Physical and chemical analysis of essential oil from peach palm (<i>Bactris gasipaes</i> Kunth - Arecaceae), from the municipality of Cruzeiro do Sul, Acre, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1980509839525

Keywords:

Amazon, Alto Juruá, Palm, Genetic variability

Abstract

In addition to standing out in the Amazonian landscape, Arecaceae species, popularly known as palm trees, add economic and social values. The purpose of this paper was to analyze the physical and chemical characteristics of the oils extracted from five varieties of peach palm fruits (Bactris gasipaes). In order to achieve such purpose, fruit samples from five plantation matrices were collected in the municipality of Cruzeiro do Sul, in the upper Juruá region (74º0 'W at 72ºW and 7º05' S at 9º40 'S). We determined the oil content, the density, the refractive index, the spectrophotometry, and the thin layer chromatography. The data were subjected to analyses of variance (ANOVA) and regression. The difference between the means of the treatment was tested with the Tukey test at 5% significance, performed with the aid of RStudio Core Team software, version 3.6.3 and with ExpDes.pt package, car, stats and fBasics. Our findings showed essential oil contents of 24.29%, 24.28% for matrices 2 and 4, and below 8.1% for matrices 1.3 and 5. The acidity index ranged from 1.26 to 5.22 mg NaOH / g oil, whereas the refractive index ranged from 1.4510 to 1.4690. The analysis of layer chromatography resulted in seven RFs, with the ranges 0.325; 0.45; 0.5; 0.6; 0.7; 0.8 and 1 for all oils analyzed.  Spectroscopic curves showed significant differences in the ranges 320 to 540 nm, indicating different functional groups and/or substances in the extractives. According to the results, the essential oil from the samples of peach palm fruits (Bactris gasipaes) showed distinct and significant values for the five physical and chemical parameters evaluated, which calls attention to a possible occurrence of genetic variability in the material studied. The findings suggest that the investigation should be expanded with a larger sample size, and that an alternative investment in genetic improvement should be confirmed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

William Ferreira Alves, Universidade Federal do Acre, Rio Branco, AC

Químico, Dr., Professor Adjunto do Centro de Ciências Biológicas e da Natureza, Universidade Federal do Acre, Rod. BR 364, Km 04, Distrito Industrial, CEP 69920-900, Rio Branco (AC), Brasil.

Géssica Silva Ribeiro, Pesquisadora Autônoma, Cruzeiro do Sul, AC

Engenheira Florestal, Pesquisadora Autônoma, Av. Seabra, 991, Bairro Arthur Maia, CEP 69980-000, Cruzeiro do Sul (AC), Brasil.

Maria Cristina Souza, Universidade Federal do Acre, Cruzeiro do Sul, AC

Bióloga, Dra., Professora Associada do Centro Multidisciplinar, Campus Floresta, Universidade Federal do Acre, Estrada do Canela Fina, km 12, Gleba Formoso, CEP 69980-000, Cruzeiro do Sul (AC), Brasil.

Ruthe Lima Souza, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, PE

Engenheira Agronôma, Estudante de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Fitopatologia da Universidade Federal Rural de Pernambuco, Rua Dom Manoel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, CEP 52171-900, Recife (PE), Brasil.

Fiama Natacha Lima Oliveira, Pesquisadora Autônoma, Cruzeiro do Sul, AC

Engenheira Florestal, Ma., Pesquisadora Autônoma, Rua três, 83, Conjunto Miritizal Paraíso, Bairro Nossa Senhora das Graças, CEP 69980-000, Cruzeiro do Sul (AC), Brasil.

Fabrício Rivelli Mesquita, Universidade Federal do Acre, Cruzeiro do Sul, AC

Químico, Dr., Professor Adjunto do Centro Multidisciplinar, Universidade Federal do Acre, Estrada do Canela Fina, km 12, Gleba Formoso, CEP 69980-000, Cruzeiro do Sul (AC), Brasil.

References

ACRE. Governo do Estado. Zoneamento Ecológico-Econômico do Estado do Acre, Fase II (Escala 1:250.000): Documento Síntese. 2. ed. Rio Branco: SEMA, 2010. 356 p.

AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA (Brasil). Resolução RDC/ANVISA/MS nº 270, de 22 setembro de 2005. Regulamento Técnico Para Óleos Vegetais, Gorduras Vegetais e Creme Vegetal. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 23 set. 2005. Seção 1.

AGUIAR, J. P. L.; YUYAMA, K.; SOUZA, F. C. A. Caracterização dos frutos de Pupunheira (Bactris gasipaes Kunth). Scientia Amazonia, [s. 1.] v. 8, n. 1, p. CA1-CA5, jan. 2019.

ALVES, W. F. et al. Características físico-químicas de óleos essenciais de plantas da Região do Vale do Juruá. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 11 n. 22, p. 535-546, dez. 2015.

ANGELUCCI, E. et al. Análise química de alimentos. Campinas: São Paulo, 1987. 123 p. (Manual Técnico).

ARKCOLL, D. B.; AGUIAR, J. P. L. Peach palm (Bactris gasipaes H.B.K.), a new source of vegetable oil from the wet tropics. Journal of the Science of Food and Agriculture, [s. l.], v. 35, n. 5, p. 520-526, maio 1984.

BRITO, R. S.; ALVES, W. F.; MOREIRA, J. G. V. Avaliação do efeito da inibição da antracnose do maracujazeiro com a utilização do óleo de pupunha (Bactris gasipaes). South American Journal of Basic Education, Techincal and Tecnological, Rio Branco, v. 4, n. 2, p. 43-48, nov. 2017.

CARVALHO, A. V. et al. Características físicas e químicas de frutos de pupunheira no estado do Pará. Revista Brasileira de Fruticultura, Jabuticabal, v. 35, n. 3, p. 763-768, set. 2013.

CÉO, L. V.A.; SILVA, M. G. C. P. C.; PINTO, S. S. Potencial de utilização do fruto da pupunheira (Bactris gasipaes Kunth) para produção de óleo. In: In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DA PUPUNHEIRA, 1., Ilhéus. Anais […]. Ilhéus: CEPLAC, 2011. CD ROOM.

CLEMENT, C. R. Pupunha-Net. Bactris gasipaes Kunth, Palm. [S. l.]: Rede de pesquisa e desenvolvimento da Pupunha no Brasil, 2007. Disponível em: www.inpa.gov.br/pupunha/pupunha.html. Acesso em: 15 jul. 2019.

CLEMENT, C. R.; AGUIAR, J. P. L.; ARKCOLL, D. B. Composição química do mesocarpo e do óleo de três populações de pupunha (Bactris gasipaes) do rio Solimões, Amazonas, Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 20, n. 1, p. 115-118, out. 1998.

COSTA, C. J.; MARCHI, E. C. S. Germinação de Sementes de Palmeiras com Potencial para Produção de Agroenergia. Planaltina: EMBRAPA Cerrados, 2008. 35 p.

CRISTO-ARAÚJO, M. et al. Domestication of Peach Palm in Southwestern Amazonia. Tipití, Journal of the Society for the Anthropology of Lowland South America, [s. 1.], v. 11. n. 2, p. 1-8, nov. 2013.

FRAXE, T. J. P.; PEREIRA, H. S.; WITKOSKI, A. C. Comunidades ribeirinhas amazônicas: modos de vida e uso dos recursos naturais. Manaus: Reggo Edições, 2011. 224 p.

GOEL, N. S. Models of vegetation canopy reflectance and their use in estimation of biophysical parameters from reflectance data, Remote Sensing Reviews, [s. 1.], v. 4, p. 1- 212, 1988.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. São Paulo, 2008.

LORENZI, H. et al. Flora Brasileira: Arecaceae (palmeiras). Nova Odessa: Instituto Plantarum, 2010.

MEDEIROS, G. R.; KWIATKOWSKI, A.; CLEMENTE, E. Características de qualidade de farinhas mistas de trigo e polpa de pupunha (Bactris gasipaes Kunth). Brazilian Journal of Food & Nutrition, Araraquara, v. 23, n. 4, P. 655-660, 2012.

MORA-URPÍ, J.; CLEMENT, C. R.; PATIÑO, V. Diversidad genética en pejibaye. I. Razas y poblaciones hibridas. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE BIOLOGÍA, AGRONOMÍA E INDUSTRIALIZACIÓN DEL PIJUAYO, 4., 1993, San José. Anais […]. San José: Editorial de la Universidad de Costa Rica, 1993.

MORA-URPÍ, J.; WEBER, J. C.; CLEMENT, C. R. Peach palm. Bactris gasipaes Kunth. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops.20. Rome: Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research; Gatersleben: International Plant Genetic Resources Institute, 1997. 83 p.

MOREIRA, W. C. O. et al. Análise de correlação em frutos de pupunha (Bactris gasipaes Kunth). Global Science and Technology, Rio Verde, v. 9, n. 3, p. 106-115, set. 2016.

MORETTO, E.; FETT, R. Tecnologia de óleos e gorduras vegetais na indústria de alimentos. São Paulo: EMBRAPA Algodão, 1998. 150 p.

PAULA, J. P. B. Estudo da ação repelente do óleo essencial de Ocimum selloi Benth contra o Anopheles braziliensis Chagas. 2002. Dissertação (Mestrado em Saúde Pública) - Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 2002.

RIBEIRO, E. P.; SERAVALLI, E. A. G. Química de Alimentos. São Paulo: Edgard Blücler; Instituto Mauá de Tecnologia, 2004. 184 p.

SÁ, C. P.; BERGO, C. L.; BAYMA, M. M. A. Aspectos socioeconômicos do Cultivo da Pupunha (Bactris gasipaes Kunth) para produção de palmito no Acre. Rio Branco: EMBRAPA, 2004. 4 p. (Comunicado técnico, 163).

SEBRAE/AC. Diagnostico social, produtivo e econômico do açaí nativo do munícipio de Feijó - AC. Rio Branco: EDUFAC, 2017. 77 p.

SILVA, V. P. et al. Avaliação da qualidade físico-química de óleo bruto extraído a partir da semente e fruto de pupunha (Bactris gasipaes). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIAS DE ALIMENTOS, 1., 2013, Campinas. Anais [...]. Campinas: Galoá, 2018.

SOUZA, C. S. et al. Análise físico-química do teor de lipídeos da pupunha (Bactris gasipaes Kunth) com e sem caroço. Saber Científico, Porto Velho, v. 7, n. 1, p. 23-33, fev. 2018.

WALLACE, R. H.; FERREIRA, E. Usos, extração e potencial de produção de frutos de três espécies de palmeiras nativas na Reserva Extrativista Chico Mendes, Acre: implicações para a extração comercial. In: SIVIERO, A. et al. (ed.). Etnobotânica e Botânica econômica do Acre. Rio Branco: EDUFAC, 2006. 410 p. Cap. 20.

YUYAMA, K.; SILVA, F. M. S. Desenvolvimento inicial da pupunheira em monocultivo e intercalado com culturas anuais. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 1, p. 15-19, mar. 2003.

Published

2021-03-15

How to Cite

Alves, W. F., Ribeiro, G. S., Souza, M. C., Souza, R. L., Oliveira, F. N. L., & Mesquita, F. R. (2021). Physical and chemical analysis of essential oil from peach palm (<i>Bactris gasipaes</i> Kunth - Arecaceae), from the municipality of Cruzeiro do Sul, Acre, Brazil. Ciência Florestal, 31(1), 533–549. https://doi.org/10.5902/1980509839525

Issue

Section

Technical Note