Economic aspects of bean production: four years of monitoring in 1st and 2nd harvests in the state of Paraná, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.5902/2318179668545Keywords:
Phaseolus vulgaris L., Costs, RevenuesAbstract
In recent years, the Brazilian production of beans (Phaseolus vulgaris L.) has stood out due to the increase in productivity and Paraná has great representativeness in the national context of the product, making relevant the analysis of the economic aspects associated with its production. Thus, this article aimed to present studies associated with the economics of bean production in Paraná, which are the characterization of operating costs and revenues for beans in the black and color group, produced in 1ª and 2ª crops in the period from 2014 to 2018, in 49 production units in the state of Paraná, as well as operating revenues and analysis of grain commercialization margins. The results point to differences between 1ª and 2ª crops in the bean culture in terms of costs, productivity and consequently recipes, but significant differences are also found between the groups of black beans and colors. Fertilization, disease control and seed acquisition represent a significant portion of the costs. The highest revenues were obtained in the first harvest. With regard to commercialization margins, price variations were harmful to farmers in 2015 for black beans and 2018 for colored beans. In contrast to the producer, there was the wholesaler, maintaining a price composition margin close to a constant between the years 2015 to 2019, regardless of the group of beans studied.
Downloads
References
AGUIAR, D. R. D; FIGUEIREDO, A. M. Poder de mercado no varejo alimentar: uma análise usando os preços do estado de São Paulo. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 49, n. 4, p. 967-990, 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-20032011000400007
ANTOLIN, L. A. S; HEINEMANN, A. B.; MARIN, F. R. Impact assessment of common bean availability in Brazil under climate change scenarios. Agricultural Systems, v. 191, p. e103174, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2021.103174
ARTUZO, F. D.; FOGUESATTO, C. R.; SOUZA, Â. R. L. de; SILVA, L. X. da. Gestão de custos na produção de milho e soja. Revista Brasileira de Gestão de Negócios, v.20, n.2, p. 273-294, 2018. DOI: https://doi.org/10.7819/rbgn.v20i2.3192
BELADELI, M. N.; COSTA, A. C. T. da; MISSIO, V. C.; DUARTE JÚNIOR, J. B.; GÊNERO, J. F. de S. Aplicação de fungicidas e Trichoderma asperellum para o manejo de doenças do feijoeiro na safra das águas. Brazilian Journal of Development, v.7, n.3, p. 25143-25161, 2021. DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n3-291
CONAB – Companhia Nacional de Abastecimento. Série histórica das safras – Feijão primeira safra. Disponível em: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/serie-historica-das-safras/itemlist/category/905-feijao. Acesso em: 11 jul. 2021.
DAN, L. G. M.; DAN, H. de A.; BARROSO, A. L. de L.; LUCCA E BRACCINI, A. Qualidade fisiológica de sementes de soja tratadas com inseticidas sob efeito do armazenamento. Revista Brasileira de Sementes, v.32, p.131-139, 2010. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-31222010000200016
FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAOSTAT - Compare Data. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/en/#compare. Acesso em: 21 maio 2019.
FELEMA, J.; MEDEIROS, E. R. de; FERREIRA, C. R.; DA CAMARA, M. R. G.; & DO NASCIMENTO, S. P. Um estudo da produtividade do feijão, do milho e da soja na agricultura paranaense, nos anos de 2000 e 2010: uma análise espacial. Ensaios Fee, v.36, n.4, p.817-842, 2016. Disponível em: https://revistas.planejamento.rs.gov.br/index.php/ensaios/article/view/3061. Acesso em 19 jul. 2021.
FERREIRA, B. G. C.; FREITAS, M. M. L.; MOREIRA, G. C. Custo operacional efetivo de produção de soja em sistema de plantio direto. Revista iPecege, v.1, n.1, p. 39-50, 2015. Doi: https://doi.org/10.22167/r.ipecege.2015.1.39
GUANZIROLI, C. E.; BUAINAIN, A. M.; SOUZA FILHO, H. M. Metodologia para estudo das relações de mercado em sistemas agroindustriais. IICA, 2008.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento sistemático da produção agrícola. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1618. Acesso em: 17 jul. 2021a.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Divisão Regional do Brasil. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/geociencias/organizacao-do-territorio/divisao-regional/15778-divisoes-regionais-do-brasil.html?edicao=16163&t=sobre. Acesso em: 07 out. 2021b.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário de 2017. Disponível: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/6754. Acesso em: 17 jul. 2021c.
INÁCIO, M. R. de; FREITAS, M. L. G. Comparative analysis of costs between fields of a georeferenced soybean farm in Maracaju-MS. Custos e Agronegócio on line, v.16, n.4, p.79-104, 2020. Disponível em: http://www.custoseagronegocioonline.com.br/numero4v16/OK%204%20sojicultura%20english.pdf. Acesso em: 19 jul. 2021.
KNABBEN, C. C.; COSTA, J. S. Manual de classificação do feijão: instrução normativa n. 12, de 28 de março de 2008. Embrapa Arroz e Feijão-Fôlder/Folheto/Cartilha (INFOTECA-E), 2012. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101039/1/manualilustrado-06.pdf. Acesso em: 18 jul. 2021.
MALUF, R. S.; SPERANZA, J. S. Preços dos alimentos, modelos de agricultura e abastecimento alimentar no Brasil: os casos da soja e do feijão. Relatório Técnico, v.7, 2014. Disponível em: http://oppa.net.br/acervo/documentos/CERESAN%20Relat%20Tecnico%207%20Estudo%20precos%20AAid%20(2).pdf. Acesso em: 02 fev. 2019.
MATSUNAGA, M.; BEMELMANS, P. F.; TOLEDO, P. E. N. de; DULLEY, R.D.; OKAWA, H.; PEDROSO, I.A. Metodologia de custo de produção utilizada pelo IEA [Brasil]. Agricultura em São Paulo. v.23, p.123-139. 1976. Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/rea/tomo1_76/artigo3.pdf. Acesso em: 10 out. 2017.
NACHILUK, K.; OLIVEIRA, M. D. M. Custo de Produção: uma importante ferramenta gerencial na agropecuária. Análises e Indicadores do Agronegócio, v.7, n.5, maio 2012. Disponível em: http://www.iea.sp.gov.br/ftpiea/AIA/AIA-22-2012.pdf. Acesso em: 10 out. 2017.
PELEGRINI, D. F.; BEZERRA, L. M. C.; HASPARYK, R. G. Dinâmica da produção de feijão no Brasil: progresso técnico e fragilidades. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v.38, n.298, p.84-91, 2017.
PEREIRA, V. G. C.; GRIS, D. J.; MARANGONI, T.; FRIGO, J. P.; AZEVEDO, K. D. de; GRZESIUCK, A. E. Exigências agroclimáticas para a cultura do feijão (Phaseolus vulgaris L.). Revista Brasileira de Energias Renováveis, v.3, n.1, p.32-42, 2014. Doi: http://dx.doi.org/10.5380/rber.v3i1.36917
RABELO, A. C. R.; RIBEIRO, D. F.; REZENDE, R. M.; ALCANTRA, E.; de FREITAS, A. S. Adubação nitrogenada na cultura do feijoeiro. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, v.15, n.1, p.825-841, 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.5892/ruvrd.v15i1.3141.g3446. Disponível em: http://periodicos.unincor.br/index.php/revistaunincor/article/view/3141/pdf_671. Acesso em: 18 jul. 2021.
SANGERMAN-JARQUIN, D. M.; ACOSTA-GALLEGOS, J. A.; RINDERMANN, R. S. de; HUATO, M. A. D.; SAAVEDRA, B. S. L. Consideraciones e importancia social en torno alcultivo del frijol en el centro de México. Rev. Mex. Cienc. Agríc. Texcoco, v. 1, n. 3, p. 363-380, 2010. Disponível em: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-09342010000300007&script=sci_arttext. Acesso em: 17 out. 2017.
SEAB/DERAL. Secretaria da Agricultura e do Abastecimento. Custos de produção. Disponível em: http://www.agricultura.pr.gov.br/CustosProducao. Acesso em: 10 dez. 2021a.
SEAB/DERAL. Secretaria da Agricultura e do Abastecimento. Relatório de preços. Disponível em: http://www.agricultura.pr.gov.br/deral/precos. Acesso em: 11 dez. 2021b.
SOUZA, R. D. da S.; WANDER, A. E.; DA CUNHA, C. A. da; DA SCALCO, P. R. Ajustamento assimétrico de preços na cadeia produtiva do feijão no Estado de Goiás, Brasil. Agroalimentaria, Caracas, v.22, n.42, p.133-148, enero/jun. 2016. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1045015/ajustamento-assimetrico-de-precos-na-cadeia-produtiva-do-feijao-no-estado-de-goias-brasil. Acesso em: 01 dez. 2020.
TSUTSUMI, C. Y.; BULEGON, L. G.; PIANO, J. T. Melhoramento Genético do feijoeiro: avanços, perspectivas e novos estudos, no âmbito nacional. Nativa, Sinop, v. 03, n. 03, p. 217-223, jul/set. 2015. DOI: 10.31413/nativa.v3i3.2208
VENTURA, M. V. A; BATISTA, H. R. F.; BESSA, M. M.; PEREIRA, L. S.; COSTA, E. M.; OLIVEIRA, M. H. R. de. Research, Society and Development, v.9, n.7, p. e154973977, 2020. Doi: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i7.3977
VIVAN, G. A.; ROBAINA, A. D.; PEITER, M. X.; PARIZI, A. R. C.; BARBOZA, F. da S.; SOARES, F. C. Profitability of soybean crop, corn and bean grown under conditions of upland. Semina: Ciências Agrárias (Londrina), v.36, n.5, p. 2943-2950, 2015. DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p2943
VOLSI, B. R; TELLES, T. S.; REYDON, B. P. Evolução dos preços das terras agrícolas no Paraná entre 1998 e 2015. Revista de Ciências Agrárias, v. 40, n. 3, p. 670-682, 2017. Doi: https://doi.org/10.19084/RCA16129