Avaliation of the effects of using Aloe vera gel in the early growth of seedlings of economic interest

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117010851

Keywords:

Growth, Assimilation, Resistence

Abstract

This study aimed to test the use of fresh gel of Aloe barbadensis Miller plant in cultivation, substituting commercial agar as an alternative means of lowering costs, and provide an innovative approach in its use. Plants growing in a substrate of Aloe and consistently showed lower growth rate than plants grown in soil. Results indicated that Aloe benefits promoted in the initial growth, but with increasing cultivation time, parts of the plant ceased growing. However, the period of emergence of new leaves is similar to that of plants grown in soil. The determination of the dry mass also did not differ between treatments, showing that carbon assimilation was not affected by the substrate of aloe. Finally, it is clear that aloe vera might become a key element in experiments on growing plants under controlled conditions for being an excellent nutrient and moisturizer.

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Author Biographies

Marcio Jara Davalo, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Acadêmico na Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Josimara Nolasco Rondon, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Doutorado em Ciencias Ambientais e Sustentabilidade Agropecuaria da Universidade Católica Dom Bosco

Rosalina Aparecida Ferreira de Rezende, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campo Grande, MS

Atualmente é técnica de laboratório da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), e Graduação em Ciências Biológicas (UFMS).

Ricardo Dias Peruca, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Mestrado em andamento na PG em Ciencias Ambientais e Sustentabilidade Agropecuaria da Universidade Catolica Dom Bosco

Antonio Pancracio de Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, Campo Grande, MS

Professor adjunto III da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Cristiano Marcelo Espinola Carvalho, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Professor da graduação e do Mestrado em Biotecnologia da Universidade Católica Dom Bosco

João Roberto Fabri, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul, Campo Grande, MS

Atualmente é técnico de laboratório da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Luiz Carlos Vinhas Itavo, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS

Professor da Universidade Católica Dom Bosco

References

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Published

2014-04-15

How to Cite

Davalo, M. J., Rondon, J. N., Rezende, R. A. F. de, Peruca, R. D., Souza, A. P. de, Carvalho, C. M. E., Fabri, J. R., & Itavo, L. C. V. (2014). Avaliation of the effects of using Aloe vera gel in the early growth of seedlings of economic interest. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 18(1), 132–136. https://doi.org/10.5902/2236117010851

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