Physical-chemical and microbiological evaluation of coconut waters produced in the city of Juazeiro do Norte, Ceará

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236583441265

Keywords:

Coconut water, Physical-chemical analysis, Microbiological analysis, Health legislation.

Abstract

Objective: The objective of this study was to carry out an investigation of the quality of coconut waters produced in the city of Juazeiro do Norte, Ceará, at the physical-chemical and microbiological level, and to verify whether they are in accordance with the current legislation (Nº 27, of 22 July 2009). Methods: Three different brands were used in this study, where they were called A, B and C, of the potted and cooled type. Total titratable acidity, pH, total soluble solids, reducing sugars and the presence of some microorganisms (Salmonella sp., Escherichia coli, Molds and yeasts) were analyzed. Results: The physical-chemical analyzes showed that the pH of all samples is above the allowed limit, since the total soluble solids fit the standard, the values of total titratable acidity and reducing sugars are below the values mentioned in the literature. The results of qualitative microbiological analyzes show that all microorganisms mentioned above are present in all samples. Conclusion: Finally, it is concluded that all samples are unsatisfactory, as they are not following good manufacturing practices, thus requiring more rigid control.

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Author Biographies

Mardila Sâmia Jorge Silva, Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte, Juazeiro do Norte, CE

Formada em Farmácia pela Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte (Estácio/FMJ), Juazeiro do Norte, CE, Brasil.

Dárcio Luiz de Sousa Júnior, Universidade Regional do Cariri, Crato, CE

Formado em Biomedicina pelo Centro Universitário Dr. Leão Sampaio (UNILEÃO), Juazeiro do Norte, Ceará, Brasil. Especialista em Microbiologia Clínica (2016 - UNILEÃO) e em Farmacologia Clínica (2018 - URCA) e atualmente mestrando em química biológica na Universidade Regional do Cariri - URCA. Tem experiência em modelos animais de inflamação, nocicepção e toxicidade, assim como atividade antimicrobiana de produtos naturais com batérias multirresistentes.

Maria Lucivânia de Oliveira Braz, Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte, Juazeiro do Norte, CE

Formada em Ciências Biológicas pela Universidade Regional do Cariri (URCA), Crato, Ceará, Brasil. Pós-graduada em Ecologia pela Universidade Regional do Cariri.

Camilla da Silva Correia, Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte, Juazeiro do Norte, CE

Formada em Ciências Biológicas pela Universidade Regional do Cariri (URCA), Crato, Ceará, Brasil. Possui especialização em Análises clínicas pelo Centro Universitário Dr. Leão Sampaio (2017).

Rafael de Carvalho Mendes, Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte, Juazeiro do Norte, CE

Formado em Farmácia pela Universidade Federal da Paraíba, especialização em Microbiologia Clinica pela Sociedade Brasileira de Microbiologia. Mestre em Microbiologia Médica na Universidade Federal do Ceará. Atualmente é docente do curso de farmácia da Faculdade de Juazeiro do Norte (FJN) e docente do curso de farmácia da Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte (Estácio/FMJ). Membro do núcleo docente estruturante (FJN) e membro efetivo do comitê de ética em pesquisa envolvendo seres humanos. Tem experiência em Microbiologia, tecnologia farmacêutica e biologia molecular.

Ana Emília Formiga Marques, Faculdade de Medicina Estácio de Juazeiro do Norte, Juazeiro do Norte, CE

Possui graduação em BACHARELADO EM FARMÁCIA pela Faculdade Santa Maria de Cajazeiras (2013) e mestrado em Ciências Naturais e Biotecnologia pela Universidade Federal de Campina Grande (2016). Atualmente é professora - COLÉGIO E CURSO MASTERS GOLD, professora - FASP - FACULDADE SAO FRANCISCO DA PARAIBA e professora da FACULDADE DE MEDICINA ESTÁCIO DE JUAZEIRO DO NORTE, CE. Atuando nas disciplinas de: Química Analítica. Farmacologia. Bromatologia e Química Geral. 

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Published

2020-04-30

How to Cite

Silva, M. S. J., Sousa Júnior, D. L. de, Braz, M. L. de O., Correia, C. da S., Mendes, R. de C., & Marques, A. E. F. (2020). Physical-chemical and microbiological evaluation of coconut waters produced in the city of Juazeiro do Norte, Ceará. Saúde (Santa Maria), 46(1). https://doi.org/10.5902/2236583441265

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