ELEMENTOS INTERFERENTES NA QUALIDADE DA ÁGUA PARA IRRIGAÇÃO

Authors

  • Fernando Ernesto Ucker Universidade Federal de Goiás - UFG
  • Paula Barcelos Simões de Oliveira Lima Universidade Federal de Goiás - UFG
  • Mariel Fernanda Camargo Universidade Federal de Goiás - UFG
  • Diogo Silva Pena Universidade Federal de Goiás - UFG
  • Claudio França Cardoso Universidade Federal de Goiás - UFG
  • Adão Wagner Pêgo Evangelista Universidade Federal de Goiás - UFG

DOI:

https://doi.org/10.5902/223611707540

Keywords:

Agricultura, Produtividade, Água.

Abstract

http://dx.doi.org/10.5902/223611707540

For the development of agriculture in the world, water is a natural resource of greater relevance, since new technologies to increase productivity of agricultural areas are dependent on their availability. This importance is reflected in the high productivity of irrigated areas, where only 18% of the total agricultural areas account for approximately 40% of global agricultural production. The objective of this study was, by means of a literature review, evaluate and discuss some of the main types of water used and attributes that can affect the quality of water for irrigation. It was concluded that the use of lower quality water, such as wastewater or stillage, is an alternative to meet the high demand for water in relation to low supply. But for this, one must have a knowledge of the main attributes that pose interfere with the quality of water for irrigation, and the degree of hazard to health and the environment.

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Author Biographies

Fernando Ernesto Ucker, Universidade Federal de Goiás - UFG

Possui graduação em Engenharia Ambiental pelo Centro Universitário Franciscano. Mestre em Engenharia do Meio Ambiente pela Universidade Federal de Goiás. Atualmente cursa doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás.

Adão Wagner Pêgo Evangelista, Universidade Federal de Goiás - UFG

possui graduação em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras (1989), mestrado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) - Universidade Federal de Lavras (1999) e Doutorado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal de Viçosa (2003). Atuou no setor privado, desenvolvendo projetos técnicos na área de irrigação e drenagem em todo território Brasileiro. Atualmente é Professor Adjunto e Sub-Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Agronomia da Universidade Federal de Goiás (UFG). Tem experiência na área de Engenharia Agrícola, com ênfase em Irrigação e Drenagem, atuando principalmente nos seguintes temas: irrigação, drenagem, movimento de contaminantes no solo, nutrição de plantas, oleaginosas, biocombustíveis e café.

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Published

2013-04-07

How to Cite

Ucker, F. E., Lima, P. B. S. de O., Camargo, M. F., Pena, D. S., Cardoso, C. F., & Evangelista, A. W. P. (2013). ELEMENTOS INTERFERENTES NA QUALIDADE DA ÁGUA PARA IRRIGAÇÃO. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 10(10), 2102–2111. https://doi.org/10.5902/223611707540