The ATER service for producers in the tapioca flour production chain: fostering the local economy in the village of Americano – Pará
DOI:
https://doi.org/10.5902/1414650986007Keywords:
Tapioca flour production chain, Producers, Technical assistance, Rural extension (ATER)Abstract
The lack of technical assistance and low application of technological innovations in rural areas has caused family producers an impasse in adding value and productivity within tapioca flour production establishments. With this in mind, the aim of this study was to identify and analyze the situation regarding the provision of these support services to flour producers in the village of Americano in the state of Pará. For this research analysis, a qualitative methodology was adopted, using semi-structured interviews and content analysis. The results of the research show that even with new production technologies, much of the work in the flour mills still depends on manual labor. The conclusion is that in the American region we hope to build an effective ATER system through institutions adapted to provide the best possible service to each family producer.
Downloads
References
ALVES, R.N.B.; MODESTO JÚNIOR, M. de S. Custo e rentabilidade do processamento de farinha de tapioca no distrito de americano, município de Santa Isabel do Pará, Pará. Belém: Amazônia: Ciência e Desenvolvimento, v 8, n. 15, jul./dez. p. 7-18,2012. Disponível em: http://www.bancoamazonia.com.br/bancoamazonia2/Revista/revistaamazonia15.Htm. Acesso em:15 maio 2021.
ALVES, R. N. B.; MODESTO JÚNIOR, M. S. Mercado exige características distintas de produção de farinha de tapioca em duas regiões no estado do Pará. Portal Eco Debate, n. 1942, 2013. Disponível em: http://www.ecodebate.com.br/2013/10/17/mercado-exigecaracteristicas-distintas-de- producao-de-farinha-de-tapioca-em-duas-regioes-no-estado-dopara-por-raimundo- nonato-brabo-alves-e-moises-de-souza-modesto-junior/.Acesso em: 21 maio 21.
BARBOSA, C; FALESI, C. Modernização da agricultura e desenvolvimento do Pará. Instituto de pesquisa aplicada em desenvolvimento econômico sustentável – IPADES 2011.
BEZERRA, F. A. P. Declínio da produção de Mandioca: Impactos econômicos no Município de Santa Isabel, Estado do Pará; Agroecossistemas, V.6, n.1, 2014, p. 22.
CASTRO, C. N. . Desafios da agricultura familiar: o caso da assistência técnica e extensão rural. Boletim Regional, Urbano e Ambiental (IPEA) , v. 12, p. 51-62, 2015.
CASTRO, C. N. A agropecuária na região Sul: limitações e desafios futuros. Brasília: Ipea, 2014. (Texto para Discussão, n. 1993).
CEREDA, M. V.; VILPOUX, O. F. Processos de fabricação de sagu, tapioca e farinha de tapioca. In: CEREDA, M. V.; VILPOUX, O. F. (Coord.). Tecnologia, usos e potencialidades de tuberosas amiláceas latino americanas. São Paulo: Fundação Cargill, 2003. p. 220-245. (Culturas de Tuberosas Amiláceas Latino Americanas, 3).
DORIGON, C.; RENK, A. Técnicas e métodos tradicionais de processamento de produtos coloniais: de miudezas de colonos pobres aos mercados de qualidade diferenciada. Agricultura em São Paulo, v. 58, p. 101-113, 2011.
EMBRAPA. Prosa Rural - Polvilho ou fécula de mandioca: alternativa para alimentação sem glúten – Reprise. Janeiro/2017.
FAO/INCRA. A agricultura familiar na região norte. Brasília: Projeto UFT/BRA/036/BRA, 1996.
FREIRE, P. Manual de metodologia de extensão rural. Rio de Janeiro: EMATER-RJ, 1991. 174p.
GRISA, C. et al. O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) em Perspectiva: apontamentos e questões para o debate. Retratos de assentamentos, Araraquara, 118 v. 13, n.1, 137-170, 2010. Disponível em: https://doi.org/10.25059/2527- 2594/retratosdeassentamentos/2010.v. 13i1.69.
GOMES, D.; GUIMARÃES, J.; PORRO, R. Acesso à ATER e os principais problemas técnicos enfrentados pela agricultura familiar no Nordeste paraense. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172981/1/ACESSO-A-ATER-E-OS- PRINCIPAIS-PROBLEMAS-TECNICOS-ENFRENTADOS-PELA-AGRICULTURA-FAMILIAR-NO-NORDESTE-PARAENSE..pdf. Acesso em: 20 de agosto de 2022.
IBGE. Censo Agro 2017. Disponível em: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017/. Acesso em 7 abr. de 21.
MENEZES, A. N. S. SOUZA, M. L. S. Farinha de Tapioca: Alimento, História e Economia. Vila de Americano- Pará. Ananindeua: J. Granhen Publicações, 1993.
MIOR, L. C. Agricultores familiares, agroindústrias e redes de desenvolvimento rural. Chapecó: Argos, 2005. 338 p.
OLIVEIRA, M. M. As circunstâncias da criação da extensão rural no Brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 16, n. 2, p. 97-134, 1999.
PEIXOTO, M. Extensão rural no Brasil: uma abordagem histórica da legislação. Senado Federal: Textos para Discussão nº 48, 27 p., 2008.
RUAS, E. D. et al. Metodologia Participativa de Extensão Rural para ao Desenvolvimento Sustentável. Belo Horizonte: MFXPAR, 2006. 134 p.
SACHS, I. Caminhos para o desenvolvimento sustentável. 2. ed. Rio de Janeiro: Garamond, 2002.
VINUTO, J. A amostragem em bola de neve na pesquisa qualitativa: um debate em aberto. Temáticas, Campinas, SP, v. 22, n. 44, p. 203–220, 2014. Disponível em: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/tematicas/article/view/10977. Acesso em: 20 jul. 2021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Economia e Desenvolvimento
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The journal reserves the right of making changes in the originals in a normative order, orthographic and grammatical, with the objective of maintaining the language cult pattern, respecting the authors success. The final tests will not be sent to the authors. The published papers become the Economics and Development propriety. The opinions issued by the article’s authors are their own responsibility.