USINA DE COMPOSTAGEM: UMA OPÇÃO ECONÔMICA E SUSTENTÁVEL
DOI:
https://doi.org/10.5902/223611705713Keywords:
Usina de Compostagem, Composto Orgânico, Meio Ambiente.Abstract
http://dx.doi.org/10.5902/223611705713
The accelerated search for increased productivity and rampant use of natural resources combinedwith the emission of pollutants has motivated the concern with the environment in many sectorsof agribusiness. Through a survey of the Composting Plant Ecocitrus Cooperative, the city ofMontenegro, in the Vale do Cai, Rio Grande do Sul, aimed to analyze the basic proceduresperformed in the processing of industrial wastes in new product, the organic compound (orfertilizer), bringing a new cycle for those products that would be discarded. It was found that,besides this plant representing a place for companies discard some of their waste without harmingthe environment, it also benefits the partners that make up the producers of EcocitrusCooperative. These, in turn, receive a free compost on their properties, replacing the agrochemicalinput and having an organic citrus production.
Downloads
References
BRASIL. Regulamento da Lei nº 6.894, de 16 de dezembro de 1980. Disponível em:<http://www.agrolink.com.br/fertilizantes/arquivos/decretos/decreto_4954[1].pdf>. Acesso em: 28 mai. 2012.
CAMPANHOLA, C.; VALARINI, P. J. A agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno agricultor. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 18, n. 3, p. 69-101, 2001.
DINIZ FILHO, E. T. et al. A prática da compostagem no manejo sustentável de solos. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 2, n. 2, p. 27-36, 2007.
ECOCITRUS. Cooperativa Ecocitrus. 2010. Disponível em:
<http://www.ecocitrus.com.br/cooperativa.htm>. Acesso em: 24 fev. 2012.
EHLERS, E. Agricultura sustentável: origens e perspectivas de um novo paradigma. São Paulo: Livros da Terra, 1996.
FREITAS, J. C. DE. Agricultura Sustentável: Uma análise comparativa dos fatores de produção entre Agricultura Orgânica e Agricultura Convencional. 2002. Dissertação (Mestrado em Economia) –
Departamento de Economia. Universidade de Brasília, Brasília.
LAZZARINI, S. G. Estudos de Caso para Fins de Pesquisa: Aplicabilidade e Limitações do Método. In:FARINA et al. (Coord.). Estudos de Caso em Agribusiness. São Paulo: Pioneira, 1997. p. 9-23.
LEITE, L. F. C. et al. Estoques totais de carbono orgânico e seus compartimentos em Argissolo sob floresta e sob milho cultivado com adubação mineral e orgânica. Revista Brasileira de Ciência do
Solo, v. 27, p. 821-832, 2003.
NUNES, M. U. C. Compostagem de Resíduos para Produção de Adubo Orgânico na Pequena Propriedade. Circular Técnica da Embrapa, Aracaju, n. 59, 2009.
ORLITZKY, M.; SCHMIDT, F. L.; RYNES, S. L. Corporate social and financial performance: a metaanalysis. Organisation Studies, v. 24, p. 403-442, 2003.
PREFEITURA MUNICIPAL DE MONTENEGRO. Secretaria Municipal de Agricultura e Meio Ambiente de Montenegro: dados citricultura. Rio Grande do Sul, 2011. Disponível em:
<http://www.montenegro.rs.gov.br/home/show_page.aspuser=&id_CONTEUDO=2098&codID_CAT=503&imgCAT=&id_SERVICO=&categoria=Munic%EDpio>. Acesso em: 05 mai. 2011.
RONDINELLI, D. A.; BERRY, M. A. Environmental citizenship in multinational corporations: social responsibility and sustainable development. European Management Journal, v. 18, n. 1, p. 70–84,
Disponível em: <http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263237399000705>. Acesso em: 07 jun. 2012. http://dx.doi.org/10.1016/S0263-2373(99)00070-5.
SMOLINSKI, R.; GUERREIRO, E.; RAIHER, A. P. Análise do mercado de produtos orgânicos: estudo de caso de feira em Ponta Grossa, PR. Revista Desenvolvimento e Meio Ambiente, Ponta Grossa, v. 23, p. 167-182, 2011.
SOUZA, J. L. de; REZENDE, P. L. Manual de Horticultura Orgânica. 2ª ed. Viçosa: Aprenda Fácil. 2006. 843 p.
VALENTE, B. S et al. Fatores que afetam o desenvolvimento da compostagem de resíduos orgânicos. Arch. Zootec., v. 58, p. 59-85, 2009. Disponível em:
<http://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/php/img/web/07_18_48_1395REVISIONFatoresValente1.pdf>. Acesso em: 28 mai. 2012.
VILLAS BÔAS, R. L. et al. Efeito de doses e tipos de compostos orgânicos na produção de alface em dois solos sob ambiente protegido. Revista Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 1, p. 28-34, 2004.