TRADITIONAL COFFEE PRODUCTION SYSTEM IN THE STATE OF PARANÁ - BRAZIL: ANALYSIS OF COST INDICATORS, PRODUCTIVITY, INCOME AND CARBON CREDITS

Authors

  • Irene Domenes Zapparoli UEL
  • Marcia Regina Gabardo da Câmara UEL
  • Joel Ferracioli uel
  • Emerson Guzzi Zuan Esteves UEL
  • Daniela Carla Monteiro uel

DOI:

https://doi.org/10.5902/red.v2i24.5300

Keywords:

Economic Analysis. Production System. Carbon sequestration.

Abstract

The aim of this paper is to analyze the economic feasibility of traditional coffee production. The methodological procedures involve the discussion of the literature of economics and environmental ecology. The data used in the article was collected from SEAB/DERAL (2012), whose properties represent the rural plantations of coffee the traditional production system prevalent in Paraná. The data reflect the mean standard from Paraná regions and may differ individually from one location to another. The analysis and discussion of indicators of social and economic feasibility of carbon sequestration show that the trees require a large amount of carbon to grow and end up taking the element of air. The study concludes that the natural process helps to reduce considerably the amount of CO2 in the atmosphere: each hectare of forest absorbs from 150 to 200 tons of carbon. And investments in search of improved techniques, product certification, and the welfare of the producer families will increase the sustainability of coffee production and economic development of each region specializes in coffee.

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Author Biographies

Irene Domenes Zapparoli, UEL

Possui graduação em Ciências Econômicas pela Universidade Estadual de Londrina (1981) e mestrado em Economia Rural pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (1990). Estudos de doutorado no Institute of Education / London University, no período de 2001 a 2004. Doutora pela Pontífica Universidade Católica, 2007, no Programa de Pós-Graduação em Educação: História, Política, Sociedade e Ciências Sociais. Atualmente professora adjunto do Departamento de Economia da Universidade Estadual de Londrina, é Coordenadora do Curso de Especialização de Economia do Meio Ambiente - UEL e Diretora do Núcleo de Pesquisas do Meio Ambiente (NEMA/UEL). Tem experiência na área de estudos socioeconômicos e cultural, com ênfase em licenciamento ambiental. Atuando nos seguintes temas: Resíduos sólidos, PCHs, UTEs e parcelamentos de lotes urbanos como opção de segunda moradia ou residência.

Marcia Regina Gabardo da Câmara, UEL

Doutora em Teoria Econômica pela Universidade de São Paulo, coordenadora do Programa de Pós – Graduação em Economia – PPE, concentração em Economia Regional, da Universidade Estadual de Londrina

Joel Ferracioli, uel

Mestrando do Programa de Pós –Graduação em Economia – PPE, concentração em Economia Regional, da Universidade Estadual de Londrina

Emerson Guzzi Zuan Esteves, UEL

Mestrando do Programa de Pós –Graduação em Economia – PPE, concentração em Economia Regional, da Universidade Estadual de Londrina

Daniela Carla Monteiro, uel

Mestrando do Programa de Pós –Graduação em Economia – PPE, concentração em Economia Regional, da Universidade Estadual de Londrina

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Published

2013-01-25

How to Cite

Zapparoli, I. D., Câmara, M. R. G. da, Ferracioli, J., Esteves, E. G. Z., & Monteiro, D. C. (2013). TRADITIONAL COFFEE PRODUCTION SYSTEM IN THE STATE OF PARANÁ - BRAZIL: ANALYSIS OF COST INDICATORS, PRODUCTIVITY, INCOME AND CARBON CREDITS. Economia E Desenvolvimento, 24(2). https://doi.org/10.5902/red.v2i24.5300

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