SUSTAINABLE ALTERNATIVES IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION: AGROECOLOGY ALLIED TO FOOD SECURITY

Authors

  • Sílvia Naiara de Souza Borba Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS
  • José Geraldo Wizniewsky Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Angelo Piaia Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Diego Desconci Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Maria Eugenia Matchin Viera Universidade Federal de Santa Maria - UFSM
  • Luiz Eduardo Tonetto Godoy Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

DOI:

https://doi.org/10.5902/223611708806

Keywords:

Agroecologia, Arquitetos do Saber, Segurança Alimentar.

Abstract

http://dx.doi.org/10.5902/223611708806

The subproject Architects of Saber, Federal University of Santa Maria, was developed from a proposal magna CAPES - New Talents Project, reaching target audience is students of the State School of Elementary Education Dr. Honorato de Souza Santos, located in town Step d 'Sand, peri-urban area of the municipality of Cachoeira do Sul / RS, Brazil. At school worked three axes are calling themselves Agroecology, Environmental Education and Citizenship, and the actual experience lived and assisted on Axis Agroecology. This axis aims to establish a harmonious relationship between children and nature, making them reflect and learn in practice it is possible to obtain food through natural resources without degradation thereof. The activities conducted at the school involve workshops, explanations to students on topics such as natural soil cover and its importance consortium of plants in a particular place and its purpose, deployment garden and Agroforestry Systems (AFS) in the school environment and its contribution for sustainability and food security. The results are relevant because there is the interaction of students with the proposed activities, and have the experience, for example, they are reaping the vegetable garden itself (suspended - vertical and horizontal) vegetables and legumes to your diet.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sílvia Naiara de Souza Borba, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS

Mestrado no Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Rural da Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS

José Geraldo Wizniewsky, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Prof. Associado do Departamento de Educação Agrícola e Extensão Rural da Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Angelo Piaia, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Aluno de mestrado do Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural da Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Diego Desconci, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Engenheiro Florestal

Maria Eugenia Matchin Viera, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Aluna de Graduação em Biologia da Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Luiz Eduardo Tonetto Godoy, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Aluno de Graduação em Biologia da Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

References

CAPORAL, F. R.; COSTABEBER, J. A. Extensão Rural e agroecologia. Brasília: MDA/SAF/DATER-IICA, 2007.

CAPRA, F. (org.). Alfabetização ecológica: educação para uma vida sustentável. São Paulo, SP: Cultrix, 2005.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Cidades, 2011. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/>. Acesso em: 02 jul. 2012.

IPEP. INSTITUTO DE PERMACULTURA E ECOVILAS DO PAMPA. Curso de permacultura- PDC. Bagé, RS: 2012.

IPOEMA. INSTITUTO DE PERMACULTURA: ORGANIZAÇÃO, ECOVILAS E MEIO AMBIENTE. Bioconstrução. Brasília, DF,2012. Disponível em: <http://www.ipoema.org.br/ipoema/home/conceitos/bioc/>. Acesso em: 02 ago. 2012.

MALUF, R. S. e al. Contribuição ao tema de segurança alimentar no Brasil. Cadernos de Debate, Campinas, v. 4,p. 66-88, 1996. Disponível em: <http://www.pachamama.agr.br/biblioteca/MALUF001.pdf>. Acesso em: 25 jun. 2012.

MEIRELLES, L. Soberania alimentar, agroecologia e mercados locais. Agriculturas, [S. l.], v.1, n. 0, set., p.11-14, 2004.Disponível em: <http://www.agriculturesnetwork.org/magazines/brazil/seguranca-alimentar/soberania-alimentaragroecologia-e-mercados-locais/at_download/article_pdf>.Acesso em: 10 jul. 2012.

MINISTÉRIO DA EDUCAÇÃO. Secretaria da educação básica. Brasília, DF, 2012. Disponível

em:<http://portal.mec.gov.br/index.php?option=com_content&view=article&id=293&Itemid=358>. Acesso em: 30dez. 2012.

MOLLISON, B; SLAY, R. Introduction to permaculture. Austrália: Tagari publications, 1991.

TURANO, W. A Didática na Educação Nutricional. In: GOUVEIA, E. Nutrição Saúde e Comunidade. São Paulo: Revinter, 1990.

VIEIRA, A. H. Sistemas agroflorestais e a conservação do solo. Agronline, 03 abr., 2006. Disponível em: <http://www.agronline.com.br/artigos/sistemas-agroflorestais-conservacao-solo>. Acesso em: 09 ago. 2012.

Published

2013-06-03

How to Cite

Borba, S. N. de S., Wizniewsky, J. G., Piaia, A., Desconci, D., Viera, M. E. M., & Godoy, L. E. T. (2013). SUSTAINABLE ALTERNATIVES IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION: AGROECOLOGY ALLIED TO FOOD SECURITY. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 11(11), 2437–2447. https://doi.org/10.5902/223611708806