Water’s quality and environmental conditions of the hydric resources in Grajaú-MA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X30882

Keywords:

Wells, Underground Water, Potability

Abstract

Water is the essential element to develop and maintaining life, that is why the adoption of means of conservation of this essential resource is necessary. In Brazil, the ordinance No. 2914, from December 12th, 2011, of the Ministry Of Health establishes microbiological parameters, which determinate its quality, verifying its potability in order not to offer health risks. The research analyzed five samples from two different wells, placed in the same district of Grajaú-MA. The physical-chemical conditions were analyzed by the following parameters: total alkalinity, chlorides, total hardness, pH, iron, ammonia, chlorine, oxygen consumed, water turbidity by quick tests with the potability kit ALFAKIT and the microbiological conditions by the methodology of the multiple tubes based on the most probable number (MPN), besides seedlings on selective culture means. The results obtained in this research show that the samples of groundwater from five analyzed spots do not match the legislation, because they do not fit to the potability standards. This way, new analysis must be made, mainly microbiological and biochemical tests, to, this time on, adopt means that allow a proper treatment to this water that is used by the local communities.

 

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Author Biographies

Fernando Machado Ferreira, Universidade Federal do Maranhão

Graduando do curso de Ciências Naturais com Habilitação em Química pela Universidade Federal do Maranhão (UFMA)

Maria Elizabete Gomes de Sousa Silva, Universidade Federal do Maranhão

Graduanda em Ciências Naturais da Universidade Federal do Maranhão - Campus de Grajaú,

Ana Maria Kellen Santos Silva, Universidade Federal do Maranhão

Graduação em andamento em Ciências Naturais - Química.
Universidade Federal do Maranhão, UFMA, Brasil.

Gardjany da Costa Moreira, Instituto Federal do Piauí-IFPI/Campus Floriano

Bióloga Licenciada em Ciência Biológicas (2016) pela Instituto Federal do Piauí-IFPI/Campus Floriano. Participou como bolsista de iniciação a docência do Programa Institucional de Bolsas de Iniciação a Docência (PIBID) do Curso de Licenciatura em Ciências Biológicas do Instituto Federal do Piauí-IFPI/ Campus Floriano.

Jefferson Almeida Rocha, Universidade Federal do Maranhão - UFMA, Campus de São Bernardo

Professor Adjunto na Universidade Federal do Maranhão - UFMA, Campus de São Bernardo

Ionara Nayana Gomes Passos, Universidade Federal do Maranhão-UFMA

Professora na Universidade Federal do Maranhão, Campus Grajaú.

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Published

2018-03-27

How to Cite

Ferreira, F. M., Moreira, G. da C., Silva, M. E. G. de S., Silva, A. M. K. S., Moreira, G. da C., Rocha, J. A., & Passos, I. N. G. (2018). Water’s quality and environmental conditions of the hydric resources in Grajaú-MA. Ciência E Natura, 40, e60. https://doi.org/10.5902/2179460X30882

Issue

Section

Chemistry

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