Oral Administration of N-acetylcysteine Improves Biochemical Parameters in Diabetic Rats

Authors

  • Jamile Fabbrin Gonçalves Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Cinthia Melazzo Mazzanti Universidade Federal de Santa Maria
  • Alexssandro Geferson Becker Universidade Federal de Santa Maria
  • Rosilene Rodriguez Kaizer Universidade Federal de Santa Maria
  • Vanessa Battisti Universidade Federal de Santa Maria
  • Maísa de Carvalho Corrêa Universidade Federal de Santa Maria
  • Paula Acosta Maldonado Universidade Federal de Santa Maria
  • Roberta Schmatz Universidade Federal de Santa Maria
  • Gustavo Roberto Thomé Universidade Federal de Santa Maria
  • Vera Maria Morsch Universidade Federal de Santa Maria
  • Maria Rosa Chitolina Schetinger Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X9356

Abstract

To evaluate the effect of N-acetylcysteine (NAC), a potent ROS scavenger and thiol group supplier, on normoglycemic and diabetic rats, the animals received 50 or 200 mg/kg NAC by gavage daily for 45 days. The results showed a lack of uniformity in acetylcholinesterase activity among the four cerebral structures. While neither dose of NAC produced significant hypoglycemic activity, 50 mg/kg NAC partially reverted the weight loss of diabetics and was effective in restoring aminolevulinate dehydratase activity and non-protein thiol content in liver, and in diminishing serum protein carbonylation. The dose of 200 mg/kg NAC presented some negative effects per se in both the antioxidant and cholinergic systems. In conclusion, 50 mg/kg NAC produced an improvement in some parameters suggesting NAC as a possible drug in antioxidant therapies against diabetic state. However, future studies are necessary to investigate the better dose of this compound to counteract its undesirable effects.

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Author Biographies

Jamile Fabbrin Gonçalves, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Departamento de Bioquímica, Instituto de Ciências Básicas da Saúde, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Rua Ramiro Barcellos, 2600-Anexo, 90035-003 Porto Alegre, RS, Brazil

Cinthia Melazzo Mazzanti, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Alexssandro Geferson Becker, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências da Saúde, Departamento de Fisiologia e Farmacologia, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Rosilene Rodriguez Kaizer, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Vanessa Battisti, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Maísa de Carvalho Corrêa, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Paula Acosta Maldonado, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Roberta Schmatz, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Gustavo Roberto Thomé, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Vera Maria Morsch, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil

Maria Rosa Chitolina Schetinger, Universidade Federal de Santa Maria

Centro de Ciências Naturais e Exatas, Departamento de Química, Programa de Pós-Graduação em Bioquímica Toxicológica, Universidade Federal de Santa Maria, CEP 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil & Departamento de Bioquímica, Instituto de Ciências Básicas da Saúde, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Rua Ramiro Barcellos, 2600-Anexo, 90035-003 Porto Alegre, RS, Brazil

Published

2012-10-10

How to Cite

Gonçalves, J. F., Mazzanti, C. M., Becker, A. G., Kaizer, R. R., Battisti, V., Corrêa, M. de C., Maldonado, P. A., Schmatz, R., Thomé, G. R., Morsch, V. M., & Schetinger, M. R. C. (2012). Oral Administration of N-acetylcysteine Improves Biochemical Parameters in Diabetic Rats. Ciência E Natura, 34(1), 81–105. https://doi.org/10.5902/2179460X9356

Issue

Section

Biology

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