Root cell growth and division in soybean in the presence of base trichoderma and "Bradyrhizobium japonicum" bioproducts

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40876

Keywords:

Bioproducts, Microorganisms, Germination, Mitotic index, Glycine max

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of commercial formulations of biological products on mitotic index and root growth, as well as on the initial development of soybean crop. A soybean cultivar Nidera 5909 was used, composed of four commercial bioformulates that had in its composition Trichoderma harzianum, Trichoderma sp. Bradyrhizobium japonicum. The products used were tested in combination or isolated for soybean seed inoculation in a randomized experimental design. In the variable length of shoot using Trichoderma sp., B. japonicum peat and Trichoderma sp. associated with B. japonicum peat did not differ from the control treatment but differed from the others. There was an increase in root length of soybean seedlings for the treatments T. harzianum + B. japonicum liquid and T. harzianum + B. japonicum peat compared to the control, as well as an increase in the mitotic index for the same treatments. The treatments T. harzianum + B. japonicum liquid and T. harzianum + B. japonicum provided higher root growth of soybean seedlings and higher initial plant growth.

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Author Biographies

Luana da Silva Cadore, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal do Pampa, campus Itaqui / RS. Mestre em Agrobiologia pela Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Biologia. Doutoranda em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Fitotecnia.

Kássia Cauana Trapp, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS

Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Santa Maria / RS. Mestre em Agrobiologia pela Universidade Federal de Santa Maria / RS, Departamento de Biologia. Doutoranda em Fitotecnia na Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Horticultura e Silvicultura

Rosana Taschetto Vey, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Técnica Agrícola com Habilitação em Agricultura pelo Centro Federal de Educação Tecnológica (CEFET) - Campus São Vicente do Sul. Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal do Pampa, campus Itaqui / RS. Mestre em Agrobiologia pela Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Biologia. Doutoranda em Agronomia na Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Fitotecnia.

Lucas Dotto, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, PR

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Federal do Pampa, campus Itaqui / RS. Mestrando em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná, campus Pato Branco, PR, Departamento de Ciências Agrárias.

Solange Bosio Tedesco, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Santa Maria / RS. Mestre em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria / RS. Doutora em Zootecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Professora Titular da Universidade Federal de Santa Maria / RS, Departamento de Biologia.

Antonio Carlos Ferreira da Silva, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade de São Paulo. Mestre em Agronomia pela Universidade de São Paulo. Doutor em Ciências pela Universidade de São Paulo. Professor Titular do Departamento de Biologia da Universidade Federal de Santa Maria / RS.

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Published

2020-09-03

How to Cite

Cadore, L. da S., Trapp, K. C., Vey, R. T., Dotto, L., Tedesco, S. B., & Silva, A. C. F. da. (2020). Root cell growth and division in soybean in the presence of base trichoderma and "Bradyrhizobium japonicum" bioproducts. Ciência E Natura, 42, e21. https://doi.org/10.5902/2179460X40876

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