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Water use, reuse and treatment in the food industry: A theorical study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2179460X42099

Keywords:

Water resources. Food industry. Circular economy. Water. Wastewater.

Abstract

This paper aims to analyze the scientific literature produced on water use, reuse, and treatment, in the food industry during the period between 2008 and 2018. The study considered articles indexed in the Scopus and Web of Science databases, as well as Brazilian theses and dissertations. The research used content analysis to explore the corpus, which was formed by the publications’ abstracts, and the software Iramuteq was used to support the analysis. The content was separated into two lexical blocks: a) “water management,” explained by the classes “water consumption indicators,” “rational use of water,” and “environmental management;” and (b) “wastewater management,” explained by the classes “fluent management” and “measurement and monitoring.” The study pointed to four emergent research opportunities on the theme: “water conservation;” “water reuse;” “new productive standards,” and “empirical studies.” The results show a high interest of Chinese, Indian, and European researchers in water management in all cycles of use, and scarce studies in highly industrialized countries with a strong projection of water stress, such as the USA, Japan, and Russia. Also, it is possible to observe that there is a growing interest in this subject due to the projection of water stress in the near future.

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Author Biographies

Tatiane Valeria Rodrigues, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Graduação em Engenharia de Produção, especialização em Engenharia da Qualidade Integrada pela Faculdade de Ciências Aplicadas de Cascavel e Mestrado em Recursos Naturais na Universidade Federal do Mato Grosso do Sul. 

Alexandre Meira de Vasconcelos, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutor em Engenharia de Produção e Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina. Pós-graduado lato sensu em Administração de Pessoas pela Universidade Federal do Paraná. Graduado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. Professor e consultor de empresas. Professor Adjunto da UFMS e na Pós-Graduação em Recursos Naturais.

Denize Demarche Minatti Ferreira, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Pós-doutora em Contabilidade, Doutora em Engenharia e Gestão do Conhecimento pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Gestão do Conhecimento (UFSC), Mestre em Ciência e Tecnologia Ambiental, Graduada em Ciências Biológicas e Bacharel em Ciências Contábeis. Professora do Departamento de Ciências Contábeis (UFSC), do Programa de Pós-graduação em Ciências Contábeis (PPGC/UFSC) e pesquisadora do Núcleo de Estudos em Contabilidade e Controladoria (NECC). 

Alessandra Rodrigues Machado de Araujo, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Contabilidade (PPGC) pela Universidade Federal de Santa Catarina. Possui mestrado e graduação em Ciências Contábeis pela Universidade Federal de Santa Catarina, atuando nos seguintes temas: sustentabilidade ambiental, custos da sustentabilidade, gestão ambiental, gestão dos recursos hídricos, evidenciação ambiental e pesquisa agropecuária.

Hans Michael van Bellen, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

Graduação em Engenharia Mecânica, mestrado em Administração e doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina com realização de doutorado modalidade Sandwich pela Universität Dortmund e realização de Pós Doutorado junto a University of California - Berkeley. Atualmente é professor associado da Universidade Federal de Santa Catarina, vinculado ao Departamento de Engenharia do Conhecimento do Centro Tecnológico. Atua como docente e pesquisador nos programas de pós graduação em Administração e Contabilidade. 

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Published

2020-06-29

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How to Cite

Rodrigues, T. V., Vasconcelos, A. M. de, Ferreira, D. D. M., Araujo, A. R. M. de, & van Bellen, H. M. (2020). Water use, reuse and treatment in the food industry: A theorical study. Ciência E Natura, 42, e79. https://doi.org/10.5902/2179460X42099

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