Juice processing potential of different grape cultivars under conditions in southern Brazil
DOI:
https://doi.org/10.5902/2179460X63067Keywords:
Evaluation, Hybrids, Quality, Vitis labrusca, VarietalAbstract
The objective of this study was to evaluate the juice quality of 11 grape cultivars over three productive cycles, aiming to identify which cultivars are indicated to complement the varietal matrix and allow the extension of the harvest period in the region of Vale do Rio do Peixe - SC. The grapes used to elaborate the juices were: BRS Rúbea (RUB), BRS Cora (COR); BRS Violet (VIO); BRS Carmen (CAR), BRS Magna (MAG), Bordô (BOR), Isabel (ISA), Isabel Precoce (IP), Concord (CON), Concord Clone 30 (C30) and SCS 421 Paulina (SCSP), produced in the EPAGRI experimental station vineyard, in Videira-SC. The physical-chemical variables analyzed showed statistically significant differences for the different cultivars. From the analysis of main components performed, it was possible to observe the noticeable differences between the levels of this factor and the correlations between the parameters. ISA and IP showed lower levels of anthocyanins and color, differing from VIO and MAG. CON and C30 stood out for their high acidity and low soluble solids content. BOR, SCSP and RUB presented juices with intense coloring, high content of bioactive compounds, nevertheless they presented lower levels of soluble solids and a higher acidity, while COR presented slightly higher contents for total soluble solids. The cultivars that brought together the greatest number of favorable characteristics (physical-chemical, sensory and extension of the harvest dates) for the juice elaboration in the studied region, proving favorable to complement the productive matrix composed of ISA and BOR, were VIO, MAG, IP, COR and CAR.
Downloads
References
ABE, LT, MOTA, RV, LAJOLO, FM, GENOVESE, MI. Compostos fenólicos e capacidade antioxidante de cultivares de uvas Vitis labrusca L. e Vitis vinifera L. Food Sci. Technol. 2007; 27 (2): 394-400.
ASSIS, AM DE, YAMAMOTO, LY, SOUZA, FS DE, BORGES, R DE S, ROBERTO, SR. Evolução da maturação e características físico-químicas e produtivas das videiras ‘BRS Carmem’ e ‘Isabel’. Rev. Bras. Frutic. 2011; Volume Especial (E); 493-498.
Associação Brasileira de Normas Técnicas. NBR ISO 6658:2014: Análise sensorial – Metodologia - Orientações gerais, 2014.
BORGES, R DE S, PRUDÊNCIO, SH, ROBERTO, SR, ASSIS, AM DE. Avaliação sensorial de suco de uva cv. Isabel em cortes com diferentes cultivares. Rev. Bras. Frutic. 2011; Volume Especial (E); 584-59.
Borges, R de S, Roberto, SR, Yamashita, F, Olivato, JB, Assis, AM de. Sensibilidade ao rachamento de bagas das videiras ‘Concord’, ‘Isabel’ e ‘BRS Rúbea’. Rev. Bras. Frutic. 2012; 34(3); 814-822.
BRASIL, Instrução Normativa Nº 14, de 08 de fevereiro de 2018. Complementação dos padrões de identidade e qualidade do vinho e dos derivados da uva e do vinho. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 09 de março de 2018, Seção 1, p. 4-6.
BRASIL. Instrução normativa n° 24, de 8 de setembro de 2005. Aprova o Manual Operacional de Bebidas e Vinagre. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 20 setembro de 2005.
BRIGHENTI, AF, ALLEBRANDT, R, MUNHOZ, B, MATOS, DP DE, REGINA, MA, SILVA, A.L DA. Qualification of 'Bordô' grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. Pesqui. Agropecu. Bras. 2018; 53(7); 800-808.
CALIARI, V. Uva e vinho. Síntese anual da agricultura de Santa Catarina 2018-2019. Florianópolis: Epagri/Cepa, 2020; 111-116.
CAMARGO, U. A., MAIA, J. D. G. E RITSCHEL, P. S. BRS Carmem: nova cultivar de uva tardia para suco. 2008. (Comunicado Técnico, 84). Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, 2008.
CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; NACHTIGAL, J. C. BRS Violeta: nova cultivar de uva para suco e vinho de mesa. 2005. (Comunicado Técnico, 63), Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, 8p, 2005.
CAMARGO, U. A.; MAIA, J.D.G.; RITSCHEL, P.S. Novas cultivares de uva. 2010. (Documento), Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves. 64 p, 2010.
CANOSSA, AT, REINEHR, J, BEM, BP DE, ALLENBANDT, R, WURZ, DA, KRETZCHMAR, AA. Composição química e análise sensorial do suco de uva elaborado com três variedades cultivadas em Lages –Santa Catarina. Revista da Jornada de Pós-Graduação e Pesquisa URCAMP, 2017; 14; .233-245.
CHIAROTTI, F, GUERIOS, IT, CUQUEL, FL, BIASI, L A. Melhoria da qualidade de uva ‘Bordô’ para produção de vinho e suco de uva. Rev. Bras. Frutic. 2011; Volume Especial (E); 618-624.
CHITARRA, MIF; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2. ed., Lavras, Editora UFLA, 2005.
DUARTE, VN. Pesquisa estudo da cadeia produtiva do vinho em Santa Catarina: características e estágio atual. Evidência. 2013; 13(1), 41-56.
DUTRA, MCP, LIMA MS, BARROS, AMPA, MASCARENHAS, RJ, LAFISCA, A. Influência da variedade de uvas nas características analíticas e aceitação sensorial do suco artesanal. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, 2014;16(3); 265-272.
FERRI, V.C.; SAINZ, R.L.; BANDEIRA, P. DE S. Aceitação de blends de uvas ‘Bordô’ e ‘Isabel’ em sucos. Brazilian Journal of Food Research. 2017; 8(3); 88-101.
GIUSTI, MM, WROLSTAD, RE. Characterization and measurement of anthocyanins by UV-visible spectroscopy. In R. E. Wrolstad (Ed.). Current protocols in food analytical chemistry. New York: John Wiley and Sons Inc., 2001.
GURAK, P.D.; SILVA, M.C. DA; MATTA, V.M. DA; ROCHA-LEÃO, M.H.; CABRA, L. M. C. Avaliação de Parâmetros Físico-Químicos de Sucos de Uva Integral, Néctares de Uva e Néctares de Uva Light. Revista de Ciências Exatas, 2012; 27(1-2); 07-22.
Jolliffe, I.T. Principal Component Analysis, 2th ed. New York: Springer-Verlag. 2002.
KIM, D.; LEE, K. L.; LEE, H. J.; LEE, C.Y. Vitamina C equivalente antioxidant capacity (VCEAC) of phenolics phytochemicals. J. Agric. Food Chem., 2002; 50; 3713-3717.
LIMA, M. DOS S.; SILANI, I. DE S. V.; TOALDO, I.M.; CORRÊA, L.C.; BIASOTO, A.C.T.; PEREIRA, G.E.; BORDIGNON-LUIZ, M.T.; NINOW, J.L. Phenolic compounds, organic acids and antioxidant activity of grape juices produced from new Brazilian varieties planted in the Northeast Region of Brazil. Food Chem. 2014; 161; 94–103.
MALACRIDA, C.R.; MOTTA, S. DA. Compostos fenólicos totais e antocianinas em suco de uva. Food Sci. Technol. 2005 25(4); 659-664.
MALDONADE, IR, CARVALHO, PGB, FERREIRA, NA. Protocolo para determinação de açúcares totais em hortaliças pelo método DNS. 2016. (Documentos n°96), Brasília, Embrapa, p. 32, 2016.
MATSUURA, F.C.A.U.; CARDOSO, R.L.; RIBEI¬RO, D.E. Qualidade sensorial de frutos de híbridos de bananeira cultivar Pacovan. Rev. Bras. Frutic. 2002; 24(1); 263-266.
MELLO, L. M. R. DE. Vitivinicultura brasileira: panorama 2008. 2009. (Comunicado Técnico). Bento Gonçalves, Embrapa, p. 4, 2009.
MELLO, L. M. R. DE. Vitivinicultura brasileira: panorama 2018. 2019. (Comunicado Técnico 210). Bento Gonçalves, Embrapa, p. 12, 2019.
MOTA, R.V. DA; GLÓRIA, M.B.A.; SOUZA, B.S. DE; PEREGRINO, I.; PIMENTEL, R. M. DE A.; DIAS, F.A.N.; SOUZA, L.C.DE; SOUZA, A.L.DE; REGINA, M. DE A. Bioactive compounds and juice quality from selected grape cultivars. Bragantia, 2018; 77(1); 62-73.
PEREIRA, G.E.; LIMA, L.C. DE O.; REGINA, M. DE A.; ROSIER, J.; FERRAZ, V.; MOURÃO JUNIOR, M. Avaliação do potencial de cinco cultivares de videiras americanas para sucos de uva no sul de Minas Gerais. Ciênc. agrotec. 2008; 32(5); 1531-1537.
PEREIRA, G.E.; CONCEIÇÃO, M.A.F.; DUTRA, M. DA C.P.; LIMA, M. DOS S. Características físico-químicas de sucos de uvas de vinhedos conduzidos em espaldeira e latada. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia. 10; 110-116.
RIBEIRO, T.P.; LIMA, M.A.C. DE; ALVES, R.E. Maturação e qualidade de uvas para suco em condições tropicais, nos primeiros ciclos de produção. Pesqui. Agropecu. Bras. 2012; 47(8); 1057-1065.
Ritschel, P.; Maia, J. D. G.; Camargo, U. A.; Zanus, M. C.; Souza, R. T.; Fajardo, T. G. M. 2012. ‘BRS Magna’ nova cultivar de uva para suco com ampla adaptação climática (Vol. 125). Comunicado Técnico.
Rizzon, L. A. e Meneguzzo, J. 2007. Suco de Uva. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 45 p. Inclui índice. ISBN 978-85-7383-411-6.
Rizzon, L.A.; Meneguzzo, J.; Manfroi, V. 1998. Elaboração de suco de uva na propriedade vitícola. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, (Documentos, 21).
SILVA, G.G.; NASCIMENTO, R.L.; OLIVEIRA, V. DE S.; ARAÚJO, A. J. DE B.; OLIVEIRA, J.B.; PEREIRA, G.E. Características físico-químicas de sucos de uvas ‘Isabel Precoce’ e ‘BRS Violeta’ elaborados no Nordeste do Brasil. In: Anais de Congresso (CPATSA), p. 353-359. 2011.
SINGLETON V.; ROSSI J. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic.1965; 16;.144–158.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
To access the DECLARATION AND TRANSFER OF COPYRIGHT AUTHOR’S DECLARATION AND COPYRIGHT LICENSE click here.
Ethical Guidelines for Journal Publication
The Ciência e Natura journal is committed to ensuring ethics in publication and quality of articles.
Conformance to standards of ethical behavior is therefore expected of all parties involved: Authors, Editors, Reviewers, and the Publisher.
In particular,
Authors: Authors should present an objective discussion of the significance of research work as well as sufficient detail and references to permit others to replicate the experiments. Fraudulent or knowingly inaccurate statements constitute unethical behavior and are unacceptable. Review Articles should also be objective, comprehensive, and accurate accounts of the state of the art. The Authors should ensure that their work is entirely original works, and if the work and/or words of others have been used, this has been appropriately acknowledged. Plagiarism in all its forms constitutes unethical publishing behavior and is unacceptable. Submitting the same manuscript to more than one journal concurrently constitutes unethical publishing behavior and is unacceptable. Authors should not submit articles describing essentially the same research to more than one journal. The corresponding Author should ensure that there is a full consensus of all Co-authors in approving the final version of the paper and its submission for publication.
Editors: Editors should evaluate manuscripts exclusively on the basis of their academic merit. An Editor must not use unpublished information in the editor's own research without the express written consent of the Author. Editors should take reasonable responsive measures when ethical complaints have been presented concerning a submitted manuscript or published paper.
Reviewers: Any manuscripts received for review must be treated as confidential documents. Privileged information or ideas obtained through peer review must be kept confidential and not used for personal advantage. Reviewers should be conducted objectively, and observations should be formulated clearly with supporting arguments, so that Authors can use them for improving the paper. Any selected Reviewer who feels unqualified to review the research reported in a manuscript or knows that its prompt review will be impossible should notify the Editor and excuse himself from the review process. Reviewers should not consider manuscripts in which they have conflicts of interest resulting from competitive, collaborative, or other relationships or connections with any of the authors, companies, or institutions connected to the papers.