Configuration and organization of Primary Health Care regarding actions to promote infant food and nutrition in a city located in the Zona da Mata of Minas Gerais

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X43690

Keywords:

Infant nutrition, Health police, Primary health care

Abstract

The study analyzed the promotion of infant food and nutrition for children under two years in the Primary Health Care in a city located in Minas Gerais. An exploratory and descriptive study interviewing managers, coordinating nurse, community health workers and mothers of registered children. The data were analyzed using the Shapiro-Wilk normality test and Fisher's exact test, Pearson's chi-square test and simple Student t test. The city did not implement the Strategy Amamenta e Alimenta Brasil. Strategy for Family Health performed childcare, but in an irregular or incomplete way. The main difficulties were low adherence by mothers and work overload by nurses. SISVAN's nutritional diagnosis reports are not used.55.6% of mothers participate in the childcare. 33.3% of mothers received guidance on breastfeeding before and after the baby was born. 22.2% received it during prenatal care and 5.6% received it only after the baby was born. Half of the mothers received guidance on healthy complementary feeding. No significant associations were found for the participation of mothers and the variables maternal education, maternal age, having an only child, being an adolescent mother. Mothers should be advised on the approach of the units to monitor the child's growth and development, preventing health problems.

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Author Biographies

Tatiane Cristina Serafim, Departamento de Nutrição e Saúde, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Mestre em Ciências da Saúde, programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa. 

Bruno David Henriques, Departamento de Enfermagem e Medicina, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Doutor em Ciências da Saúde. Professor da Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Enfermagem e Medicina.

Raquel Maria Amaral Araújo, Departamento de Nutrição e Saúde, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Doutora em Saúde da Criança e da Mulher. Professora da Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Nutrição e Saúde.

Carolina Araujo dos Santos, Departamento de Nutrição e Saúde, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Doutora em Ciência da Nutrição. Nutricionista do Departamento de Nutrição e Saúde na Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Nutrição e saúde.

Emanuelle Emília Ferreira Parreiras, Departamento de Nutrição e Saúde, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Mestre em Ciências da Saúde, programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa. 

Mikelen de Oliveira, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduanda em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Marina Alves Vechi, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduanda em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Abel Mendonça Alves, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduando em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Mateus Capobiango Bicalho, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduando em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Victor Emanuel Ribeiro, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduando em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Felipe Oliveira Martins, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduando em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Bernardo Melo Gaspar, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduando em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Sara Fassarella Donato, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Graduanda em Medicina, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa.

Brunnella Alcantara de Chagas Freitas, Departamento de Medicina e Enfermagem, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG

Doutora em Ciência da Nutrição. Professora da Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Enfermagem e Medicina.

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Published

2021-05-18 — Updated on 2022-04-06

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How to Cite

Serafim, T. C., Henriques, B. D., Araújo, R. M. A., Santos, C. A. dos, Parreiras, E. E. F., Oliveira, M. de, Vechi, M. A., Alves, A. M., Bicalho, M. C., Ribeiro, V. E., Martins, F. O., Gaspar, B. M., Donato, S. F., & Freitas, B. A. de C. (2022). Configuration and organization of Primary Health Care regarding actions to promote infant food and nutrition in a city located in the Zona da Mata of Minas Gerais. Ciência E Natura, 43, e19. https://doi.org/10.5902/2179460X43690 (Original work published May 18, 2021)

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