Responsible Consumption Group Feira Virtual Bem da Terra: Feasibility strategies through the analysis of price sensitivity
DOI:
https://doi.org/10.5902/2359043265857Keywords:
Solidarity economy, Local development, Price elasticity of demand, AgroecologyAbstract
The use of collective action to deal with social problems of a political and economic nature, linked to consumption and production, dates back to the 19th century around the world and does not cease today in any part of it. From classic cooperativism to solidary economy, reflections on the impact of consumption in this context have mobilized experiences, such as the Responsible Consumption Groups (RCGs). We studied the experience of organization for consumption located in Pelotas (RS), the RGC Feira Virtual Bem da Terra, having as a mediator the analysis of the price elasticity of demand of its members. The objective of this analysis was (i) to understand the behavior of the demand faced by the group and, based on the results found, (ii) to propose applications to internal management. The data used were obtained from the records of the initiative's management system. The sample consisted of weekly data and comprised the period from 2015 to 2018 for each associate. The results obtained captured that the demand for products that make up the largest portion of the RGC's distribution is not sensitive to price changes.
Downloads
References
ALTIERI, M. Agroecologia: a dinâmica produtiva da agricultura sustentável. 4ª Ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2004.
BADUE, A.; TORRES, A.; ZERBINI, F.; PISTELLI, R. CLECH, Y. Manual pedagógico: entender para intervir: por uma educação para o consumo responsável e o comércio justo. São Paulo: Instituto Kairós; Paris: Artisans duMonde,. 2005.
COELHO, A; AGUIAR, D; EALES, J. Food Demand in Brazil: An Application of Shonkwiler & Yen Two-Step Estimation Method. Estudos Econômicos, São Paulo, v. 40, n. 1, p. 185-211, 2009.
COELHO, A; AGUIAR, D. O modelo Quadratic Almost Ideal Demand System (QUAIDS): Uma aplicação para o Brasil. In: SILVEIRA et al (Org). Gasto e consumo das famílias brasileiras contemporâneas. Brasília: IPEA, v.2, pp. 485 -514, 2007.
CRUZ, A. A construção de uma estrutura-rede de comercialização entre Empreendimentos de Economia Solidária. In: RIGO, A; CANÇADO, A, SILVA JUNIOR, J (Orgs). Casos de ensino: cooperativismo e associativismo. Petrolina: Gráfica Franciscana, pp. 21-46, 2011.
CRUZ, A. A diferença da igualdade: a dinâmica da economia solidária em quatro cidades do Mercosul. 2007. 343 f. Dissertação (doutorado em economia aplicada) - Instituto de Economia, Universidade de Campinas, Campinas, 2007.
DRUCKER, P. Administração de organizações sem fins lucrativos: princípios e práticas. São Paulo: Pioneira Thonison Learning, 2006.
FARIA, J. Gestão participativa: relações de poder e de trabalho nas organizações. São Paulo: Editora Atlas, 2009.
FERREIRA, A. Demanda domiciliar de alimentos orgânicos no Brasil. 124 f. Dissertação (Mestrado em Economia Aplicada) - Universidade Federal de Viçosa - UFV, Viçosa, 2015.
GUERRA, P. Socioeconomia de la solidaridad. Montevidéu: Nordan-Comunidad, 2002.
GOODMAN, D; REDCLIFT, M. The machinery of hunger: the crisis of Latin American food systems. In: Environment and Development in Latin America: The Politics of Sustainability. Manchester: Manchester University Press, Cap. 3, p.49-78, 1991.
GONÇALVES, J; MASCARENHAS, T. Consumo responsável em ação: Tecendo relações solidárias entre campo e a cidade. São Paulo: Instituto Kairós, 2017.
LAMBERSENS, S. ARTIS, A.; DEMOUSTIER, D.; MELO, A. History of consumer co-operatives in France: From the Conquest of Consumption by the Masses to the Challenge of Mass Consumption. In:A GlobalHistory of Consumer Co-operation since 1850. Leiden: Brill, Cap. 5, p. 99-120, 2017.
LICOVISKI, E.; LIMA, L.F.; HERSEN, A. A elasticidade-preço de demanda no segmento supermercadista de varejo: um estudo de caso com abordagem empírica. Revista Capital Científico. v. 12, n. 3. 2014.
MASCARENHAS, T; GONÇALVES, J. Fome de mudança: os desafios da alimentação saudável e de sua democratização.
PISTELLI, R.; MASCARENHAS, T. Caminhos para a prática de consumo responsável: Organização de Grupos de Consumo Responsável. São Paulo: Instituto Kairós, 2011.
OTTERLOO, A. M. A tecnologia a serviço da inclusão social e como política pública. In: RTS – REDE DE TECNOLOGIA SOCIAL. Tecnologia social e desenvolvimento sustentável: Contribuições da RTS para a formulação de uma política de Estado de Ciência, Tecnologia e Inovação. 2ª Ed. Brasília: Secretaria Executiva da Rede de Tecnologia Social (RTS), p. 17-24, 2010.
SAITO, Y. A Brief Chronicle of the Modern Japanese Consumer Cooperative Movement. Tokyo: Japanese Consumers’ Co-operative Union(JCCU), 2010. Disponível em: https://community-wealth.org/sites/clone.community-wealth.org/files/downloads/book-saito.pdf.
SINGER, P. Introdução à Economia Solidária. São Paulo: Fundação Perseu Abramo, 2002.
SINGER, P. O preço justo no comércio justo. Disponível em: http://www.mobilizadores.org.br/wp-content/uploads/2014/05/preco-justo-no-comercio-justo.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maria Laura Victória Marques, Julia Uhr, Daniel Uhr
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).