Potential of native palms from the Brazilian Amazon for bioeconomy: a network analysis of scientific and technological production

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1980509843595

Keywords:

Arecacea, Prospecting, Amazon region, Economic potential

Abstract

Natural resources from the palm trees Euterpe oleracea, Astrocaryum aculeatum, Mauritia flexuosa, Bactris gasipaes, Oenocarpus bacaba and Attalea maripa potentially favor the use of biodiversity and are economically formidable in the national market due to the total utilization of its products and sub-products. The objective of this research was to conduct a survey, based on the search for patents and scientific papers, in order to identify the potential for the bio-economy of native palm trees in the Brazilian Amazon region. For this, exploratory documentary research with a quantitative approach was carried out, and analyzed the patent documents filed with the databases of the National Institute of Industrial Property of Brazil; Latin American Patent Bank; United States Patent and Trademark Office; European Patent Office and World Intellectual Property Organization. For scientific prospection, a bibliographic search was carried out regarding publications of scientific papers from Elsevier research platforms, including Scopus, Science Direct, Springer link, Scielo and Capes Journal databases. The results of the prospecting were compiled in data networks and graphs. From a scientific point of view, the species Euterpe oleracea and Astrocaryum aculeatum stand out as sources of potentially bio-economic biological resources, and present an extensive number of publications regarding the chemical activities of the fruits. The United States Patent and Trademark Office has the highest number of patent filings, for the species Euterpe oleracea. This indicates that Brazil leads as the main depositor country, due to the high wealth of these species. Among the patent filings surveyed, most were classified by the code IPC A61K, which related to obtaining tablets containing ethanolic extract (standardized) from the fruits and its application as an antioxidant. In the light of this analysis, this study made it possible to present an overview of the technological and scientific potential of the palm species, significantly revealing their potential to meet human needs in the areas of food and health, which can be explored by the industry with a perspective for generation of new technologies.

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Author Biographies

Antonio Jorge Barbosa da Silva, Universidade do Estado do Amazonas, Manaus, AM

Bacharelado em Direito pelo Centro Universitário do Norte (Uninorte). Graduado em Gestão Ambiental pela Faculdade Salesiana Dom Bosco (FSDB). Pós-graduação em Direito Penal e Processual Penal pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM). Pós-graduação em Segurança Pública e Inteligência Policial pela Universidade de Cuiabá (UNIC). Mestrado em Gestão de Áreas Protegidas na Amazônia pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA). Doutorando em Biodiversidade e Biotecnologia da Amazônia Legal (PPG/Bionorte). Policial Militar do Amazonas. Exerceu atividades de Professor de Direito Ambiental e Legislação. Diretor Geral do Complexo Penitenciário Anísio Jobim. Diretor da Guarda Civil Metropolitana de Manaus. Consultor e Instrutor Credenciado do SEBRAE na área de Legislação, Licitação e Contratos Administrativos. Gerente de Administração e Finanças da Secretaria Municipal de Meio Ambiente e Sustentabilidade. Comandante da Guarda Municipal de Itacoatiara/Am.

Elison de Souza Sevalho, Universidade do Estado do Amazonas, Manaus, AM

Possui Bacharelado em Biotecnologia pela Universidade Federal do Amazonas (2016), Especialização em Tutoria em EAD e Docência do Ensino Superior pela Universidade Cândido Mendes (2017), atualmente Doutorando em Biodiversidade e Biotecnologia pela Rede de BIONORTE vinculada a Universidade do Estado do Amazonas, desenvolvendo a Tese na Universidade Federal do Amazonas. Publicou 6 artigos científicos. Os termos mais frequentes atualmente na contextualização da produção científica e tecnológica são: biotecnologia para produção de biocompostos; biotransformação de substâncias orgânicas; fungos endofíticos isolados da floresta Amazônica.

Ires Paula de Andrade Miranda, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, AM

Doutora em Ciências Biológicas, área Botânica (Sandwich) Centre National de Recherche Scientifique (CNRS/INPA) - Museum National d'Histoire Naturelle de Paris (MNHN) e Institut Pasteur em 1993. Pesquisadora Titular III do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Coordenadora do Departamento de Botânica do INPA (1995/1999), Líder do Grupo de Pesquisas e Laboratório de Estudos de Palmeiras e estudos bioquímicos e químicos do pólen de plantas amazônicas do INPA (LABPALM). Publicou 31 artigos indexados, 13 livros, 23 capítulos de livros, 115 trabalhos em anais e resumos de eventos, 15 produções técnicas. Orientou 30 trabalhos de iniciação científica, 11 de especialização, 13 de mestrado e 10 de doutorado, além de 59 exposições técnicas. Foi agraciada em 2011 como 1º colocada na Categoria Social com o Prêmio Professor Samuel Benchimol e Banco da Amazônia de Empreendedorismo Consciente com o projeto Criação de Núcleo Itinerante de Apoio Educacional Informal para a Modernização da Agricultura Familiar de Comunidades Rurais do Estado do Amazonas. Representante Titular do Comitê Técnico da Cadeia Produtiva da Piaçava (SEMA) do Estado do Amazonas. Foi Membro Titular do Comitê de Assessoramento de Ciências Biológicas da FAPEAM, Consultora Ad hoc da FAPEAM. Membro Titular do Conselho da Fundação da Defesa da Biosfera (FDB). Docente e Membro do Conselho do Programa Regional de Pós-Graduação da Bionorte UFAM/UEA. Foi Presidente do Comitê do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica da Área de Botânica - PIBIC-PAIC/INPA. Coordenou vários projetos interinstitucionais e multidisciplinares nacionais e internacionais. Especialista na área de Sistemática, Inventário, Ecologia e Biopalinologia de Palmeiras da Amazônia. Atua na formação de recursos humanos em cursos de Pós-graduação e graduação em cadeias produtivas regionais. 

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Published

2021-06-01

How to Cite

Silva, A. J. B. da, Sevalho, E. de S., & Miranda, I. P. de A. (2021). Potential of native palms from the Brazilian Amazon for bioeconomy: a network analysis of scientific and technological production. Ciência Florestal, 31(2), 1020–1046. https://doi.org/10.5902/1980509843595

Issue

Section

Review Article