá: avanços tecnológicos e sustentabilidade. Ilhéus, Editus, 2011.

MACHADO, C. de F. et al. Guia de identificação e controle de pragas na cultura do maracujazeiro. Brasília: Embrapa, 2017. 94 p.

MACHADO, N. M. et al. Mercado Institucional de Alimentos nos municípios de Campo Novo do Parecis e Tangará da Serra - Mato Grosso - Brasil. Nucleus, Ituverava, v. 18, n.1, p. 105-118, abr. 2021. Disponível em: https://doi.org/10.3738/1982.2278.3778. Acesso em: 20 setembro 2021.

MONTEIRO, M. G.; BRISOLA, M. V.; VIEIRA FILHO, J. E. R. Diagnóstico da cadeia produtiva de caprinos e ovinos no Brasil. Texto para Discussão – Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada, Brasília, v. 2660, p. 1-38, jun. 2021. Disponível em: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/10621/2/td_2660.pdf. Acesso em: 6 jul. 2022.

MOREIRA, R. A. et al. Rentabilidade do maracujazeiro-amarelo com redução do espaçamento de cultivo. Ciência Agrícola, Rio Largo, v. 17, p. 23-30, jul. 2019. Disponível em: https://doi.org/10.28998/rca.v17i1.7001. Acesso em: 20 jul. 2021.

PETARLY, R. R.; SOUZA, W. P. Assistência técnica e extensão rural cooperativa: o departamento de campo de uma cooperativa agropecuária em Minas Gerais. Extensão Rural, Santa Maria, v. 23, n. 2, p. 27-45, abr./jun. 2016. Disponível em: https://doi.org/10.5902/2318179619174. Acesso em: 6 jul. 2022.

PIRES, M. M. et al. Caracterização do mercado do maracujá. In: PIRES, M. M.; SÃO JOSÉ, A. R.; CONCEIÇÃO, A. O. (ed.) Maracujá: avanços tecnológicos e sustentabilidade. Ilhéus: Editus, 2011.

POLIT, D. F.; BECK, C. T.; HUNGLER, B. P. Fundamentos de pesquisa em enfermagem: métodos, avaliação e utilização. Trad. de Ana Thorell. 5. ed. Porto Alegre: Artmed, 2004. Disponível em: https://doi.org/10.5902/2318179619174. Acesso em: 7 jul. 2022.

POZZEBON; L.; RAMBO, A. G.; GAZOLLA, M. As cadeias curtas das feiras coloniais e agroecológicas, auto consumo e segurança alimentar nutricional. Desenvolvimento em Questão, Ijuí, v. 16, n. 42, p. 405-441, jan./mar. 2018. Disponível em: https://doi.org/10.21527/2237-6453.2018.42.405-441. Acesso em: 20 set. 2021.

PRADO, J. et al. Análise da produção científica sobre cadeias produtivas entre 2012 e 2018. Economia e Políticas Públicas, Montes Claros, v. 9, p. 10-33, fev. 2021. Disponível em: https://doi.org/10.46551/epp2021921. Acesso em: 6 jul. 2022.

RIBERIO, E. C.; GASTAL, M. L.; MELO, T. V. Caracterização de um sistema de produção em assentamento de reforma agrária no município de Unaí – MG. Extensão Rural, Santa Maria, v. 25, n. 4, p. 7-19, out./dez. 2018. Disponível em: https://periodicos.ufsm.br/extensaorural/article/view/27527/pdf. Acesso em: 21 ago. 2021.

ROCHA JUNIOR, A. B. et al. Efeito da utilização de assistência técnica sobre a renda de produtores familiares do Brasil no ano de 2014. Revista de Economia e Sociologia Rural, Brasília, v. 58, n. 2, e194371, abr./jun. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2020.194371. Acesso em 10 ago. 2021.

ROCHA, F. E. de C. et al. A fruticultura no Distrito Federal: importância, problemas e oportunidades. In: Faleiro, F. G.; Rocha, F. E. de C.; Gontijo, G. M.; Rocha, L. C. da T. (ed.). Expedição Safra Brasília - Maracujá: prospecção de demandas para pesquisa, extensão rural e políticas públicas baseadas na adoção e no impacto de tecnologias. Brasília: Emater/DF, 2019.

ROSA, R. C. C. et al. Plantio e tratos culturais. In: JUNGHANS, T. G.; JESUS, O. N. de (ed.). Maracujá: do cultivo à comercialização. Brasília, DF: Embrapa, 2017. 341 p.

SAMPAIO, R. M.; FREDO, C. E. Características socioeconômicas e tecnologias na agricultura: um estudo da produção paulista de amendoim a partir do Levantamento das Unidades de Produção Agropecuária (LUPA) 2016/17. Revista de Economia e Sociologia Rural, Brasília, v. 59, n. 4, e236538-15, out./dez. 2021. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.236538. Acesso em: 12 ago. 2021.

SANT´ANA, A. L. Estratégias dos agricultores familiares: entre a moldagem da intensificação produtiva e a construção de formas diferenciadas de comercialização. Retrato de Assentamentos, v. 14, n. 1, p. 283-304, jan./jun. 2011. Disponível em: https://doi.org/10.25059/2527-2594/retratosdeassentamentos/2011.v14i1.88. Acesso em: 10 ago. 2021.

SOUSA, V. F. de; BORGES, A. L. In: SOUSA, V. F. de; MAROUELLI, W. A.; COELHO, E. F.; PINTO, J. M.; COELHO FILHO, M. A. (ed.). Irrigação e fertirrigação em fruteiras e hortaliças. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2011.

ZACHARIAS, A. O.; FALEIRO, F. G.; ALMEIDA, G. Q. de. Producers profile and the adoption of technologies in passion fruit cultivation in the Triângulo Mineiro region. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 42, n. 5, e-058, ago. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0100-29452020058. Acesso em: 15 ago. 2021.

Published

2022-12-07

How to Cite

Henrique Martins e Silva, M. H. M. e, Luiz Silva, F. L., Olivastro Teixeira, S. O., & Noêmia Lehrbach, H. N. (2022). Socio-productive diagnostic of passion fruit production systems in family farming in Carlinda, Mato Grosso. Extensão Rural, 28(3), e15. https://doi.org/10.5902/2318179667878

Issue

Section

Economia e Administração Rural