COOPERATIVE AGRIBUSINESS: THE CASE OF A CITRUS COOPERATIVE OF RIO GRANDE DO SUL

Authors

  • Aline Zulian Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
  • Andrea Cristina Dörr Universidade Federal de Santa Maria
  • Katia Laura Sidali Universidade Georg-August de Göttingen

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117013402

Keywords:

Cooperative, citriculture, agribusiness system.

Abstract

This study is justified by the uniqueness of the cooperative Ecocitrus located in Montenegro, in the Vale do Cai, Rio Grande do Sul, which specializes in organic citrus and vertically integrated chain links in order to overcome the difficulties of individual producers which usually depended on intermediaries. The overall goal of this research is to verify the advantages of the cooperative system for producers members, by identifying the procedures adopted by the cooperative. The results indicate that shareholders are benefited by the existence of the cooperative through access to new markets, organic production possible by providing free organic compound by the cooperative, the receipt of technical assistance and product differentiation.

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Author Biographies

Aline Zulian, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Economia e Desenvolvimento da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Bacharel em Ciências Econômicas pela UFSM (2012) e pesquisadora do Grupo de Pesquisa em Agronegócios da UFSM.

Andrea Cristina Dörr, Universidade Federal de Santa Maria

Professora Adjunta do Departamento de Educação Agrícola e Extensão Rural do Centro de Ciências Rurais da Universidade Federal de Santa Maria e Professora Permanente do Programa de Pós-graduação em Extensão Rural da UFSM. Coordenadora do Grupo de Pesquisa em Agronegócios.

Katia Laura Sidali, Universidade Georg-August de Göttingen

Pesquisadora PhD na Unidade de Pesquisa Interdisciplinar sobre Propriedade Cultural da Universidade Georg-August de Göttingen, Alemanha.

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Published

2014-08-31

How to Cite

Zulian, A., Dörr, A. C., & Sidali, K. L. (2014). COOPERATIVE AGRIBUSINESS: THE CASE OF A CITRUS COOPERATIVE OF RIO GRANDE DO SUL. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 18(2), 753–768. https://doi.org/10.5902/2236117013402

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