Sustainable food production in hydroponics

Authors

  • Janine Farias Menegaes Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Jorge Eugênio Filipetto Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Andrielle Magrini Rodrigues Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS
  • Osmar Souza dos Santos Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236130818748

Keywords:

Sustainable production, Hydroponics, Environmental problems

Abstract

The hydroponics is a form of agricultural production with the use of nutrient solution in a greenhouse, has excellent yield per area and high quality food. hus, the study aimed to sustainable food production in hydroponic culture, with the direct use of rainwater captured in reservoirs. The experiments with lettuce, arugula, tomato, physalis, nasturtium and pastures were conducted between the years 2010 to 2012, the Polytechnic College of UFSM, (29 42 'S, 53 42' and the altitude of 95m). Conducted in a greenhouse in NFT hydroponic system, using rain water, collected and stored in two tanks, 7mil liters each. We used anti-insect screens, preventing the entry and the attack of the same plants, resulting in a low environmental impact production and unused pesticides. The high production and quality of food are all due to environmental protection plastic cover, thus favoring the annual crop of vegetable crops not stopping in seasonal food. Thus, hydroponics becomes an alternative production and income for small, medium and large producers, increasing the production of seasonal to annual, reduction of order and water reuse in production.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Janine Farias Menegaes, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Engenheira Agrônoma, Mestranda do PPGEA, Universidade Federal de Santa Maria.

Jorge Eugênio Filipetto, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Zootecnista, Colégio Politécnico, Universidade Federal de Santa Maria.

Andrielle Magrini Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Acadêmica em Agronomia, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria.

Osmar Souza dos Santos, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS

Engenheiro Agrônomo, Dr., Colégio Politécnico, Universidade Federal de Santa Maria.

References

CARVALHO, J. E.; ZANELLA, F.; MOTA, J. H.; LIMA, A. L. S. Cobertura morcot do solo no cultivo de alface Cv. Regina 2000, em Ji-Paraná/RO. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 5, p. 935-939, 2005.

CASTRO, A. C. Formulación de la solción nutritiva. Parámetros de ajuste. In: MILAGROS, M.F.; GÓMEZ, I.M.C. (Edits). Cultivos sin suelo II. Curso Superior de Especialización. 2d. Almería: DGIFA-FIAPA – Caja Rural de Almería. 1999. p. 257-266.

CESSA, R. M. A.; Produção de capuchinha cultivada em vaso com diferentes doses de fósforo e potássio em casa de vegetação. Global Science Technology, n. 3, p. 1-7, 2009.

CHAVES, A.C.; SCHUCH, M.W.; ERIG, A.C. Estabelecimento e multiplicação in vitro de Physalis peruviana L. Revista Ciência e Agrotecnologia, v.29, n.6, p. 1281-1287, 2005.

CORRÊA, M. P. Dicionário das plantas úteis do Brasil e das exóticas cultivadas. Rio de Janeiro: Imprensa Nacional. 1984. p. 671-673.

FAO. Manual técnico forragem verde hidropônico. Santiago, 2001. v.1, 73p.

LIMA, C.S.M.; SEVERO, J.; MANICA-BERTO, R.; SILVA, J.A.; RUFATO, L.; RUFATO, A.R. Características físico-químicas de physalis em diferentes colorações do cálice e sistemas de condução. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 31, n. 4, p. 1060-

, 2009.

MARTINEZ, H. E. P.; SILVA FILHO, J. B. Introdução ao cultivo hidropônico de plantas. 3ª. Ed. Viçosa: UFV, 2006. 111p.

MELO, E. F. R. Q.; SANTOS, O. S. Comportamento de nastúrcio (Tropaeolum majus L.) em hidroponia. Horticultura Brasileira, v.24, n.1, p. 2542-2549, 2006. (Suplemento do Congresso).

PURQUERIO, L. F. V. O mercado de rúcula. Pesquisadores Científicos. Instituto Agronômico/APTA – Centro de Horticultura, 2007. Disponível em: http://www.iac.sp.gov.br/Tecnologias/Rucula/Rucula.htm. Acessado em: 12 jun. 2011.

RUFATO, L.; RUFATO, A.R.; SCHLEMPER, C.; LIMA, C.S.M.; KRETZSCHMAR, A,A. Aspectos técnicos da cultura da physalis. Pelotas: UFPel, 2008. 100p.

SANTOS, O. S. Hidroponia da alface. Santa Maria: Imprensa Universitária, 2000, 160p.

SANTOS, O. S.; SCHMIDT, D.; NOGUEIRA FILHO, H.; LONDERO, F. A. Cultivos sem solo – Hidroponia. 2ª reimpressão. Santa Maria: UFSM/CCR, 2002. 107p.

SANTOS, O. S; DUARTE, T. S. Cultivo hidropônico do tomateiro. In: SANTOS, O.S. Hidroponia. Santa Maria: UFSM / Colégio Politécnico, 2009. p. 289-307.

SANTOS, O.S. Hidroponia. Santa Maria: UFSM / Colégio Politécnico, 2009. 392p.

SANTOS, O.S.; NOGUEIRA FILHO, H.; FRONZA, D.; FILIPETTO, J.E.; BASSO, D.P. Elaboração de solução nutritiva para produção de tomate com cacho único. UFSM, Colégio Politécnico, 4p. (Informe Técnico 01/2011). 2011.

TEIXEIRA, N. T. Hidroponia: uma alternativa para pequenas propriedades. Guaíba: Agropecuária, 1996. 86p.

Published

2015-07-09

How to Cite

Menegaes, J. F., Filipetto, J. E., Rodrigues, A. M., & Santos, O. S. dos. (2015). Sustainable food production in hydroponics. Monografias Ambientais, 14, 112–116. https://doi.org/10.5902/2236130818748

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.