Medical knowledge and practices in the Middle Ages: moderation in food and drink in dietetics writings

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2357797587430

Keywords:

Food, The capital vice of gluttony, Medical knowledge, Middle Ages

Abstract

In this article, the aim is to consider the capital vice of gluttony in medieval medical writings, produced by physicists and masters who worked, above all, in medical faculties in the 13th and 14th centuries. It is therefore proposed to investigate this theme in the works of Pedro Hispano and Arnaldo de Vilanova, especially in relation to the precepts concerning the care of their patients' diet, in which the recommendation for moderation as the main measure to maintain health predominated. From this perspective, the writings are also analyzed in order to understand the condemnation of excessive consumption of food and drink based on the articulation of medical and religious discourse.

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Author Biography

Maria Dailza da Conceição Fagundes, Goiás State University

Professora efetiva do Curso de História e do Programa de Pós-Graduação em Estudos Culturais, Memória e Patrimônio (PROMEP) da Universidade Estadual de Goiás (Câmpus Cora Coralina). Possui Doutorado (2014), Mestrado (2006), Graduação em História (2002) e Especialização em História do Brasil: Local, Regional e Nacional (2003) pela Universidade Federal de Goiás. Tem experiência na área de História Medieval com ênfase em História da Medicina, atuando principalmente nos seguintes temas: história, Idade Média, Península Ibérica. O campo de atuação abrange também o estudo sobre Ensino de História, Educação Patrimonial e Patrimônio Cultural da Saúde. Pesquisa e orienta nas seguintes temáticas: Universidades na Idade Média, Saúde e doenças, História das mulheres, Educação patrimonial e patrimônio cultural da saúde. Exerceu o cargo de Coordenadora do Curso de História/Câmpus Cora Coralina (2015/2016; 2017/2018) e de Vice-coordenadora no PROMEP (2019 - 2020). Atualmente, é Coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Estudos Culturais, Memória e Patrimônio (PROMEP) da Universidade Estadual de Goiás (2021 - 2023). É membro do grupo de pesquisa CNPq LUPA - Lugares e Patrimônios e do Núcleo Interdisciplinar Clássicos na Educação: Antiguidade e Medievalidade (NICE). Membro da Associação Nacional de História (ANPUH) e da Associação Brasileira de Estudos Medievais (ABREM).

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Published

2024-06-12

How to Cite

Fagundes, M. D. da C. (2024). Medical knowledge and practices in the Middle Ages: moderation in food and drink in dietetics writings. Revista InterAção, 15(2), e87430. https://doi.org/10.5902/2357797587430