Consumers profile and preferences purchasing products at free markets in the city of Chapecó (SC)

Authors

  • Camila Fante Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC
  • Luciara Souza Gallina Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC
  • Fernanda Grison Confortin Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC
  • Junir Antonio Lutinski Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC https://orcid.org/0000-0003-0149-5415

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236583441701

Keywords:

Regional culture, Organic products, Food security.

Abstract

Introduction: Free markets shows are spaces where organic products can be found. The free markets contributes to healthy food for the population, as these people go to the free markets in search of better quality food. Free markets are characterized by the presence of producers and the sale of unprocessed or minimally processed products from the field. Objetive: to describe the profile and food preferences of consumers who buy products in free markets in the city of Chapecó (SC). Methods: It is characterized as a cross-sectional study, with a descriptive character with a quantitative approach. A total of 100 people, aged 18 years and over, were randomly enrolled, who made purchases at city free markets between February and April 2019. The profile analysis used questions related to gender, age, schooling, housing, income, family composition, water supply, the reasons that lead them to attend the free markets, most consumed products and food preferences. Results: Women over 45 years were the most frequent in the sample. The complete high school, own housing, income between two to five minimum wages, family composition of only two people and treated water characterized the profile. Conclusion: Consumers go to the free markets in search of organic products, especially vegetables, and have preferences for non-industrialized foods. Encouraging the population and farmers are recommendations to help expand the market for organic products in the region.

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Author Biographies

Camila Fante, Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC

Nutricionista pela Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, Santa Catarina.

Luciara Souza Gallina, Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Pelotas , especialização em Terapia Nutricional (UFSC) e Saúde Coletiva (UPF) e mestrado em Administração (UDESC). Atualmente é professora da Universidade Comunitária da Região de Chapecó SC-Unochapecó. Tem experiência na área de Nutrição Social. 

Fernanda Grison Confortin, Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2000), Pós Graduação Lato Sensu em Nutrição Humana Área de Concentração em Nutrição Clínica pela mesma Universidade (2001) e Mestrado em Biotecnologia pela Universidade de Caxias do Sul (2006). Atualmente é professor titular da Universidade Comunitária da Região de Chapecó, UNOCHAPECÓ, atuando na função de coordenadora do curso de graduação em Nutrição (bacharelado) e curso de Pós Graduação Lato Sensu em Nutrição Clínica Funconal Aplicada a Estética e a Esportiva. Membro do Núcleo de Estudos e Pesquisa em Alimentação e Nutrição - Nepal, desenvolvendo pesquisas vinculados as áreas Nutrição Clínica e Esportiva. Tem experiência docente na graduação e pós-graduação Lato Sensu na área da saúde com ênfase nos seguintes temas, nutrição clínica e nutrição esportiva. Nutricionista proprietária da empresa no ramo de alimentação saudável Nutrechef.

Junir Antonio Lutinski, Universidade Comunitária da Região de Chapecó, Chapecó, SC

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade do Oeste de Santa Catarina (2002), Especialista em Gestão ambiental com atuação na área de gestão de resíduos, Mestre em Ciências Ambientais pela Universidade Comunitária da Região Oeste de Santa Catarina (2007) e Doutor em Biodiversidade Animal pela Universidade Federal de Santa Maria (2014). Atua como Biólogo na Secretaria da Saúde do município de Chapecó, SC no controle de populações de vetores. Como professor na UNOCHAPECÓ, atua no Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Professor visitante na Universidad Nacional de Misiones, Argentina. 

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Published

2020-04-18

How to Cite

Fante, C., Gallina, L. S., Confortin, F. G., & Lutinski, J. A. (2020). Consumers profile and preferences purchasing products at free markets in the city of Chapecó (SC). Saúde (Santa Maria), 46(1). https://doi.org/10.5902/2236583441701