Sustainable food production in hydroponics

Authors

  • Janine Farias Menegaes Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Jorge Eugênio Filipetto Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Andrielle Magrini Rodrigues Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Osmar Souza dos Santos Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130818750

Keywords:

Sustainable production, Hydroponics, Environmental problems

Abstract

The hydroponics is a form of agricultural production with the use of nutrient solution in a greenhouse, has excellent yield per area and high quality food. hus, the study aimed to sustainable food production in hydroponic culture, with the direct use of rainwater captured in reservoirs. The experiments with lettuce, arugula, tomato, physalis, nasturtium and pastures were conducted between the years 2010 to 2012, the Polytechnic College of UFSM, (29 42 'S, 53 42' and the altitude of 95m). Conducted in a greenhouse in NFT hydroponic system, using rain water, collected and stored in two tanks, 7mil liters each. We used anti-insect screens, preventing the entry and the attack of the same plants, resulting in a low environmental impact production and unused pesticides. The high production and quality of food are all due to environmental protection plastic cover, thus favoring the annual crop of vegetable crops not stopping in seasonal food. Thus, hydroponics becomes an alternative production and income for small, medium and large producers, increasing the production of seasonal to annual, reduction of order and water reuse in production.

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Author Biographies

Janine Farias Menegaes, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Engenheira Agrônoma formada pela Universidade Federal de Santa Maria. Mestre em Engenharia Agrícola. Doutora em Agronomia.

Jorge Eugênio Filipetto, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria; Licenciatura Plena no Ensino Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria; Especialização em Educação Ambiental pela Universidade Federal de Santa Maria; mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria.

Andrielle Magrini Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria, graduação em Ciências Naturais pela Universidade de Passo Fundo, mestrado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa e doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa.

Osmar Souza dos Santos, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria, graduação em Ciências Naturais pela Universidade de Passo Fundo, mestrado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa e doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa.

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Published

2015-09-28

How to Cite

Menegaes, J. F., Filipetto, J. E., Rodrigues, A. M., & Santos, O. S. dos. (2015). Sustainable food production in hydroponics. Monografias Ambientais, 14(3), 102–108. https://doi.org/10.5902/2236130818750

Issue

Section

ENVIRONMENTAL EDUCATIVE PRACTICES

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