Proposal for implementation of CP in a large fridge pigs

Authors

  • André Luiz Emmel Silva Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS
  • Daniela Elisa Bronstrup Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS
  • Jorge André Ribas Moraes Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS
  • Enio Leandro Machado Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130817630

Keywords:

Cleaner production, Environmental management, Fridge

Abstract

Customarily awareness by companies occurs through the need to service a new audience, called "green consumer", which requires knowledge about the origin of the products they consume and also require that the production conforms to environmentally sound practices, or by means of coercive factors such as fines and penalties due to possible impacts on the environment. This study evaluated the critical points in the production process of a large pig fridge, using the tools of Environmental Impact Assessment (EIA), the Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) and Severity Urgency and Trend (GUT). It was observed that the comparison between the headquarters FMEA and GUT pointed to the high water consumption as the main critical point, especially in the premises cleaning process. The implementation of an Environmental Management System and the adoption of Cleaner Production measures contributed positively to the reduction in water consumption and meant a reduction in the company's production costs, bringing guidelines for proper waste management, awareness for the rational use of water and adding value to the waste generated.

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Author Biographies

André Luiz Emmel Silva, Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS

Doutorando em Tecnologia Ambiental pela Universidade de Santa Cruz do Sul - UNISC. Mestre em em Tecnologia Ambiental, pela Universidade de Santa Cruz do Sul. Possui graduação em Engenharia de Produção e Especialização em Gerência da Produção, ambos pela Universidade de Santa Cruz do Sul.

Daniela Elisa Bronstrup, Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS

Mestre em Tecnologia Ambiental na Universidade de Santa Cruz do Sul.

Jorge André Ribas Moraes, Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS

Possui graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Maria, Mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Maria e Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina.

Enio Leandro Machado, Universidade de Santa Cruz do Sul, Santa Cruz do Sul, RS

Graduado em Química Industrial pela Universidade Federal de Santa Maria, mestrado em Química pela Universidade Federal de Santa Maria e doutorado em Engenharia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

 

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Published

2015-07-14

How to Cite

Silva, A. L. E., Bronstrup, D. E., Moraes, J. A. R., & Machado, E. L. (2015). Proposal for implementation of CP in a large fridge pigs. Monografias Ambientais, 14(2), 25–37. https://doi.org/10.5902/2236130817630

Issue

Section

ENVIRONMENTAL ISSUES