Macronutrients omission in development of african mahogany seedlings

Authors

  • Cristiane Ramos Vieira Universidade Federal de Mato Grosso
  • Oscarlina Lúcia dos Santos Weber Universidade Federal de Mato Grosso
  • José Fernando Scaramuzza Universidade Federal de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.5902/2316980X16042

Keywords:

Khaya anthotheca, Nutritive solution, Missing element, Plants nutrition

Abstract

The study aimed to identify the visual symptoms of macronutrients deficiencies, growth and the most absorbed by african mahogany (Khaya anthotheca Welv.) seedlings, submitted to macronutrients omission. The seedlings were grown in tubes containing sand, then were transplanted to PVC tube with sand and submitted for 15 days to complete nutrient solution. Then, were submitted for 90 days to complete nutrient solutions (macro and micronutrients) and omission of N, P, K, Ca, Mg and S, constituting a randomized design with seven treatments and four replications. The symptoms of deficiency were described each five days. At the end of the experiment, the seedlings were evaluated to height, diameter, dry biomass, Dickson quality index and concentration of macronutrients. In this context, the growth and quality of Khaya anthotheca was more limited by N, K and S omissions that were the most absorbed by the seedlings on complete solutions.

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Author Biographies

Cristiane Ramos Vieira, Universidade Federal de Mato Grosso

Graduada em Engenharia Florestal, Mestre em Ciências Florestais e Ambientais, Doutoranda em Agricultura Tropical pela Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia.

Bolsista CAPES

Av. Fernando Corrêa da Costa, nº 2367 - Bairro Boa Esperança. Cuiabá - MT - 78060-900.


Oscarlina Lúcia dos Santos Weber, Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Agronomia e em Licenciatura em Química pela Universidade Federal de Mato Grosso (1979), mestrado (1984) e doutorado (2000) em Solos e Nutrição de Plantas pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Engenheira Agrônomo (1979 a 2008) da Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária-UFMT. Atualmente é Prof Adjunto do Departamento de Solos e Engenharia Rural - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia.

Av. Fernando Corrêa da Costa, nº 2367 - Bairro Boa Esperança. Cuiabá - MT - 78060-900.

José Fernando Scaramuzza, Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1984), mestrado em Agronomia (Solos e Nutrição de Plantas) pela Universidade Federal de Viçosa (1993) e doutorado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela Universidade Federal de Viçosa (1998). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Mato Grosso. Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia.

Av. Fernando Corrêa da Costa, nº 2367 - Bairro Boa Esperança. Cuiabá - MT - 78060-900.

Published

2015-02-04

How to Cite

Vieira, C. R., Weber, O. L. dos S., & Scaramuzza, J. F. (2015). Macronutrients omission in development of african mahogany seedlings. Revista Ecologia E Nutrição Florestal - ENFLO, 2(3), 72–83. https://doi.org/10.5902/2316980X16042

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