Thermal risk for common beans due to high temperatures in three counties of Rio Grande do Sul state

Autores

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X40430

Palavras-chave:

Abscission, Phaseolus vulgaris L., Ethylene Synthesis.

Resumo

Common beans are an important protein source for human diet. Much cultivated in small farms it is considered a subsistence crop, employing little cultivation technology. It presents a high susceptibility to temperatures above 28 °C in reproductive periods, causing abortion of plant parts due to the high temperature triggering the plant ethylene synthesis. The agroclimatic zoning for culture does not emphasis on air temperature, which affects the crop. With these assumptions, the aim of this work was to evaluate the high temperature thermal risk for the bean crop in Cruz Alta, Passo Fundo and São Luiz Gonzaga. From the maximum air temperature data obtained since 1961, we obtained the average frequency of days at which the maximum air temperature was equal or greater than 28 °C in ten-day periods. The bigger thermal risk was found in the third ten-day period of January and in the last ten-day period of December. Passo Fundo showed the better thermal conditions for bean crop. São Luiz Gonzaga, even during periods not indicated for the culture, during winter, still showed happen at least one day of thermal risk.

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Biografia do Autor

Guilherme Masarro Araujo, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Cursou graduação em Agronomia (2018) pela Universidade Federal da Fronteira Sul – UFFS, campus Cerro Largo e mestrado em Agronomia (2020) pela Universidade Federal de Santa Maria – UFSM, campus Frederico Westphalen.

Sidinei Zwick Radons, Universidade Federal da Fronteira Sul, Cerro Largo, RS

Cursou graduação (2007), mestrado (2010) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (2012). Atualmente é Professor da Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), campus Cerro Largo, atuando nas áreas de Agrometeorologia, Mudança Climática e Agricultura e Ecofisiologia agrícola.

Lana Bruna de Oliveira Engers, Universidade Federal da Fronteira Sul, Cerro Largo, RS

Aluna de doutorado, Universidade Federal de Santa Maria – campus Sede, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Fábio Miguel Knapp, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, GO

Doutorando em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás, mestre em Agronomia (2019) pela Universidade federal de Santa Maria, Engenheiro Agrônomo (2017) pela Universidade Federal da Fronteira Sul.

Felipe Puff Dapper, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Cursou graduação em Agronomia (2018) pela Universidade Federal da Fronteira Sul – UFFS, campus Cerro Largo e mestrado em Agronomia (2020) pela Universidade Federal de Santa Maria – UFSM, campus Frederico Westphalen.

Mariana Poll Moraes, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Graduação em Agronomia (2019) pela Universidade Federal da Fronteira Sul – UFFS, campus Cerro Largo e mestranda em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria – UFSM, campus Frederico Westphalen.

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Publicado

2020-05-14

Como Citar

Araujo, G. M., Radons, S. Z., Engers, L. B. de O., Knapp, F. M., Dapper, F. P., & Moraes, M. P. (2020). Thermal risk for common beans due to high temperatures in three counties of Rio Grande do Sul state. Ciência E Natura, 42, e108. https://doi.org/10.5902/2179460X40430

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