The Latin fermentation lexicon: choices and standards in the corpus fermentopedia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2176148565954

Keywords:

Corpus linguistics, Cognitive linguistics, Terminology, Fermentation

Abstract

In this work, the objective is to present the construction and analyzes of the Fermentopedia Study Corpus, composed of 7,030 texts on 157 Latin American fermented foods. After the treatment of the corpus, were carried out statistical surveys of terms and names of fermented foods explored by the Fermentation scientific-technological literature, from which were analyzed semantic-lexical groupings, observing the probabilistic and categorical aspects. Also, using two terminological cases, were discussed the possibilities of terminological-cognitive studies applied to texts on food and fermentation.

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Author Biography

Wildon César Rodrigues dos Santos, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, MG

Bacharel em Farmácia pela Faculdade de Farmácia da Universidade Federal de Minas Gerais e Licenciado em Letras (Língua portuguesa) pela Universidade Estácio de Sá. Foi bolsista de iniciação científica PROBIC/Fapemig, bolsista de extensão PROEX/UFMG, ambos pelo departamento de Alimentos da FAFAR/UFMG, e monitor de Microbiologia ICB/UFMG. Realiza pesquisas em Ciências de Alimentos, Microbiologia e Bioquímica da Fermentação, Historiografia, Terminologia e demais estudos linguísticos aplicados à Alimentação e Fermentação.

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Published

2022-08-19

How to Cite

Santos, W. C. R. dos. (2022). The Latin fermentation lexicon: choices and standards in the corpus fermentopedia. Letras, (62), 52–68. https://doi.org/10.5902/2176148565954