Desempenho de Leveduras Obtidas em Indústrias de Mato Grosso do Sul na Produção de Etanol em Mosto a Base de Cana de Açúcar

Authors

  • Margareth Batistote Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul
  • Claudia Andrea Lima Cardoso Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul
  • Dayane Doffinger Ramos Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul
  • José Roberto Ernandes Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X9487

Abstract

The process of ethanol production in Brazil uses sucrose as thesugar cane juice or molasses as a substrate for Saccharomyces cerevisiae whichresults in high production of ethanol. This study aims to evaluate thebiotechnological potential of strains of Saccharomyces cerevisiae used insugarcane mills in the southern region of Mato Grosso do Sul, the main power strain used in the region are: Catanduva 1, Pedra 2, Barra Grande 1and Fleischmann. Microbiological analysis showed similarities betweenaspects analyzed in the strains. The strains that showed the bestfermentation performance was Catanduva 1, strain Pedra 2 and Barra Grande1 showed the same response and the lower fermentation was showed inthe lineage Fleischmann. This study presented that the characterization ofthe potential of yeast strains in the fermentation process can increase ethanolproduction.

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Author Biographies

Margareth Batistote, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul

Centro de pesquisa em biodiversidade - Química.

Claudia Andrea Lima Cardoso, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul

Centro de pesquisa em biodiversidade - Química

Dayane Doffinger Ramos, Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul

Centro de pesquisa em biodiversidade - Química

José Roberto Ernandes, Universidade Estadual Paulista

Departamento de Bioquímica

Published

2010-12-09

How to Cite

Batistote, M., Cardoso, C. A. L., Ramos, D. D., & Ernandes, J. R. (2010). Desempenho de Leveduras Obtidas em Indústrias de Mato Grosso do Sul na Produção de Etanol em Mosto a Base de Cana de Açúcar. Ciência E Natura, 32(2), 83–95. https://doi.org/10.5902/2179460X9487

Issue

Section

Biology

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