Essential oil yield and composition of native species of the Myrtaceae family from “Campos Gerais” of the Atlantic Forest in Parana State

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40405

Keywords:

Medicinal and Aromatic Plants, Terpenes, Atlantic Rain Forest

Abstract

This work aimed to evaluate the essential oil yield and composition of the species Myrciaria delicatula, Campomanesia xantocarpha, Campomanesia aurea, Calyptranthes clusiifolia, Myrcia splendens, Eugenia osoriana, Myrciaria tenella, Myrceugenia reitzii, Calyptranthes concinna e Myrcia arborensis from a segment of the Atlantic Forest of Parana State. The sample collections for essential oil extraction, photographic records and herbarium specimen’s preparation for botanical species identification were made at the Private Reserve of Natural Heritage (PRNP) Butuguara in Palmeira (PR), with “Campos Gerais” formations.  Myrceugenia reitzii showed eesential oil yield superior to other species and the essential oil yield of all species increased after drying. The chemical composition in the samples showed mono and sesquiterpenes, being the sesquiterpenes in higher percentages. The drying conditions affected the essential oil composition of the for the majority of the evaluated species

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luiz Everson da Silva, Universidade Federal do Paraná, Matinhos, PR

Associate Professor at the Federal University of Paraná

Wanderlei do Amaral, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR

Professor na Universidade Federal do Paraná

Cícero Deschamps, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR

Professor titular do curso de Agronomia da Universidade Federal do Paraná

Luiz Antonio Biasi, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR

Professor titular na Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR

Humberto Ribeiro Bizzo, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador A da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária e Professor Orientador dos Programas de Pós Graduação do Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais e de Ciência de Alimentos do Instituto de Química, ambos da Universidade Federal do Rio de Janeiro

Marco Antonio Silva Pinto, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisa e desenvolvimento na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

References

SIMÕES CMO. Farmacognosia: do produto natural ao medicamento. 1ª ed. Porto Alegre: Artmed;2017.

SACCHETTI G. Comparative evaluation of 11 essential oils of different origin as functional antioxidants, antiradicals and antimicrobials in foods. Food Chemistry. 2005; 91: 621-632.

GOBBO-NETTO L, LOPES N. Plantas medicinais: Fatores de influência no conteúdo de metabólitos secundário. Química Nova. 2007. 30(2): 374-381.

BIASI LA,DESCHAMPS C. Plantas aromáticas do cultivo à produção de óleo essencial. 1ª edição. Curitiba : Layer Studio Gráfico e Editora Ltda;2009.

YUNES RA, CECHINEL FILHO V. Química de produtos naturais: novos fármacos e a moderna farmacognosia. 5ª Ed. Itajaí: Univali; 2016.

TAIZ L, ZEIGER E. Fisiologia Vegetal.4 ed. Porto Alegre: Artmed; 2009.

BIZZO HR. HOVELL AM. REZENDE CM. Óleos essenciais no Brasil: Aspectos gerais, desenvolvimento e perspectivas. Química Nova. 2009. 32(3): 588-594.

SOUZA CV, LORENZI H. Botânica Sistemática: Guia ilustrado para identificação das famílias de fanerógamas nativas e exóticas no Brasil, baseado em APG II. 2ª edição, Nova Odessa: Editora Plantarum; 2008.

BANDONI AL, CZEPAK MP. Os recursos aromáticos no Brasil: seu aproveitamento industrial para a produção de aromas e sabores. 1ª edição Vitoria: Editores, BANDONI A. L.; CZEPAK M. P. EDUFES; 2008.

FORZZA RC. New Brazilian Floristic List Highlights Conservation Challenges. BioScience. 2012; 62(1):39-45.

Fundação Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Manual técnico da vegetação brasileira. Manuais técnicos em Geociências, numero 1, Rio de Janeiro, 1992. 92p.

PILLAR VP. Estado atual e desafios para a conservação dos campos. Workshop. Instituto de Biociências da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2006.

SANGWAN NS. Regulation of essential oil production in plants. Plant Growth Regulation. 2001; 34: 3-21.

BAKKALI F. AVERBECK D. IDAOMAR M. Biological effects

of essential oils - a revieqw. Food. Chem. Toxicol. 2008; 46(2): 446-475.

PRINS CL,VIEIRA IJC, FREITAS SP. Reguladores de crescimento e produção de óleos essenciais. Brazilian J. Plant Physiology. 2010; 22(2):91-102.

LIMA DM. Substratos e concentrações de ácido naftaleno acético no enraizamento de estacas semilenhosas de Calliandra selloi e Calliandra tweediei. Scientia Agraria. 2006; 7(12):105-111.

KURTZ BC, ARAÚJO DSD. Composição florística e estrutura do componente arbóreo de um trecho de Mata Atlântica na Estação Ecológica Estadual do Paraíso, Cachoeiras de Macacu, Rio de Janeiro, Brasil. Rodriguésia. 2000; 51(78-115):69-112.

ROMAGNOLO MB, SOUZA MC. Os gêneros Calycorectes O.Berg, Hexachlamys O. Berg., Myrciaria O.Berg e Plinia L. (Myrtaceae) na planície alagável do alto rio Paraná, Brasil. Acta Botânica Brasílica. 2004; 18(3):613- 627.

LIMA HC, GUEDES-BRUNI RR. Diversidade de plantas vasculares na reserva ecológica de Macaé de Cima. In: LIMA HC, GUEDES-BRUNI RR (eds.) Serra de Macaé de Cima: Diversidade florística e conservação em Mata Atlântica. 1ª Ed. Rio de Janeiro: Jardim Botânico do Rio de Janeiro; 1997. p.28-39.

LOMBARDI JA, GONÇALVES M. Composição florística de remanescentes de Mata Atlântica do Sudeste de Minas Gerais, Brasil. Revista Brasileira de Botânica . 2000; 23(3):255-282.

CRUZ AVM, KAPLAN MAC. Uso medicinal de espécies das famílias Myrtaceae e Melastomataceae no Brasil. Floresta e Ambiente.2004; 11(1):47-52.

GUBERT C. Prospecção e Propagação Vegetativa de Espécies Aromáticas da Floresta Ombrófila densa na região Litorânea do Paraná. Curitiba:Dissertação (Mestrado) Curso de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade Federal do Paraná; 2010.118p

Wiley Registry of Mass Spectral Data, 6th edn. Wiley Interscience, New York, 1994.

NIST Chemistry Webbook, edited by P. J. Linstrom and W. G. Mallard, available in http://webbook.nist.gov.

ADAMS RP. Identification of essential oil components by gas

chromatography/mass spectroscopy. 5th edition. Carol Stream : Allured Publishing Corporation; 2007.

SILVA FAS. Assistat – assistência estatística, versão 7.6 (Beta). 1.aed. Campina Grande: UFCG; 2011.

ASSIS ALA. Secagem, embalagem e armazenamento de folhas de pitangueira. Curitiba. Dissertation. Curitiba: Curso de Pós-Graduação em Produção Vegetal, Universidade Federal do Paraná; 2012.74p.

FIUZA T.S. Caracterização farmacognóstica das folhas de Eugenia uniflora L. (Myrtaceae). Revista Eletrônica de Farmácia.2008; 5(2): 21-31.

DE FAVERI ACA. Eugenia neonitida Sobral and Eugenia rotundifolia Casar. (Myrtaceae) Essential Oils: Composition, Seasonality Influence, Antioxidant Activity and Leaf Histochemistry. Journal of the Brazilian Chemical Society.2011; 22(8):1531-1538.

LIMA TP. Avaliação da composição química de óleos essenciais de espécies da família Myrtaceae nativas do cerrado com potencial de uso econômico. available from: http://www.iac.sp.gov.br/areadoinstituto/pibic/anais/2010/Artigos/RE10136.pdf

Downloads

Published

2019-11-14

How to Cite

Silva, L. E. da, Amaral, W. do, Deschamps, C., Biasi, L. A., Bizzo, H. R., & Pinto, M. A. S. (2019). Essential oil yield and composition of native species of the Myrtaceae family from “Campos Gerais” of the Atlantic Forest in Parana State. Ciência E Natura, 41, e45. https://doi.org/10.5902/2179460X40405

Issue

Section

Chemistry

Most read articles by the same author(s)