Evaluation of oxidative stability, fatty acid profile and quality physico-chemical parameters of Brazil nut, coconut and Palm oils

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40894

Keywords:

Chromatography, Fatty acids, Industry

Abstract

The aim of this study was to assess the oxidative stability (OS) of oils Brazil nuts, coconut and palm, as well as determine the quality parameters: acid value (AV), humidity, ash content, and fatty acid profile (FA). According to the results the oils of Brazil nuts, coconut and palm oil showed AV of 2.02, 2.49 and 5.92 mg KOH g-1, humidity of 0.060, 0.101 and 0.040% and ash of 0.010, 0.005 and 0.009%, respectively. Considering FA, the Brazil nut oil showed greater amount of linoleic acid (38.61%) and oleic acid (31.95%) in its composition. While in coconut oil the major amounts were lauric acid (35.22%) and myristic (17.43%) and in the palm oil, oleic acid (48.30%) and palmitic (28.67%). The OS analysis showed that there is a relationship between the FA chemical composition of each oil and oxidative stability index (OSI) that relates to the resilience capacity to lipid degradation.

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Author Biographies

Eliane Ferreira de Souza, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Dourados, MS

PGRN- Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais - Química Ambiental

Ronaldo dos Santos Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Dourados, MS

PGRN- Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais - Química Ambiental

Mikaelly Nayara Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Dourados, MS

PGRN- Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais - Química Ambiental

Cinthia Aparecida de Andrade Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Dourados, MS

PGRN- Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais - Química Ambiental

Antonio Rogério Fiorucci, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, Dourados, MS

PGRN- Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais - Química Ambiental

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Published

2020-09-03

How to Cite

Souza, E. F. de, Silva, R. dos S., Santos, M. N., Silva, C. A. de A., & Fiorucci, A. R. (2020). Evaluation of oxidative stability, fatty acid profile and quality physico-chemical parameters of Brazil nut, coconut and Palm oils. Ciência E Natura, 42, e19. https://doi.org/10.5902/2179460X40894

Issue

Section

40 YEARS - Anniversary Special Edition

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