The financing full-time school meals: the real in clean dishes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/1984644448198

Keywords:

PNAE, Per capita value, Full-time

Abstract

The present work that brings in its title the analogy "the real in clean dishes", as a provocative way of evidencing knowledge about the financing policy of school feeding in Brazil, analyzes the process of correction of the per capita values of the National School Feeding Program - NSFP, in Brazilian public basic education, full-time (2013/2018). It was elaborated from the data analysis of the NSFP per capita values, passed on to public schools and full time agreements, according to the number of enrollments, the documentary study of the Brazilian educational legislation for school feeding, and authors of education funding. It was found that there is a need for a higher per capita value to the NSFP for full-time education, with annual correction and definition /regulation of the minimum value of the complementation by the federated entities.

Author Biographies

Francisco Adaylson Abreu Oliveira, GEPPEB/UFPA

É mestre em Currículo e Gestão da Educação Básica pela Universidade Federal do Pará (UFPA). Possui especialização em Educação Inclusiva pela Faculdade de Tecnologia e Ciências da Bahia (FTC/BA). É graduado pela UFPA em Letras Língua Inglesa e em Pedagogia pela Universidade Estadual do Pará (UEPA). Atualmente ocupa o cargo efetivo de Especialista em Educação da SEDUC/PA e de professor da Educação Básica da rede municipal de Igarapé-Açu/PA. É ex-Bolsista da CAPES no PPGE/UFPR pelo projeto de mobilidade acadêmica PROCAD Amazônia. É membro do grupo de pesquisa GEPPEB/UFPA - Grupo de Estudos e Pesquisa para Políticas Públicas e Educação Básica.

Fabrício Aarão Freire Carvalho, GEPPEB/UFPA

Dr. em Educação (Programa de Pós-Graduação em Currículo e Gestão da Escola Básica - PPEB/NEB/UFPA)

Professor doutor na Universidade Federal do Pará, Belém, Pará.


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Published

2021-05-05

How to Cite

Oliveira, F. A. A., & Carvalho, F. A. F. (2021). The financing full-time school meals: the real in clean dishes. Education, 46(1), e37/ 1–25. https://doi.org/10.5902/1984644448198