Meat consumption by students of different educational institutions of the Federal University of Santa Maria, RS, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.5902/223611708716Keywords:
Carne Bovina, Carne de Frango, Questionários, Ingestão.Abstract
http://dx.doi.org/10.5902/223611708716
This study aims to determine which types of meats consumed more by students of different educational institutions of the Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Rio Grande do Sul, Brazil. The collection took place from March to April 2011 through the sampling technique for the collection of primary data through forms applied to graduate students UFSM. The pilot study conducted revealed a standard deviation of 0.275 kg of meat consumed and a sampling error of 5%, thus the total sample size of 125 students were interviewed, with a confidence interval of 95%. Of the total respondents, 77% consume more beef, chicken 20% to 2% of the fish, and 1% consume more swine. It was found that beef is most commonly used by students of different learning centers UFSM and the lamb was chosen last option for consumption by students of the institution.
Downloads
References
BARBETTA, P. A. Estatística Aplicada às Ciências Sociais. 7. ed. Florianópolis: Editora da UFSC, 2008. 315 p.
DERCA/PROGRAD. Departamento de Registro e Controle Acadêmico/Pró-Reitoria de Graduação. Estatísticas. Disponível em: <http://www.ufsm.br/derca/>. Acesso em: 01 abr. 2011.
FAO. Food and Agriculture Organization. Divisão de produção e sanidade animal. Fontes de carne. Disponível em: <http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/meat/backgr_sources.html>. Acesso em: 15 jul. 2011.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Cidades. Santa Maria. Disponível em:
<http://www.ibge.gov.br/cidadesat/topwindow.htm?1>. Acesso em: 01 jul. 2011.
LEVY-COSTA, R. B. et al. Disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil: distribuição e evolução (1974-2003). Revista Saúde Pública, v. 39, n. 4, p. 530-540, 2005.
MAPA. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Bovinos e Bubalinos. 2011a. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/animal/especies/bovinos-e-bubalinos>. Acesso em: 15 mai. 2012.
MAPA. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Animal. Mercado Interno. 2011b. Disponível em: <http://www.agricultura.gov.br/animal/mercado-interno>. Acesso em: 15 jul. 2011.
NETO, A. D. B. Posicionamento estratégico do setor de carnes de caprinos e ovinos no mercado de carnes brasileiro. Revista Tecnologia & Ciência Agropecuária, v. 4, n. 4, p. 81-85, 2010.
PORTO, R. G. Consumidor final de carnes: características e hábitos em Pelotas, RS. Serviço de Informação da Carne. Disponível em: <http://www.sic.org.br/PDF/Pesquisa_Pelotas.pdf>. Acesso em: 15 jul. 2011.
REGMI, A.; GEHLTHAR, M. Consumer preferences and concerns shape global food trade. Food Review, v. 24, n. 3, p. 2-8, 2001.
SCHNEIDER, L. Estimativa dos Gastos dos Alunos da UFSM (2002): Aplicação da Amostragem Estratificada Proporcional. Santa Maria: UFSM, 2004. Monografia (Especialização em Estatística e Modelagem Quantitativa do Departamento de Estatística), Universidade Federal de Santa Maria, 2004.
SCHLUTER, G.; LEE, C. Changing food consumption patterns: their effect on the U.S. food system, 1972-1992. Food Review, v. 22, n. 2, p. 35-37, 1999.
SCHLINDWEIN, M. M.; KASSOUF, A. L. Análise da influência de alguns fatores socioeconômicos e demográficos no consumo domiciliar de carnes no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 44, n. 3, p. 549-572, 2006.
USDA. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Foreign Agricultural Service: Global Agricultural Information Network. Washington, D.C., 2012a. Online. Disponível em:
<http://gain.fas.usda.gov/Recent%20GAIN%20Publications/Livestock%20and%20Products%20Semiannual_Brasilia_Brazil_1-3-2012.pdf>. Acesso em: 09 mar. 2012.
VENERONI, G. B. Associação de snps em genes candidatos e de regiões cromossômicas com espessura de gordura subcutânea em bovinos da raça canchim. São Carlos: UFSCAR, 2010. 140f. Tese (Doutorado em genética e evolução), Universidade Federal de São Carlos, 2010.
VIANA J. G. A.; SILVEIRA V. C. P. Análise econômica da ovinocultura: estudo de caso na Metade Sul do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência Rural, v. 39, n. 4, p. 1187-1192, 2009.