The influence of the training of professionals for The inclusion of students with special food needs

Authors

  • Aline Vasconcelo Battisti Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó.- Rua João Anselmo Breneissen, 3142, Centro, CEP 88390-000, Barra Velha, Santa Catarina, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-2409-5596
  • Maria Elisabeth Kleba da Silva Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó. Área de Ciências da Saúde.Rua Senador Attílio Fontana, N. 591 EEfapi, CEP: 89809000 - Chapecó, Santa Catarina- Brasil https://orcid.org/0000-0002-6703-8375
  • Irme Salete Bonamigo Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Área de Ciências Humanas e Jurídicas. Avenida Senador Attílio Fontana 591 E Efapi, CEP: 89809-000 - Chapeco, Santa Catarina - Brasil - Caixa-postal: 747 https://orcid.org/0000-0002-1289-895X
  • Flávia Anastácio de Paula Universidade Estadual do Oeste do Paraná, CEL - Centro de Educação e Letras, Av. Tarqüínio Joslin dos Santos, 1300,Polo Universitário, CEP: 85870650 - Foz do Iguaçu, PR - Brasil - Caixa-postal: 961 https://orcid.org/0000-0003-3661-6221

DOI:

https://doi.org/10.5902/1984644448115

Keywords:

Inclusion in Basic Education, Special Food Needs, Health at School

Abstract

Students who have Special Dietary Needs require specific care, and therefore also need to be included in the school space. Therefore, the aim of this article is to discuss how the training process of professionals in the áreas of Education and Health influences the inclusion of students with Special Dietary Needs in the school space. The work uses the qualitative approach and the information was collected through the analysis of the results of the Master's Thesis in Regional Social policies and Dynamics, developed in 2019 in a small municipality, located in the Western region of SC with professionals from the Center for Early Childhood Education, the

Extended Family Health Center (NASF) and the reference team of one of the Family Health Strategy Units (FHS) of the municipality. The results of the research indicate difficulties encountered in daily life, related to the lack of studies during training on the subject, insufficient intersectoral articulation and low involvement of professionals. What occurs within educational institutions is an involuntary process, which implies disinformation about the specificities of children who are diagnosed with allergies, intolerances and other needs. In this sense, it is essential that the offer of training related to the theme is prioritized in the areas of Health and Education, so that professionals understand the implications and subjectivities that involve these children and, thus, can develop inclusion strategies in the school space.

Author Biographies

Aline Vasconcelo Battisti, Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó.- Rua João Anselmo Breneissen, 3142, Centro, CEP 88390-000, Barra Velha, Santa Catarina, Brasil.

Estudante do Mestrado em Políticas Sociais e Dinâmicas Regionais- Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó.

Maria Elisabeth Kleba da Silva, Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó. Área de Ciências da Saúde.Rua Senador Attílio Fontana, N. 591 EEfapi, CEP: 89809000 - Chapecó, Santa Catarina- Brasil

Doutora em Filosofia e Enfermagem, Universidade de Bremen/Alemanha, Brasil.

Irme Salete Bonamigo, Universidade Comunitária da Região de Chapecó- Unochapecó. Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Área de Ciências Humanas e Jurídicas. Avenida Senador Attílio Fontana 591 E Efapi, CEP: 89809-000 - Chapeco, Santa Catarina - Brasil - Caixa-postal: 747

Docente do Programa Stricto Sensu em Políticas Sociais e Dinâmicas Regionais - Unochapecó, doutora em Psicologia Social, UERJ, Brasil.

Flávia Anastácio de Paula, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, CEL - Centro de Educação e Letras, Av. Tarqüínio Joslin dos Santos, 1300,Polo Universitário, CEP: 85870650 - Foz do Iguaçu, PR - Brasil - Caixa-postal: 961

Professor adjunto da Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Doutora em Educação, Universidade Estadual de Campinas (2008).

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Published

2022-06-23

How to Cite

Battisti, A. V. ., Silva, M. E. K. da ., Bonamigo, I. S., & Paula, F. A. de . (2022). The influence of the training of professionals for The inclusion of students with special food needs . Education, 47(1), e52/ 1–15. https://doi.org/10.5902/1984644448115